Ansjovis, De EetLijn

Ansjovis: een gezonde smaakexplosie in gerechten als je weet hoe je het kunt gebruiken!

Ansjovis is een klein haringachtig visje dat maximaal 20 cm lang kan worden. De meningen over ansjovis zijn verdeeld. Je houdt ervan of je moet er niets van hebben. Vaak komt dat door onwetendheid hoe je het kunt gebruiken. Dat is jammer want wist je dat dit kleine visje kan zorgen voor een verrukkelijke smaakexplosie in je gerechten? Bovendien is het ook nog eens mega gezond. In dit blog vertel ik je er alles over.

Wat is ansjovis?

Ansjovis is een klein, blauw haringachtig visje. Het formaat is maximaal 20 cm.  Er zijn wel zo’n 150 verschillende soorten. Ze zwemmen in scholen, vaak in de kuststreken. Ansjovis komt in vele wateren voor: in de Atlantische oceaan, langs de Pacifische kusten en in de Middellandse Zee. Ook zwemmen ze in de Noordzee bij Nederland en in de Zeeuwse wateren. De vangst van ansjovis is vooral afkomstig uit Argentinië, Portugal en de Golf van Biskaje. Er wordt soms zoveel gevist dat overbevissing dreigt.

In welke vorm kun je ze kopen?

Als je ansjovis wilt kopen, kun je kiezen uit verschillende vormen.

  • Vers. Helaas zijn deze niet altijd goed verkrijgbaar. Het seizoen is van oktober t/m juni. De meeste kans om verse exemplaren tegen te komen maak je op de markt en bij de visboer.
  • Gepekelde ansjovis in blik op olie of water. Het duurt ongeveer een maand totdat de ansjovis de goede smaak heeft.
  • In een glazen potje op olie. Ook deze ansjovis is gepekeld.
  • In Spanje kun je ansjovis ingelegd in azijn of citroensap tegenkomen.
  • Heel soms zie je diepgevroren, verse ansjovis.

Waar let je op als je ansjovis koopt en hoe bewaar je het?

Als je ansjovis in blik of potje koopt, is het belangrijk dat ze in water of olijfolie zitten. In ieder geval niet in zonnebloemolie, omdat dit een sterk bewerkte, ongezonde olie is. Je kunt het beste kiezen voor ansjovis met een keurmerk (MSC bijvoorbeeld) zodat je weet dat de vis afkomstig is uit duurzame visserij. De potjes en blikjes ansjovis zijn jaren houdbaar zolang ze niet geopend zijn. Als het potje open is, kun je de restjes nog zeker een week bewaren in de koelkast. Zorg er dan voor dat ze bedekt zijn met olie. Ook is het mogelijk om ze met het potje en al in te vriezen. De olie kan dan vlokkerig worden, maar dit is niet schadelijk. Een andere mogelijkheid is om ze in een bakje, zonder de olie, in te vriezen. Verse ansjovis kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast of 4 à 5 maanden in de diepvries.

Hoe kun je dit heerlijke visje gebruiken?

Ansjovis is op heel veel manieren te verwerken in je gerechten. Zeker van de gepekelde versie heb je maar een klein beetje nodig om een ware smaakexplosie te krijgen. Ik noem een aantal mogelijkheden om ze te gebruiken.

  • Vers kun je ze grillen.
  • Je kunt ze vers ook rauw eten, met wat olijfolie en grof gemalen Himalayazout.
  • Verse ansjovis met kappertjes vormen een lekker borrelhapje
  • De gezouten vorm is een smaakmaker in soepen, sauzen, gehaktballetjes, stamppotjes, tapenade, over een pizza en door salades (bijv. salade Nicoise of een eiersalade).
  • Ansjovis kun je goed verwerken in een dipsaus of er een ansjovisboter van maken om door de sla te doen.
  • Gefermenteerde ansjovis is een ingrediënt van de originele Worcestersaus.
  • Er zijn mensen die niet van de smaak van ansjovis houden. Het kan dan een oplossing zijn om ze te verwarmen. Ze smelten dan en je proeft alleen nog de ziltige smaak. De textuur is dan ook anders.

Welke mooie eigenschappen heeft ansjovis?

Het is echt de moeite waard om regelmatig ansjovis in je gerechten te verwerken. Aan de vis op zich zitten verschillende voordelen boven andere vis.

