Avocado’s en 9 redenen waarom hij zo gezond is
10 maart, 2023 | 11 reacties
Avocado is een heel veelzijdige vrucht voor in de keuken. Je kunt er werkelijk álle kanten mee op. Door de sla, je kunt er een chocomousse mee maken, een zalmtaartje, de mogelijkheden zijn werkelijk oneindig. Ik zou er echt een heel receptenboek mee kunnen vullen. Maar buiten dat is hij lekker en vooral… héél gezond!!! Jammer genoeg kleven er aan het eten van (veel) avocado ook nogal wat nadelen. Maar éérst de gezonde eigenschappen, want dat zijn er nogal wat.
1. Avocado’s bevatten veel vitamines en andere stofjes
Een avocado zit werkelijk boordevol belangrijke vitamines, zoals o.a. B, K en E. Maar ook luteïne en foliumzuur.
- De vitamine B zorgt voor een goede stofwisseling en heeft ook een goede invloed op de huid.
- Vitamine K is belangrijk voor de groei van botten om zodoende osteoporose op latere leeftijd te helpen voorkomen
- De vitamine E heeft grote invloed op het gezond houden van de huid (E is dé huidvitamine). Het wordt veel gebruikt in gezichtsmaskers en andere huidverzorgingsproducten.
- Avocado bevat een stofje, luteïne (een carotenoïde = anti oxidant) wat kan beschermen tegen oogziekte en kan helpen aandoeningen van het netvlies (retinopathie) te voorkomen.
- Foliumzuur: 1/2 avocado voorziet bijna in 1/4 van de A.D.H. foliumzuur, dus ook als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg gezond. Het is een hele goede bescherming van het ongeboren kindje. Ook zijn er verbanden aangetroffen tussen hoge inname van foliumzuur en een lager risico op hart- en vaatziekten.
2. Avocado’s bevatten de goede vetten
De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten. Die zijn heel goed voor je omdat ze het slechte LDL-cholesterol laten dalen. En dat terwijl het goede HDL-cholesterol er juist van kan stijgen. Dit zal vooral de cholesterolratio (de verhouding LDL en HDL) ten goede komen.
3. Ze bevatten eiwitten
Behalve dat een avocado goede vetten bevat, is het ook een hele mooie bron van plantaardige eiwitten. Ze bieden alle essentiële aminozuren die jouw lichaam nodig heeft om complete eiwitten te vormen. Dit eiwit wordt gemakkelijk opgenomen omdat er vezels in zitten. Daarom is het (zeker ook voor vegetariërs) heel belangrijk om deze vrucht regelmatig op het menu te zetten.
4. Avocado’s helpen andere voedingsstoffen beter opnemen
Avocado’s helpen voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Voeg je hem dus toe aan je salade, dan neem je de voedingsstoffen in de salade beter op.
5. Avocado’s hebben een ontstekingsremmende werking
De vrucht helpt om artrose en reuma te voorkomen of verminderen doordat ze ontstekingsremmend werken.
6. Vezels
Ze bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Deze combinatie komt niet in veel voedingsmiddelen voor. De oplosbare vezels zorgen voor een goede stoelgang terwijl de onoplosbare vezels (voeding voor de darmbacteriën) zorgen voor een gezonde darmflora wat uiteindelijk ook de stoelgang bevordert. Dit resulteert in een verminderde kans op darmkanker.
7. Reguleren de bloedsuikerspiegel en daardoor GEZOND(er) AFVALLEN
Dankzij de gezonde vetten en een laag suikergehalte, helpt deze vrucht de bloedsuikerspiegel te reguleren. Daardoor blijft je energie contant. Ook heb je daardoor minder kans op een middagdip.
Ondanks de hoeveelheid calorieën in avocado’s helpen ze je om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Door de vezels verminderen ze je eetlust, versnellen je stofwisseling en kunnen helpen eetbuien te voorkomen. Verder zijn ze rijk aan vet maar het zijn niet te vetten die voor overzicht zorgen maar de koolhydraten (suikers). Het eten van avocado’s houdt de bloedsuikerspiegel stabiel. Daardoor heeft je lichaam voldoende tijd om de voeding te verbranden en kan de vetcellen aanspreken om extra energie aan te maken. Zo zal je op een gezonde manier tóch sneller afvallen.
