Aubergine, De EetLijn

Aubergines, bomvol met vezels waardoor ze diabetes type 2 kunnen helpen voorkomen

Wist je dat aubergines diabetes type 2 kunnen helpen voorkomen? En zelfs bij kunnen dragen aan verbetering? Dat komt omdat een aubergine een heel gezonde groente is, bomvol met vezels die de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Bovendien zit hij vol met stofjes die ons lichaam beschermen. Maar omdat veel mensen niet weten hoe je hem moet eten, staat hij nog niet vaak op het menu. In deze blog laat ik je kennismaken met deze paarse kanjer, geef ik je tips over de bereiding en vertel ik je alle gezondheidsvoordelen van de aubergine. Het zijn er wel 9! 

Aubergines, een prachtige groente

Je kent de aubergine vast wel; het is een prachtige donkerpaarse gladde groente. Als je hem doormidden snijdt is, zijn binnenkant vaalwit met hele kleine pitjes. De smaak is niet erg intens. Soms is hij een beetje bitter. Je kunt hem minder bitter maken door voor het bereiden de aubergine in plakken te snijden en die te bestrooien met zout. Even een half uurtje in laten trekken, het vocht afdeppen met een stukje keukenrol en de bittere smaak is grotendeels verdwenen.

Waar moet je op letten?

Let bij het kopen van de aubergine op de veerkrachtigheid van zijn schil; er mogen geen rimpeltjes in zitten. Ook kun je hem even bekloppen want een verse aubergine geeft een mooi geluid. Hoe groter de pitjes aan de binnenkant, hoe ouder de aubergine is. Naast de bekende donkerpaarse aubergine, zijn er ook witte varianten en gestreepte. In het Engels heet de aubergine, eggplant. De witte aubergine lijkt ook wel wat op een ei.

Aubergines behoren tot de nachtschades

Je kunt de aubergine niet rauw eten, hij is zelfs licht giftig. Dat komt door de stof solanine. De bladeren kunnen niet gegeten worden want die zijn heel erg gifting. De aubergine behoort tot de nachtschades. Andere bekende nachtschades zijn aardappelen, tomaten en paprika’s. Heb je een overgevoeligheid voor deze plantenfamilie, dan kun je deze producten beter niet al te veel eten.

Afvallen met aubergines

Aubergine is een caloriearme groente maar vult wel. Heel fijn dus om wat pondjes kwijt te raken. Je kunt aubergine op dezelfde manier verwerken als courgette, en waarschijnlijk gebruik je die al wel veel in de keuken. Omdat zijn smaak iets neutraler is dan die van courgette, doet hij het goed met sterke smaken zoals knoflook en ui. Je kunt hem stoven, roerbakken en vullen. Snij er eens dunne vellen van en gebruik die als vervanger van lasagnebladen. Ook maakte ik van aubergines zonder schil een lekkere puree. Dit is een alternatief voor aardappelpuree wat, net als pasta, een echte dikmaker is. De aubergine past dus goed in je dieet, maar nog belangrijker is het dat je er diabetes type 2 mee kunt voorkomen. Hoe zit dat?

Wie slikt graag medicijnen?

Er lijden steeds meer mensen aan diabetes type 2. Ik denk wel eens dat deze ziekte de meest voorkomende aandoening zal worden in Nederland. Bij diabetes 2 is je bloedsuikerspiegel ontregeld. Dit komt onder andere door een verkeerd voedingspatroon, maar ook overgewicht en roken zijn belangrijke boosdoeners. Als er diabetes 2 bij jou geconstateerd is, raak je het niet meer kwijt als je je leefstijl niet gaat aanpassen en loop je grote kans om medicijnen te moeten gaan gebruiken. Maar met de juiste voeding kun je voorkomen dat je het krijgt en kun je het zelf in veel gevallen genezen. Dat is toch veel beter dan maar afwachten en later medicijnen moeten slikken?

Aubergines om diabetes type 2 te helpen voorkomen

Om diabetes 2 te voorkomen moet je voedsel eten met veel vezels en weinig suikers. In een aubergine zitten heel veel vezels. Door aubergine of andere vezelrijke groenten op je menu te zetten, kan dat bijdragen aan een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Eet de aubergine dan wel met schil en al, want daar zitten de vezels vooral.

9 redenen om aubergines te eten

Maar er zijn nog meer belangrijke redenen om aubergines te eten. Ik heb wel 9 voordelen voor je op een rij gezet:

  1. Aubergine bevat sterke antioxidanten: Vrije radicalen, onder andere door roken en stress, kunnen de lichaamscellen aanvallen en laten oxideren (vergelijk het met roesten).  Antioxidanten kunnen de vrije radicalen neutraliseren en zijn dus de natuurlijke beschermers van je lichaam.
  2. Het stofje nasunine zit heel veel in aubergines, met name in de paarse. Het gaat oxidatie van vetten tegen en werkt vooral goed in de hersencellen. Ook je huid blijft soepel en rimpels krijgen minder kans.
  3. Aubergines bevatten ook vitamine C al zijn het geen grote hoeveelheden. Maar alle beetjes helpen.
  4. Ze bevatten het mineraal mangaan wat voeding helpt omzetten in energie.
  5. De vezels in de aubergine helpen diabetes type 2 te voorkomen.
  6. Een aubergine vult goed en je wordt er niet dik van.
  7. Hij kan bijdragen aan een gezond hart en bloedvaten.
  8. Hij draagt tevens bij aan een gezonde darmflora.
  9. De aanmaak van bindweefsel in de huid wordt gestimuleerd door het eten van aubergine.

Voedingsadvies van De EetLijn

Mijn missie is van Nederland het gezondste land ter wereld te maken. Daarom deel ik graag mijn kennis met jou. Elke vrijdagmorgen bespreek ik een onderwerp in mijn live-blog op Facebook, zoals de gezonde aubergine. Wil je graag meer voedingsadviezen van de EetLijn? Meld je aan via deze link en je ontvangt 20 gratis wekelijkse recepten en tevens De EetLijnPraatjes zodat je elke week deze blogs ontvangt in je mailbox. Want gezond leven willen we toch allemaal!

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?