Borsten: ze zijn allemaal anders. De vorm, de maat, de stevigheid is bij de ene vrouw heel anders dan bij de andere vrouw. Meestal heeft zelfs de ene borst bij één en dezelfde persoon een ander formaat dan de andere. Dit is heel normaal. En over het algemeen gaan borsten op zekere leeftijd hoe dan ook hangen. En dan hebben we het nog niet eens over ziekte die erin kan ontstaan. Gelukkig is er heel veel wat je kunt doen om je borsten goed te verzorgen. Daarover kun je lezen in dit blog.
Wat zijn de borsten?
Het lijkt misschien een open deur, want we weten allemaal wat borsten zijn. Toch is het goed om er even iets meer over te zeggen. Wikipedia omschrijft borsten als ‘Vormen bovenaan de voorzijde bij de romp bij vrouwen.’ Dat zegt nog niet zoveel. In de borsten zitten melkklieren die melk produceren na een bevalling. Via een heel systeem van melkgangetjes kan onder invloed van o.a. het hormoon oxytocine de melk via de tepel naar buiten komen. Borsten kunnen vlak voor en tijdens de menstruatie, zwangerschap en in de overgang enigszins pijnlijk zijn. Ook kunnen er dan knobbels ontstaan. Die zijn lang niet altijd verdacht, maar het is wel goed om het in de gaten te houden. Als de borsten erg pijnlijk zijn, is er ook vaak sprake van een verstoorde hormoonbalans.
Hoe zijn de ze opgebouwd?
Eerst even een klein stukje anatomie en fysiologie van de borsten. Ze zijn opgebouwd uit vetweefsel, melkklieren en bindweefsel. Elke borst heeft een tepel. De kleur daarvan kan verschillen van lichtroze tot donkerbruin. Ook zitten er een groot aantal lymfevaatjes en lymfeknopen in ons borstweefsel. Als er een belemmering ontstaat in het afvoerende systeem kunnen er problemen ontstaan in het zachte borstweefsel. Je kunt dan denken aan opgezette en/of pijnlijke borsten, cystevorming en laaggradige ontstekingen. Als je meer wilt lezen over het lymfesysteem, dan kan hier.
Hebben mannen ook borsten?
Mannen hebben in aanleg ook borsten maar ze zijn minder ontwikkeld. Dat is normaal. Maar het is je misschien wel eens opgevallen als je op het strand bent, dat er ook mannen zijn met echte borstvorming. Dat is niet normaal. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. De belangrijkste oorzaak (al zijn er meer oorzaken) is meestal verstoring van de hormoonbalans tussen oestrogeen en testosteron. Dit hangt vaak samen met ongezonde voeding (gluten, soja, caseïne) en overgewicht.
Xeno-oestrogenen
Daarnaast vormen xeno-oestrogenen in schoonmaakmiddelen, verpakkingen en verzorgingsproducten ook een steeds belangrijkere factor bij de verstoring van de hormoonbalans. Het kan veel schaamte opleveren bij mannen. Helaas ontbreekt vaak de kennis van de oorzaken, waardoor dit in stand blijft. Jammer want met de juiste voeding en aandacht voor xeno-oestrogenen kun je dergelijke situaties helpen voorkomen.
Welke functie hebben ze?
De functies van de borsten gaan verder dan je denkt. Er zijn in ieder geval 4 functies te onderscheiden:
- De belangrijkste en meest voor de hand liggende functie is de melkproductie voor een baby. Het is een dankbare taak om je kind te kunnen voeden. Het is niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven, maar vaak zijn er toch wel oplossingen te vinden. Moedermelk is erg belangrijk, zowel voor de moeder zelf als voor het kind. Voordelen voor de moeder zijn:
– Snellere samentrekking van de baarmoeder na de bevalling, waardoor er minder kans is op bloedingen en daarmee bloedarmoede.
– De oxytocine en andere hormonen die tijdens de borstvoeding vrijkomen helpen om een band op te bouwen met het kind.
– Oxytocine werkt tegen sombere gevoelens.
– Vrouwen die borstvoeding geven hebben minder kans op suikerziekte, reuma en een hoge bloeddruk.
– Vrouwen die borstvoeding geven hebben later minder kans op borst,- eierstok- en baarmoederkanker voor de menopauze en minder kans op osteoporose.
Ook voor de kinderen heeft borstvoeding grote voordelen:
– Borstvoeding zorgt voor bescherming tegen infecties en ziekten bijvoorbeeld in maag- en darmkanaal en astma.
– Het geeft de juiste voedingsstoffen voor de baby in de juiste hoeveelheid. - Borsten bestaan voor een groot deel uit vetweefsel. Het lichaam gebruikt dit ‘graag’ om afvalstoffen op te slaan. Het is namelijk een ‘veilige’ plek om afvalstoffen op te slaan, omdat het geen vitale organen zijn. Wanneer dit langere tijd gebeurt, ontstaat het risico dat de borsten gaan verzuren. Dit zorgt voor achteruitgang van de kwaliteit van het borstweefsel. Ook sla je als vrouw spanning op in je borsten. Het bindweefsel in de borst verstijft dan, waardoor het weefsel minder zacht en soepel wordt. Dat zorgt weer voor een minder goede afvoer van afvalstoffen. Dit kan leiden tot klachten als knobbeltjes, bobbeltjes, cysten en pijn. Het is dus van belang dat de borsten hun afvalstoffen goed kwijt kunnen. Gelukkig kun je daar zelf veel aan doen. Hier kom ik hieronder op terug.
