Bieslook, De EetLijn

Bieslook: een bescheiden kruid met veel waarde voor je gezondheid!

Bieslook, gebruik jij het vaak? In de keuken van veel mensen heeft dit heerlijke kruid helaas geen grote plaats. Toch verdient het veel meer aandacht. Het is heerlijk, supergezond en geweldig om mee te garneren. Daarom vandaag bieslook in het zonnetje. Je krijgt antwoord op o.a. de volgende vragen: Waar let je op als je het koopt, hoe kun je het bewaren en gebruiken en waarom is het zo gezond? Maar pas op: wanneer je eenmaal begonnen bent met bieslook te gebruiken, ga je het kruid zó waarderen dat je het overal op en in gaat doen.

Wat is bieslook?

Een andere naam voor bieslook is pijpgras. Het zijn dunne holle sprietjes die zo’n 25 cm lang kunnen worden. Het is prachtig om hem in bloei te zien staan met de grappige paarse bolletjes. Deze bloemetjes zijn trouwens, net zoals de bloemsteeltjes, eetbaar. Het behoort, zoals de naam al zegt, tot de look familie, net zoals knoflook, ui en prei. Het is een meerjarige plant. Ook ‘in het wild’ kun je steeds vaker bieslook zien. De bloemetjes kunnen dan roze, blauw-violet of wit zijn. In de 19e eeuw voerden Nederlandse boeren bieslook aan de koeien om de melk een bijzondere smaak te geven. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. Er is ook een andere soort bieslook: de Chinese variant. Het blad van deze plant is grover en breder. De stengels zijn niet hol.

Welke smaak en geur heeft het?

De smaak van bieslook lijkt op ui, maar is iets zachter. Een groot voordeel t.o.v. knoflook is dat je door het eten ervan geen last hebt van de welbekende maar niet zo geliefde knoflookgeur die bij veelvuldig gebruik je mond, je neus en je poriën uitkomt. Daardoor kun je bieslook ook ’s morgens en overdag gebruiken, zelfs als je nog naar je werk moet. Iets wat je met knoflook niet in je hoofd haalt. Mooi meegenomen, toch?

Hoe kun je dit heerlijke kruid kopen en bewaren?

In de winkel kun je bieslook in verschillende vormen tegenkomen.

  1. Plantjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Als je een paar plantjes koopt en ergens in de tuin zet, heb je en een leuke sterke bodembedekker en je kunt het hele jaar door verse bieslook eten. Ook in een zinken teil op een hoekje van het terras doet bieslook het uitstekend en is een lust voor het oog. Als je geen tuin hebt, kun je de plantjes ook in de vensterbank of op het balkon zetten. Natuurlijk kun je het ook zelf zaaien en opkweken. Als je bieslook knipt, wordt het plantje nog groter en voller.
  2. Bevroren kun je het tegenkomen in kleine doosjes. Zo is het niet echt handig in gebruik, vind ik. Zelf kun je het natuurlijk ook in stukjes hakken en invriezen. Het behoudt dan wel zijn kleur, maar na het ontdooien is het wat slap en nattig.
  3. Koelverse stengeltjes in een bakje of zakje. Deze zijn slechts een paar dagen houdbaar.
  4. Gedroogd. Bieslook verliest de kleur bij het drogen. En wat misschien nog belangrijker is: het verliest zijn smaak.

Veruit de beste optie is dus verse bieslook. Kies liefst voor biologische plantjes.

Wat is de voedingswaarde van bieslook?

Ondanks het bescheiden uiterlijk van bieslook bevat het zeer veel mooie voedingsstoffen. Ik noem de belangrijkste:

  • Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11, C en vitamine K
  • Mineralen: magnesium, calcium, kalium, natrium, mangaan, ijzer, fosfor, koper, zink, selenium en jodium
  • Antioxidanten zoals quercetine
  • Talloze fytonutriënten

Wat kan het betekenen voor je gezondheid?

