Bloemkool, De EetLijn

Bloemkool (rauwe) en de schildklier zijn géén vriendjes…

Bloemkool is een superfood van eigen bodem en dat superfood niet altijd een hippe buitenlandse nieuwigheid hoeft te zijn, bewijst deze oer-Hollandse, supergezonde groente. Hij is lekker, op allerlei manieren te bereiden, gemakkelijk te bewaren en ook nog eens (meestal) goedkoop. Dus gooi je vooroordelen overboord en lees in deze mail waarom bloemkool een echte must is op je menu. Wees alleen wél voorzichtig met rauwe bloemkool als je last hebt van een trage schildklier. Daarover later meer.

Bloemkool, wat is het?

Bloemkool hoort bij de familie van de kruisbloemigen. Daar vallen ook broccoli en spruitjes onder. Allemaal gezonde en lekkere groentes. Het voordeel van deze gezonde kanjer is dat hij het hele jaar door verkrijgbaar is, want hij kan zowel van de volle grond als uit de kas komen. Ze zijn van oorsprong afkomstig uit Azië maar gedijen in Nederland ook uitstekend! Je hebt een lente-, zomer- en herfstteelt. Het seizoen in Nederland is ongeveer van juni tot november. ’s Winters zouden ze ook kunnen groeien maar dan heb je wel kans op vorstschade. Buiten het seizoen om komen ze meestal uit Frankrijk en Spanje of uit de kas.

Verschillende kleuren en vormen

Er zijn inmiddels veel variëteiten van bloemkool op de markt in allerlei kleuren en vormen. Er is de bekende witte bloemkool, de oranje, de groene en de paarse. De witte moet handmatig ondergedekt worden om de witte kleur te behouden, bij de 3 gekleurde varianten is dat niet nodig. De romanesco, een prachtige variant van de bloemkool, krijgt van mij wel een dikke tien want deze prachtige groente is een echt feestje op je bord. Hij is groen en de vorm van de roosjes is spits waardoor ze aan wiskundige figuren doen denken. Verder is hij zachter van smaak dan de klassieke witte bloemkool. Ik vind het zowel qua smaak als qua bite lijken op een kruising tussen bloemkool en broccoli.

Bloemkool volgens grootmoeders recept is uit de tijd

Vroeger kookte iedereen zijn bloemkool helemaal door en door gaar, soms tot aan het papperige aan toe. Je kon dat ruiken in de keuken, echt zo’n gaarkeuken luchtje. Dat was bij ons thuis vroeger niet anders. Alle goede voedingsstoffen werden met het kookwater weggegooid en verdwenen in het afvoerputje. Men deed dit omdat men dacht dat deze groente giftige stoffen bevatte en die moesten nodig ‘uitgeroeid’ worden. Tegenwoordig weten we gelukkig beter. Als je de bloemkool in niet al te grote roosjes snijdt, heb je voldoende aan het aanhangend water om ze in plm. 5 minuten te bereiden. Dan is hij lekker beetgaar en behoud je de vitamines en mineralen die erin zitten. Stomen is ook een hele goede optie. Kies je toch voor koken in méér water? Vang dan het afgietwater in ieder geval op en breng het op smaak met je favoriete kruiden en bind het met een natuurlijk bindmiddel. Zo heb je in een handomdraai een heerlijke licht gebonden bouillon.

Bloemkool kopen en bewaren

Als je bloemkool koopt, let er dan goed op dat hij nog goed gesloten is en dat het snijvlak mooi wit is. Als het snijvlak bruinig aan het worden is, is het een teken dat de bloemkool niet vers meer is. Soms zie je aan de buitenkant van de bloemkool wat plekjes maar dat is meestal door de blootstelling aan licht. Dat is geen probleem. Als je het plekje kunt induwen, dan is hij niet meer vers. Je kunt hem het beste bewaren in een plastic zak in de groentelade van de koelkast. De zak moet dan wél open staan. Hij is dan zeker ruim een week houdbaar.

Wat kun je ermee doen in de keuken?

Vroeger maakte bloemkool eigenlijk altijd deel uit van het vaak voorkomende trio in Nederlandse huishoudens A.V.G.; aardappelen, vlees/vis en groente. Maar je kunt er zoveel méér mee Hij geeft in gepureerde vorm hetzelfde mondgevoel als aardappelpuree maar bevat geen zetmelen. Je kunt bloemkool gebruiken als basis voor stamppot, je kunt er rijst van maken door hem te raspen en zelfs een pizzabodem van bloemkool behoort tot de mogelijkheden. Maar je kunt natuurlijk de bloemkool ook heel goed ‘normaal’ klaarmaken, bijv. kleine roosjes stomen, kort koken of roerbakken. Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje. Dip hem in een zelfgemaakt sausje, heerlijk als traktatie bij ‘de borrel’ of zomaar tussendoor. En last but nog least…je kunt er heerlijk mee bakken. 