8. Avocado’s kunnen de kans op depressie te verminderen
Doordat een avocado foliumzuur bevat, wordt de aanmaak van de gelukshormonen serotonine, dopamine en norepinfrine ondersteund. Deze hormonen hebben een relatie met:
- een verbeterde kwaliteit van je nachtrust
- verlaging van de eetlust
- een verbeterde energiehuishouding
- de manier waarop je pijnprikkels ervaart
9. Kan bescherming bieden tegen chronische ziekten
Omdat door de vezels je spijsverteringskanaal in topconditie blijft, wordt je weerstand verhoogd. Een verhoogde weerstand (ontstaat voor grootste deel uit gezonde darmen) biedt meer bescherming tegen chronische ziekten. Het regelmatig eten van avocado’s geeft minder kans op een beroerte, hart- en vaatziekten, obesitas en/of een verhoogde bloeddruk.
De nadelen van avocado
- Avocado’s zijn duur, eerlijk is eerlijk! Een béétje avocado kost al snel een euro, zeker als je biologische neemt, wat ik aanraad. “Maar…”, zeg ik altijd.. “vroeg of laat ga je in je gezondheid investeren. Of het nu preventief is of omdat je later aan de medicatie moet, geen energie meer hebt, je bedrijf niet meer kunt runnen, vroeger versleten bent enz. enz.” Ik ben er 100% zeker van dat een gezonde leefstijl medicatie kan helpen voorkomen en de kwaliteit van leven enorm kan verbeteren.
- De avocado vraagt heel veel water om te groeien. De wortels komen niet diep en kunnen daardoor niet veel water uit de grond halen. Om 1 avocado te telen, heb je ongeveer 70 liter water nodig. De ecologische voetafdruk is dus enorm.
- Ontbossing: Er worden grote stukken bos gekapt om avocado plantages aan te leggen.
- De arbeiders op de avocadoplantages hebben een heel zwaar leven en worden behoorlijk onderbetaald.
- Het is en blijft altijd een gezoek in de winkel naar de ultieme avocado. Niet te rijp, niet te onrijp, niet te groot, niet te klein. Vooral de rijpheid is altijd weer een dingetje. Het gebeurt regelmatig dat ik in de supermarkt sta en rond spiek of er niemand van het personeel in de buurt is want een avocado ‘beknijpen’, dat doe je niet. Maar hoe moet je dán ontdekken of hij wel of niet okay is? Dus als de kust veilig is, knijp ik er, hetzij omzichtig, lustig op los.
- Het is lastig om de ultieme avocado te vinden in de winkel. Het is óf te rijp of niet rijp genoeg. Stel je voor: Je hebt binnenkort feest en wilt wat hapjes maken met avocado. Je haalt een aantal van die peperdure groene gevallen in huis en op de dag dat je hem nodig hebt, le moment suprême, zit het helemaal goed. Je hebt al geknepen en hij voelt lekker veerkrachtig aan. Precies rijp!!! Totdat… je hem open maakt… Nee!!!! Helemaal bruin! Veel te rijp!!! En gisteren was hij nog niet rijp genoeg? De handigste tip om te zien of een avocado rijp is, is door het steeltje eraf te breken. Als de kleur ónder het steeltje mooi groen is, is hij okay. Als de kleur daar bruin is, ben je…te laat!!! Je hebt weer een feestje en in de winkel liggen alleen maar van die knetterharde avocado’s. Dat wordt dus géén avocado op je buffetje. Heb je nog een paar dagen de tijd, stop de avocado dan in een papieren zak. Daardoor blijft het ethyleengas dat een avocado loslaat en waardoor hij rijp wordt, op één plek. Als je minder dan een paar dagen hebt om de avocado te laten rijpen, stop er dan een banaan bij. Ook een banaan laat ethyleengas los waardoor het rijpingsproces 2x zo snel gaat. Als je een avocado al voor de helft gebruikt hebt en je wilt de andere helft nog een of twee dagen bewaren, stop dan de pit terug in de gehalveerde avocado. En dan zo in een bakje in de koelkast. Dan blijft hij zeker nog een paar dagen goed.
Guacamole
Heel vaak wordt avocado gebruikt om guacamole mee te maken, een heerlijke avocado dip. Maar je hebt daar zeker een heel netje avocado’s voor nodig en dan gaat het wel héél hard. Ik heb een ander recept van guacamole, gemaakt van een ingrediënt wat veel minder belastend is voor het milieu. Wat dat is, dat hoor je volgende week in mijn blog van 3 april.


Hai Nettie,
Avocado is een prachtig produkt.
Ik ben mij rot geschrokken dat er bossen gekapt worden voor de teeld.
Is dat ook zo bij biologische avocado?