Al deze vitamines, mineralen en fytonutriënten kunnen heel veel ondersteuning bieden aan onze gezondheid. Natuurlijk eet je maar een klein beetje bieslook tegelijk. Dus van af en toe een paar sprietjes zal je niet opknappen. Maar als je het regelmatig in een verder ook gezond voedingspatroon verwerkt, kan het wel degelijk een functie hebben. Kijk maar eens naar alle mooie eigenschappen:

  1. Bieslook staat bekend om zijn vochtafdrijvende werking. Dat kan de bloeddruk ondersteunen.
  2. Het kan de spijsvertering ondersteunen.
  3. Zelfs bij stemmingsstoornissen kan het helpen, o.a. vanwege de stof choline.
  4. Ook kan choline de slaap ondersteunen (naast de werking die het heeft op het brein).
  5. Bieslook zit BOMvol met antioxidanten en kan zo helpen laaggradige ontstekingen tegen te gaan.
  6. Ook kan bieslook helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
  7. Het kan helpen cholesterol in balans te houden, o.a. door de stoffen allicine  en quercetine.
  8. Bij (voorjaars) moeheid kan bieslook, door de vele B-vitamines, ondersteunen.
  9. De antioxidant quercetine kan helpen de symptomen van allergieën zoals hooikoorts te verminderen doordat het een sterk histamine vertragend effect heeft.
  10. Het kan helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten door de vele antioxidanten.
  11. Ook lijkt het een rol te kunnen spelen in de strijd tegen kanker. Uiteraard is dit een heel bescheiden rol en moet het samengaan met een gezond voedingspatroon  en leefstijl. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft wel degelijk aangetoond dat bij darmkanker, slokdarmkanker en prostaatkanker de fytonutriënten uit bieslook de levenscyclus van kankercellen te verstoren, waardoor ze afsterven. Ook kan bieslook helpen de kans op prostaatkanker te verkleinen. Dit geldt trouwens ook voor de andere leden van de lookfamilie.
  12. Het kan helpen de natuurlijke weerstand te verhogen door vitamine C en quercetine.
  13. De quercetine en allicine kunnen ook helpen als natuurlijke ontstekingsremmer bij artritis, jicht en blaasontsteking.
  14. Door het aanwezige ijzer kan bieslook helpen om bloedarmoede te bestrijden, samen met foliumzuur (vitamine B11) en vitamine C.
  15. Het kan helpen de botten gezond te houden door vitamine K.
  16. Zelfs voor gezonde gezonde huid en haar kan bieslook helpen door vitamine A en C. Die zijn belangrijk voor de huidtextuur en bevorderen de haargroei.

Hoe kun je bieslook gebruiken?

Het is een veelzijdig kruid in de keuken. Nog een tip trouwens om bieslook klein te maken. Je kunt het snijden maar omdat het zo’n kwetsbaar plantje is, blijven er vaak heel veel smaakstoffen achter op de snijplank. Ik heb mezelf aangewend om bieslook te knippen met een scherpe schaar. Dat gaat makkelijk en is heel effectief.

Manieren om bieslook te gebruiken:

  • Als smaakmaker in de soep en tevens als decoratie op de soep. Strooi het dan vlak voor het opdienen over de soep.
  • Lekker door rauwkostsalades. Ui en knoflook kunnen soms te scherp van smaak zijn, maar bieslook is veel milder.
  • Je kunt het gebruiken voor een zelfgemaakte kruidenboter voor op je eigengebakken EetLijn boterhammetje, belegd met een plak jonge kaas.
  • Het is heerlijk als smaakmaker en kleuraccent in een zelfgemaakte cocktail saus.
  • Door de mild-pittige smaak kan het heel goed werken als vervanger voor zout, of er in ieder geval voor zorgen dat je minder zout nodig hebt.
  • Je kunt het gebruiken als soort van touwtje om opgerolde courgetteplakken gevuld met geitenkaas en ander lekkers.
  • Gesnipperd of een paar steeltjes als decoratie op gevulde eitjes, op groenteschotels, op aardappelgerechten zoals gepofte (zoete) aardappel en op ovenschotels.
  • In een bieslook-eiersalade.
  • Het is heel goed te combineren met vis, vlees en verse kaas.
  • Voeg het toe aan roerei of omeletten voor extra smaak.

Welke nadelen heeft bieslook?

Je ziet: bieslook heeft ontzettend veel mooie eigenschappen. Het kan niet op… Zouden er ook nadelen aan zitten? Eigenlijk niet. Het enige is dat het bij sommige mensen voor een beetje winderigheid kan zorgen, maar dan bij het eten van een grote hoeveelheid ervan. Daarvoor hoef je het dus zeker niet te laten staan.

Zoals je wellicht al wel begrepen hebt, past bieslook prima in de EetLijn, omdat het vol met voedingsstoffen zit. Als je nog niet vaak bieslook gebruikt in de keuken is er dus alle reden om het toch eens te kopen en het vaker, misschien wel dagelijks, te gaan gebruiken. Je lichaam zal er blij mee zijn. En het streelt je smaakpapillen!

Wil je meer weten van de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl. Ik zoek dan een coach bij jou in de buurt.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?