Weggooien is zonde

Breng jij de bladeren en de stronk ook altijd naar de konijnen, geiten of schapen? Niet meer doen! Die bladeren zijn niet alleen voor de dieren maar ook voor de mensen heel lekker én gezond. De bladeren bevatten namelijk heel veel calcium; meer zelfs dan de rest van de bloemkool. Als je ze rauw eet, is het gehalte aan calcium op zijn hoogst. De bladeren van de bloemkool afhalen, goed wassen, drogen en in kleine reepjes snijden. Verwerk ze zo in een groene salade of roerbak ze mee met andere groenten. Of gebruik ze als extra ingrediënt in een saus. De stronk kun je ook gebruiken; dat is zelfs het lekkerste gedeelte van de bloemkool. Jammer dan voor de beestjes maar ik weet zeker dat je lichaam er heel blij van wordt. Als je de bladeren liever niet rauw eet, dan kun je ze roerbakken, in de oven klaarmaken, stoven enz. enz., evt. in combinatie met andere groenten. Het gehalte aan calcium is dan níet meer wat het geweest is. Maar rauwe bladeren? Voor sommigen toch echt wel een stapje te ver.

Gezondheidsbevorderende eigenschappen

Bloemkool is dus lekker, veelzijdig en ook nog eens supergezond want hij zit bomvol vitamine C en mineralen. Bloemkool heeft het hoogste percentage calcium van alle groentes, dat dus vooral voorkomt in het blad. Een paar gezondheidsbevorderende eigenschappen van bloemkool zijn, vertel ik je hieronder.

  • Ontstekingsremmend: Heel veel aandoeningen en pijntjes in ons lichaam worden veroorzaakt door ontstekingen. Bloemkool bevat de antioxidant sulforofaan. Dit werkt in combinatie met vezels ontstekingsremmend. Door regelmatig bloemkool op het menu te zetten, help je jouw lichaam ontstekingen tegen te gaan.
  • Verkleint de kans op kanker; kankercellen ‘háten’ kool. Niet alleen bloemkool maar álle kool. In bloemkool, en ook andere kruisbloemigen, zitten namelijk goitrogenen, stofjes die een remmende werking hebben op kanker. Er zijn allerlei onafhankelijke studies die dit hebben aangetoond. Goitrogenen helpen het lichaam schoner te worden door de chemische verbinding 13C. Hierdoor worden de genetische celprocessen gereguleerd en in toom gehouden. Het muteren van genen door kanker krijgt zo minder kans.
  • Goed voor hart- en bloedvaten: Het eten van bloemkool kan je ook helpen om je bloeddruk gezond te houden. Hiervoor is alweer de antioxidant sulforafaan verantwoordelijk. Daarnaast helpt sulforafaan ook bij het gezond houden van je slagaders. Deze gezondheidsvoordelen dragen allebei bij aan het verkleinen van de kans op hart- en vaatziektes.\
  • Gunstige werking op oestrogeenhuishouding: Fijn, niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen, is de wetenschap dat de stofjes in bloemkool een positief effect kunnen hebben op de oestrogeenhuishouding.

Let op: Schildklier

Wanneer je een traag werkende schildklier hebt, moet je wel een beetje oppassen met het eten van te vaak en teveel rauwe bloemkool. De goitrogenen die in rauwe bloemkool voorkomen, kunnen de opname van jodium verhinderen. En dat beïnvloedt de werking van de schildklier. Het is verstandig om de bloemkool dan eerst te bewerken. bijv. roerbakken of stomen o.i.d. Maar een enkel rauw stronkje kan geen kwaad.

Het online inspiratie jaarprogramma 365 dagen GEZOND(er) van A tot Z’

Vind je dit soort informatie nuttig? Abonneer je nú op mijn online inspiratie jaarprogramma 365 dagen GEZOND(er) van A tot Z’. Je kunt kiezen voor een maandabonnement en boeken via deze link: https://shop.deeetlijn.nl/product/365-dagen-gezonder-van-a-tot-z-maandelijks/. Als je vlak voor de betaling de kortingscode GEZONDHEID gebruikt, betaal je voor de eerste maand maar 1 cent. Eigenlijk gratis dus. Zo kun je vrijblijvend proeven aan het programma en weet je i.i.g. waar je aan begint.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?