Dit wil ik beslist niet.Heel veel reguliere produkten zoals soja,daarvan weten wij dat er bossen voor gekapt worden.
Elke dag eet ik avocado in mijn groente smoothy,omdat het voor het cholesterol goed is.
Vast bedankt,
Groetjes Ina
Hey Ina, met (de meeste) biologische avocado’s is het minder erg. Landen waar meer neerslag is, geven ook al minder belasting maar er worden hoe dan ook bossen gekapt. Weet je… je hoeft avocado niet helemaal te laten staan maar er zijn recepten waarbij je de avocado heel goed kunt vervangen. Volgende week ga ik met knolselderij aan de slag om daar guacamole van te maken. Door zulk soort recepten niet meer te maken van avocado, kom je al een heel eind. Wij eten ook gemiddeld 1 of 2 avocado’s in de week maar dat is een heel ander verhaal dan een netje in de paar dagen. Snap je de clou? Het is wel heel jammer want avocado is zó gezond. Maar andere producten zijn ook heel gezond. Avocado bevat veel kalium wat goed is voor de bloeddruk maar er zijn zoveel groentes met kalium. Je kunt heel veel vervangen. Goede vetten kun je ook vervangen. Zou het online inspiratieprogramma ‘365 dagen GEZOND(er) van A tot Z’ iets voor je zijn? Daar krijg je al dit soort informatie. Met regelmatig recepten erbij.
Ik kreeg net via de mail deze tip van één van mijn teamleden Ina, zou dit iets voor je zijn? https://www.crowdfarming.com/en/farmer/finca-el-rinconcillo/up/buy-avocados-hass-el-rinconcillo
Wat jammer van je uitzending. Pech. Gelukkig voor mij, kijk ik die nooit en hou ik het op je blog. Voor mij is in Finland een ultiem recept als ik geen tijd of energie heb om te koken: Karjalan Piiraka met zalm en avocado. Karjalan Piiraka is zeer voedzaam en iets wat vroeger daarom veel gebruikt werd bij een lange werkdag of voor een (in Finland altijd) lange reis. Ook is het een soort van restverwerking. Of wás het want tegenwoordig koop je ae kant en klaar in de supermarkt. De piiraka is een plak roggedeeg waarin gare rijst of aardappel gevouwen is. Dit wordt in de oven gebakken . Oorspronkelijk Prakt men een hard gekookt ei met boter om de piiraka mee te beleggen. Soms afgetopt met een groen kruid zoals peterselie of bieslook. Ik prak echter avocado met mierikswortel( in Finland iets uit een tube en bijzonder lekker)en daaroverheen een plak koud gerookte zalm (wederom in Finland beter van kwaliteit en goedkoper) . Maar je avocado prakken met een beetje zelfgemaakte mayonaise en een drupje citroen , een zeer fijn gesnipperd uitje toegevoegd en dan beleggen met schijfjes van kleine tomaatjes werkt ook. En een geroosterde boterham eronder werkt ook….wél meteen opeten, anders wordt de boterham klef.
Wow Marjan, klinkt allemaal heel lekker. Je bent goed bezig zeg en zorgt goed voor jezelf, zo te lezen,. Helemaal goed en ga daar vooral mee door, zeker in deze bijzondere tijd waarin het extra belangrijk is om aan je immuunsysteem te werken. Zet hem op.
Vraagje. Ik had zojuist dus een onrijpe avocado. Had expres ready to eat gekocht maar dat klopte dus niet, helaas! Nu had ik er zo’n zin in dat ik wel wat stukjes heb gegeten maar was super hard. Is dit even gezond als een rijpe avocado of ligt dat anders?
Ja, dat klopt dan idd niet. Als er ready to eat op staat, moet je het meteen kunnen eten. Jammer hè? Hij zal onrijp niet minder gezond zijn maar het is gewoon niet lekker dan.
Ik moet voor een bio taak een korte presentatie doen over een avocado (5min) zou iemand mij daarmee kunnen helpen en een hele tekst voor mij maken als reactie
Merci
Ja mag dit artikel gebruiken en een korte samenvatting van maken. Heel veel succes ermee.
Een tip om avocado’s langer te kunnen bewaren: laat de avocado’s (bijna) rijpen in de fruitschaal en leg ze dan in de koelkast. Zo blijven ze langer houdbaar.
Succes
Een tip om avocado’s langer te kunnen bewaren: laat de avocado’s (bijna) rijpen in de fruitschaal en leg ze dan in de koelkast. Zo blijven ze langer houdbaar.
Succes