Ananas, De EetLijn

Ananas, en wel 5 redenen om het vaker op het menu te zetten.

Is het je wel eens opgevallen dat wanneer je yoghurt of kwark klaarmaakt en je doet daar verse ananas door, dat de yoghurt na korte tijd dun wordt en bitter? Dat heeft alles te maken met een eiwit splitsend enzym dat erin zit. Dat enzym heet met een sjiek woord bromelaïne. Je kunt dat enzym benutten door ananas te eten na een eiwitrijke maaltijd die zwaar op de maag ligt. Als je er dan een stuk van neemt, dan zal de bromelaïne de eiwitten versneld afbreken waardoor het voedsel gemakkelijker verteerd wordt. Dat is nuttig maar een teruggelopen en dun geworden yoghurt is niet echt míjn favoriet. Over bromelaïne later meer.

Ananas

Ananas hoort tot de bromelia familie en komt voornamelijk voor in Midden en Zuid Amerika. De volledige naam van ananas is ‘bromelia corona’, vanwege de prachtige kroon die deze vrucht heeft. Het is een grote samenstelde schijnvrucht. De vrucht groeit niet hoog aan een boom maar rechtopstaand op een plant. De naam van de ananas is afgeleid van de Indiaanse naam ‘Nana Meant’. Dat betekent kostelijke vrucht, een term die aangeeft hoe mooi de ananas is vanwege de prachtige groene kroon die hij draagt.

Bromelaïne

Bromelaïne is dus een eiwit splitsend enzym. Zo’n enzym kan veel voordelen hebben maar ook nadelen. Heb je het wel eens gemerkt dat wanneer je ananas gegeten hebt, dat je dan een gevoelige mond hebt en/of een prikkelende tong? Dit is ook, net zoals de teruggelopen yoghurt, het gevolg van de bromelaïne die eiwitten afbreekt. Dat proces begint metéén en dus… in je mond. Je tong zou bijna wegsmelten waar je bij staat (lol). Gelukkig gaat dit nare gevoel na korte tijd weer over en niet iedereen heeft er last van maar toch goed om te weten waar het vandaan komt. Heb je hier nou heel veel last van, dan zitten er 3 dingen op die je kunt doen:

 1. Geen ananas meer eten, wat eeuwig zonde zou zijn.
 2. De ananas kort verwarmen voor consumptie want daarmee breek je het enzym af. Helaas ben je dan ook de voordelen van bromelaïne voor een groot deel kwijt en dat zijn er nogal wat.
 3. Ananas uit blik nemen. Ook dan ben je de voordelen van de bromelaïne kwijt maar dat is dan beter dan dat je dagen rondloopt met een zere mond. Neem dan wel ananas op eigen sap en zonder toegevoegde suiker.

Voordelen van bromelaïne

De voordelen van bromelaïne zijn veel groter dan de nadelen. Ik zet ze hieronder allemaal op een rijtje: 

 • Het is een eiwit splitsend enzym waardoor het de spijsvertering kan helpen. Hierdoor ontlast het enzym meteen óók de alvleesklier. Een van de taken van de alvleesklier is namelijk het produceren van spijsverteringsenzymen en hoe fijn is het voor hem als hij daarbij een handje geholpen wordt door de bromelaïne.
 • Het kan helpen bij maag- en darmproblemen.
 • Het helpt het lichaam te ontdoen van toxinen, giftige stoffen.
 • Het kan ondersteunen bij allergieën.
 • Het is ontstekingsremmend waardoor het de vorming van bloedstolsels tegen kan gaan, de cholesterolwaardes gezond houden en zo indirect bijdragen aan een kleinere kans op hart- en vaatziekten.
 • Het kan helpen weefselzwelling door reuma, verstuiking en verrekking, artrose en bronchitis tegen te gaan.
 • Het kan helpen om reizigersdiarree te verlichten. Dus moet je lang onderweg in de auto en werkt dat bij jou vaak op je darmen? Neem een lekker stuk verse ananas mee voor onderweg. Jij kunt er lekker van genieten en de bromelaïne doet de rest.

Zet ananas regelmatig op je menu

Ik hoop echt dat je ondanks dunne yoghurt en prikkelende tong ananas blijft eten want het is super gezond. Naast de bromelaïne zitten er nog meer mooie stofjes waar je lichaam echt heel blij van wordt:

 • Wel eens gehoord van feruulzuur? Dat is een hele sterke antioxidant die het lichaam kan helpen beschermen tegen kanker en veroudering. Je moet er niet meteen wonderen van verwachten als je een paar keer per mand een stukje ananas op je bord hebt liggen maar alle beetjes helpen, denk ik altijd maar.
 • Mangaan. Een flink stuk ananas, ongeveer 125 gram, bevat 1,3 gram mangaan en dat is al 64% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Mangaan helpt de botten sterk te blijven dus zeker als je eenmaal door de overgang bent en osteoporose meer kans krijgt, kan regelmatig een stuk ananas jou helpen je botten sterk en gezond te houden. Uiteraard samen met calcium en vitamine D3. Daar kom ik later op terug.
 • De ananas bevat oplosbare vezels in de vorm van pectine. Dat kan een goede invloed hebben op een gezond cholesterol niveau en de darmfunctie. De pectine wordt pas actief als de ananas verwarmd wordt.
 • Plantesterolen. Dit zijn zeer actieve plantenstoffen die een positief effect hebben op de cholesterolhuishouding. Daardoor kunnen ze het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
 • En lest best bevat ananas hoge concentraties vitamine C. Vitamine C draagt bij aan een gezond immuunsysteem, kan helpen bij wondgenezing en draagt bij aan het voorkomen van hartaandoeningen en oogziekten.

Ananas, vers of uit blik?

Ananas is een heerlijke vrucht die in Nederland helaas meestal uit blik wordt gegeten. Zo jammer want blik háált het niet bij vers. Mensen vinden het vaak een crime om hem te slachten en dat is de reden dat hij meestal uit blik wordt gegeten. De minst slechte keuze is dan ananas op eigen sap maar dan nóg. De gezondheidsbevorderende eigenschappen komen vooral voor in de verse variant vanwege de bromelaïne en de werking daarvan wordt juist teniet gedaan als ananas verwarmd of gepasteuriseerd wordt.

Ananas kopen en bewaren

Als je ananas wilt kopen, let er dan op dat hij (bijna) rijp is. Hij wordt in principe rijp geoogst omdat het een vrucht is die, eenmaal geoogst, maar moeilijk kan na-rijpen. Je kunt testen of hij rijp is door te ruiken maar je kunt ook aan het middelste blaadje van de kroon te trekken. Als dat blaadje gemakkelijk loslaat, is hij rijp. Je kunt hem het beste bewaren op de fruitschaal bij kamertemperatuur, of, als hij eenmaal écht rijp is en je wilt hem toch nog een paar dagen bewaren, doe dat dan in de kelder of zo op plm. 12 graden. Als je de ananas in de koelkast legt, heb je kans dat hij gaat rotten. Dat noem je lage-temperatuur-bederf. De ananas rot dan van binnenuit.

Tips voor in de keuken: 

Tot slot heb ik nog een paar leuke tips voor in de keuken. Simpele tips waardoor je vaker van een heerlijk stuk ananas kunt genieten behalve alleen maar uit het vuistje. 

 • Ananas in hele dunne plakje gesneden op je EetLijn boterham, samen met kipfilet of een plakje kaas. En dán even onder de gril. Ben je meteen die prikkelende tong kwijt!
 • Maak eens een ananas salsa: Snijd ananas, paprika en rode ui in stukjes en vermeng met gember, limoensap en wat Stevia. Dien op in een uitgeholde ananas. Heerlijk bij kip, vlees of vis. Je kunt hem ook veel fijner snijden dan op de foto hierboven te zien is maar het gaat om het idee.
 • Je kunt een heerlijke smoothie maken door 200 ml zelfgemaakt kefir in de blender te mixen met 125 gram ananas. Een el. chiazaadjes erdoor voor een heerlijke bite.
 • Vang ananas sap op en gebruik dat in een dressing i.p.v. azijn.
 • Eet gerust ook de harde kern op. Hardnekkige verhalen doen de ronde dat de kern giftig zou zijn maar dat is niet waar. Als hij erg hard is, is het niet echt heel smakelijk maar giftig? Verre van dát…
 • Gebruik verder je eigen fantasie want je kunt er nog veel méér mee dan hierboven staat beschreven.  

Online geïnspireerd worden?

De informatie in dit blog is een onderdeel van het online inspiratieprogramma ‘365 dagen GEZOND(er) van A tot Z’. Wil je méér van dit soort nuttige weetjes? Je kunt een abonnement nemen (12 maanden voor 15 euro per maand) op het jaarprogramma via deze link: https://shop.deeetlijn.nl/…/365-dagen-gezonder-van-a-tot-z…/. Je wordt elke dag wakker met een tip, blog of recept van Nettie.

Wil je liever het hele programma in één keer boeken voor € 127,00 voor een heel jaar? Dat kan via deze link: https://shop.deeetlijn.nl/p…/365-dagen-gezonder-van-a-tot-z/. LET OP! Als lezer van dit blog krijg je van mij maar liefst € 30,00 extra korting. Deze kortings geldt alleen als je voor een heel jaar gelijk boekt, dus niet bij het maandabonnement. Klik op deze link: https://shop.deeetlijn.nl/product/365-dagen-gezonder-van-a-tot-z/ en vul vlak voor het afrekenen in als kortingscode: KOOKVIDEO. Je betaalt dan nog maar €97,00 voor een heel jaar inspiratie, dat is nog geen dertig cent per dag. Doe je mee?

 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?