Bananen, De EetLijn

Bananen, zijn het dikmakers?

Over het algemeen staan bananen bekend als dikmakers die vaak op de fruitschaal overrijp liggen te worden en waar je hele keuken naar gaat ruiken, én……ze zouden verstopping veroorzaken. Al met al dus niet zo’n goede reputatie, terwijl bananen één van de belangrijkste voedingsgewassen ter wereld zijn en eigenschappen hebben die zéér voordelig zijn voor de gezondheid. Het is tóch een zeer gewaardeerde fruitsoort want bijna iedereen houdt ervan.  Slechts 0,0038% van de Nederlandse bevolking eet niet graag bananen maar de rest is er dol op.

Bananen, zijn het écht dikmakers?

Omdat een banaan een hoog gehalte aan zetmeel heeft, worden ze als dikmakers beschouwd. Ze bevatten 100 kcal per 100 gram. Een béétje banaan weegt toch al snel rond de 150 gram dus tel uit je calorieën. Het goede nieuws is dat een groenige banaan 40% resistant starch (RS) in zich heeft, dat is suiker dat niet vrijkomt als energie maar wel als voeding dient voor je dikke darmbacteriën. RS is geen dikmaker. Een gele banaan bevat nog maar 8% RS en wel 91% suiker. Dus als je banaan wilt eten en er toch niet dik van wilt worden, neem dan een banaan waar het groene nét af is. Dan heb je eigenlijk méér bulk en het vergroot de darmmassa terwijl je er niet dik van wordt. Natuurlijk moet je niet overdrijven. Een banaan eet zo heerlijk weg.

Gele bananen versus groene bananen

Wat een feit is, is dat rijpe bananen dus veel calorierijker zijn dan groene of halfrijpe bananen omdat tijdens het rijpingsproces het gehalte aan suiker wel met een factor 20 kan toenemen. Voor sporters die extra energie nodig hebben, is een rijpe banaan dus beter dan een onrijpe banaan. Ik adviseer ze dan altijd wel om rond de banaan een plak kaas te wikkelen. De combinatie zoet/hartig is heerlijk maar wat nóg belangrijker is, is dat door de kaas de snelle suikers als het ware afgeremd worden door de eiwitten en vetten in de kaas. Hierdoor voorkom je een bloedsuikerpiek en heb je langer plezier van je “tussendoortje”.

Toch hebben ook wat rijpere bananen voordelen

Hoe rijper de bananen hoe meer zetmeel. Dat wordt in de dikke darm verder afgebroken door bacteriën die daar aanwezig zijn tot bepaalde vetzuren die een kankerremmend effect hebben, met name darmkanker. Het is zélfs zo dat in bepaalde tropische landen de banaan gegeten wordt als medicijn tegen maag- en darmklachten. Je mag daarbij denken aan maagzweer, beschadiging door medicatie en zelfs darmkanker.

Veroorzaken bananen écht verstopping?

Als aanvulling op het bovenstaande het volgende: als je bananen eet die nog niet té rijp zijn, zullen ze, doordat het bulk is en de darmmassa vergroot, juist een middel kunnen zijn tégen constipatie oftewel verstopping. Een banaan is enórm rijk aan voedingsvezel en mede door het vergroten van de darmmassa gaat het verhaal, dat bananen verstopping in de hand zouden werken, dus alléén op voor bananen die rijp of zelfs overrijp zijn.

Bananen, overrijp… de geur alléén al…

De geur van bananen wordt sterker als ze rijper worden. Deze geur wordt veelvuldig synthetisch nagemaakt. Denk eens aan verpakte producten waar banaan in zou zitten. Als je de verpakking opendoet, rúik je de banaan. Maar dat is meestal slechts een hoeveelheid van de nagemaakte geurstof en heeft niets met banaan in het product te maken. En dat is niet alléén met banaan. Van alle fruitsoorten wordt de geur nagebootst om een product aantrekkelijk te maken. Zoals het bijv. de perenijsjes van Festini. Je gelooft toch niet dat die echt zoveel peer bevatten? Alles behalve dát. Ze waren zelfs genomineerd voor het gouden windei 2013.

Andere bijkomende voordelen van bananen:

 • Ze bevatten weinig natrium en veel kalium waardoor bananen bloeddrukverlagend zijn.
 • Bananen bevatten tryptofaan wat in het lichaam wordt omgezet in serotonine, het gelukshormoon. Daardoor kunnen mensen van bananen letterlijk blijer worden.
 • De serotonine wordt op zijn beurt weer omgezet in melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. Naarmate we ouder worden, maken we daar minder zelf van aan wat de slaapproblemen van oudere mensen verklaart. Bananen, maar ook een stuk kaas, een eitje en havermout, kunnen hetzelfde slaapbevorderende resultaat geven.
 • Ze zijn heel rijk aan vitamine C en daardoor goed voor de weerstand.
 • Ze bevatten magnesium wat kan helpen tegen depressie, hoge bloeddruk en krampen.
 • Het is een gemakkelijke snack tussendoor.
 • Je kunt er heel goed mee bakken als je liever geen tarwemeel gebruikt.

Soms is het oppassen geblazen:

 • Een banaan kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken door bepaalde eiwitten. Vaak zijn dit mensen die ook niet goed tegen rubber kunnen omdat de betreffende eiwitten in beide producten voorkomen. Dus heb je een latex intolerantie? Bananen verboden!

Wat doe je met overrijpe bananen op de fruitschaal?

 • Gooi ze niet in de prullenbak
 • Gooi ze niet op de composthoop
 • Maak van overrijpe bananen een bananenpannenkoek: 1 rijpe banaan, 3 eieren, 1 schep chiazaad. Blender de banaan met de eieren, op het laatst het chiazaad er bij en bakken in een theelepel kokosvet. Smullen maar!!! Het lievelingsgerecht van onze kleinkinderen… oma’s bananenpannenkoekjes.
 • Snijd ze in plakjes en vries ze in. Bevroren plakjes banaan zijn heel simpel te verwerken in een smoothie. Je hebt dan wel een blender nodig die ijsblokjes kan crushen.
 • Wil je graag wat recepten met banaan die ook nog EetLijn Proof zijn?

Interessante informatie hè? Je mag het gerust delen met je netwerk via de social media knoppen zodat jouw contacten hier ook voordeel uit kunnen halen. Zit je met vragen, laat het gerust weten via het kopje reacties.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?