  • Ze zijn eenvoudig te verwerken in gerechten. Een mootje zalm bakken is veel ‘moeilijker’ dan een paar ansjovisjes uit een potje aan je gerecht toe te voegen. Ook de hierboven genoemde culinaire ideeën zijn makkelijk uit te voeren.
  • Ansjovis is een heel kleine vis. Ze staan daarmee aan het begin van de voedselketen. Ze eten met name plankton en algen, maar geen andere vissen. Daardoor bevatten ze relatief weinig toxines (zoals met name methylkwik). Zodoende behoren ze tot de zuiverste vissen.
    Bovendien hebben ze een hoge voedingswaarde. Denk aan de volgende aspecten:
    1. Ansjovis is een vette vis en is daarom heel gezond.
    2. Het bevat veel omega 3 en wat omega 6 (een kleine hoeveelheid)
    3. Alle in vet oplosbare vitamines (ADEK) zitten erin, evenals vitamine B, met name foliumzuur (B11).
    4. Ansjovis bevat de mineralen magnesium, kalium, selenium, jodium, fosfor, natrium en ijzer.
    5. Het is rijk aan eiwitten.

Hoe kan ansjovis bijdragen aan je gezondheid?

Er zitten legio stoffen in ansjovis die je gezondheid helpen ondersteunen. Ik noem een aantal van die effecten.

  1. Ansjovis kan de gezondheid van hart en bloedvaten ondersteunen, vanwege de omega 3.
    – De omega 3 werkt ontstekingsremmend
    – Het bevordert de gezondheid van de bloedvaten.
    – Omega 3 helpt stolsels voorkomen.
    – Ook speelt omega 3 een belangrijke rol in de balans van vetzuren in je bloed en de cholesterolwaarden.
  2. De (pro) vitamine A is goed voor je ogen, evenals omega 3. Dit kan helpen maculadegeneratie te voorkomen.
  3. Magnesium, calcium en fosfor zijn alle 3 belangrijk voor sterke botten, evenals vitamine D. De combinatie zorgt voor een goede opname van calcium.
  4. Omega 3 en vitamine D helpen het immuunsysteem te versterken.
  5. Omdat er ijzer in zit, kan het ondersteunen bij bloedarmoede door ijzergebrek.
  6. Vanwege de ontstekingsremmende werking van omega 3 vertraagt het de ontwikkeling van infecties.
  7. De jodium uit ansjovis kan de schildklier ondersteunen.
  8. Er is ontdekt dat omega 3 zorgt voor een lager niveau van bèta-amyloïde-eiwit. Dit eiwit, bekend als de amyloïde plaque, speelt een rol bij de ziekte van Alzheimer. Omega 3 lijkt te kunnen helpen om Alzheimer te voorkomen. Sommige onderzoeken laten zelfs een verbetering zien bij Alzheimer patiënten als ze een hoge dosis omega 3 gaan gebruiken.
  9. Ansjovis is goed voor huid de door de omega 3 en vitamine E.

Zitten er ook nadelen aan?

Er zijn nauwelijks nadelen te bedenken van het eten van ansjovis. Het enige is dat je rekening moet houden met het hoge zoutgehalte ervan. Omdat het gaat om natriumchloride, is het verstandig om hier niet teveel van te eten. Maar eerlijk is eerlijk: je eet niet elke dag een potje ansjovis leeg!

Wat heeft Omega 3 van De EetLijn met ansjovis te maken?

Over omega 3 supplementen is veel te doen. Ze worden vaak van grotere, vervuilde vissen gemaakt (o.a. zalm). Deze vervuiling wordt meestal niet gecontroleerd. Bovendien is de omega 3 veelal afkomstig uit niet duurzame visserij. Daarom is het niet verstandig om een willekeurig merk Omega 3 te gebruiken zonder te onderzoeken hoe het gemaakt wordt. De EetLijn heeft een eigen Omega 3 supplement dat wél aan strenge criteria voldoet. De voordelen van dit EetLijn Supplement zijn:

  • Het is van ansjovis gemaakt. De Totox-waarde, die de mate van vervuiling aangeeft, is 7. Dit is extreem laag.
  • Dit supplement bevat tevens vitamine D en E.
  • De ansjovis die voor de productie gebruikt wordt, heeft het keurmerk FoS  (Friends of the Sea). Hierbij wordt rekening gehouden met het ecosysteem, overbevissing wordt voorkomen en er is een verantwoord afvalstoffenbeleid. Bovendien wordt er rekening gehouden met het energieverbruik tijdens het vissen en staan sociale aspecten voor de werknemers hoog in het vaandel.
  • Kortom: het EetLijn Omega 3 supplement is een hoogwaardig product dat je gezondheid echt kan ondersteunen.

Ansjovis zelf past ook prima in de EetLijn Methode vanwege alle gezonde stoffen die ze bevatten. Het is dan ook absoluut de moeite waard om eens te gaan experimenteren met dit heerlijke en super gezonde visje in je gerechten. Ook het EetLijn Omega 3 supplement is het overwegen waard!

Heb je belangstelling voor het genoemde Omega 3 supplement? Vraag ernaar bij je eigen EetLijnCoach. Heb je die niet, klik dan op de blauwe link hieronder en ontdek nog meer goede eigenschappen van De EetLijn Omega 3.
https://shop.deeetlijn.nl/product/de-eetlijn-omega-3-capsules/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?