- Borsten hebben ook een esthetische functie. Ze horen bij het vrouw-zijn en kunnen bijdragen aan de uitstraling die je als vrouw hebt. Dit geldt voor vrouwen onderling, maar ook is door onderzoek gebleken dat mannen die onbewust naar vrouwenborsten kijken, langer gezond blijven. Het kan bijdragen aan hun mentale gezondheid. Dit klinkt nogal curieus… Het gaat hierbij echter niet om een staren naar vrouwenborsten met een erotische lading, maar het onbewust waarnemen.
- Ook spelen de borsten een rol bij seksuele opwinding.
Wat zijn de oorzaken van hangende borsten?
Vroeg of laat hebben veel vrouwen last van hangende borsten. Sommige vrouwen vinden het erg vervelend. Er zijn verschillende oorzaken:
- De vorm, stevigheid en samenstelling van de borsten is genetisch bepaald.
- Lijnen en weer aankomen kan ook een oorzaak zijn van hangende borsten. Dit komt doordat ook borsten samen met de rest van het lichaam groeien en afvallen. De huid rekt mee en trekt weer samen. Als dit vaak gebeurt, kan de huid het niet goed aan. Dat maakt de huid slapper, waardoor de borsten gaan hangen. Ook ongezonde voeding speelt hierin een rol.
- Hormonale veranderingen vragen eveneens nogal wat van de huid. Je kunt hierbij denken aan de veranderingen tijdens zwangerschap en overgang. Als het oestrogeen daalt, daalt ook het collageen. Deze stof is als het ware de vulling van de huid. Als je minder collageen en daardoor een minder stevige huid hebt, is de rekfunctie minder. Dat zorgt voor ‘legere’ borsten. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Het lichaam kan collageen aanmaken uit vitamine C. Daarvoor is dan wel een ‘opdrachtgever’ nodig om daadwerkelijk collageen aan te maken. Het EetLijn Aminozurencomplex gecombineerd met vitamine C kan helpen om je huid mooi en stevig te houden, ook na je 40e jaar.
- Een andere vorm van hormonale veranderingen zorgt er tijdens zwangerschap voor dat de borsten groter zijn. Na de periode van borstvoeding worden ze weer kleiner. Ook de huid wordt dan slapper, waardoor de borsten kunnen gaan hangen. Dit gebeurt overigens niet bij iedereen.
- Roken heeft een negatief effect op de borsten: ze worden slapper. En uiteraard zorgt het ook voor een groter risico op kanker.
- Borsten zijn liever lui dan moe: als je een beha draagt doen ze zelf geen moeite om stevig te blijven. Als je geen beha draagt, ‘liften’ ze zichzelf.
Hoe kun je je borsten goed verzorgen?
Er is alle reden om je borsten goed te verzorgen. Dat kan van binnenuit en van buitenaf. Ik noem de belangrijkste aandachtspunten:
- Zorg voor pure en onbewerkte voeding. De EetLijn Methode voorziet daarin. Onderdelen die voor de borsten belangrijk zijn:
– Ontstekingsremmend en basisch (niet verzurend) eten
– Veel antioxidanten (kleur op je bord dus!)
– Kruisbloemige groenten (broccoli, spruitjes, bloemkool etc)
– Vezels.
– Fyto-oestrogenen (rode klaver, lijnzaad, gefermenteerde soja)
– Kleefkruidthee - Onderzoek zelf je borsten regelmatig:
– Voelen of er geen knobbels in komen, maar dat ze mooi zacht en soepel blijven.
– Kijken en voelen van de tepels.
– Kijken in de spiegel of er niets verandert. - Borstonderzoek door professionals kan zinvol zijn. Na je 50e krijg je regelmatig een uitnodiging voor mammografie. Hoewel het voor sommige vrouwen levensreddend is, kun je er ook nogal wat kanttekeningen bij maken. Zo kan vroegdiagnose onnodige operaties opleveren, die voor verstoring van de balans in het lichaam kunnen zorgen. Ook het ‘pletten’ van de borsten kan schade geven. Uiteraard is het ieders eigen overweging en verantwoordelijkheid of je een mammogram laat maken. Een andere mogelijkheid, die echte preventie biedt, is thermografie. Met behulp van medische thermografie worden preventieve (borst)onderzoeken gedaan naar hoe het lichaam functioneert. Hierbij vindt onderzoek plaats van de fysiologie en niet de anatomie. Er wordt niet gezocht naar knobbels, maar naar veranderingen in de werking van het lichaam. Ontstekingsprocessen kunnen zo opgespoord worden. Die zijn vaak de voorbode van ziekte. Over het ontstaan van ziekte heb ik eerder geschreven in dit blog: https://www.deeetlijn.nl/reckeweg-en-de-6-stadia-bij-het-ontstaan-van-ziekten-met-7-tips-ter-ondersteuning-van-je-ontgiftingssysteem/ Thermografie biedt vele voordelen. Helaas moet je het (nog) zelf betalen.
- De borsten masseren onder de douche. Daarna koud afdouchen is goed voor de borsten. En niet alleen voor de borsten, maar voor het hele lichaam.
- Omdat het lymfestelsel geactiveerd wordt door beweging is het ook voor de borsten van groot belang dat je beweegt. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn dan prima.
- Planken en push-ups zijn ook goede oefeningen. Op internet kun je nog meer oefeningen vinden.
- Lymfemassage kan helpen bij het activeren en stimuleren van de lymfe in de borsten.
- Droogborstelen in de ochtend helpt de lymfe om afvalstoffen die gedurende de nacht gevormd zijn af te voeren. Dit filmpje laat zien hoe je dat doet https://www.youtube.com/watch?v=m-yXYzltIa4
- Doe je beha uit! Zeker een beugel-beha en strak elastiek belemmeren de afvloed van lymfe. Snoer je borsten dus niet in een beha in. Het kan even wennen zijn, maar probeer het eens uit. Doe in ieder geval ’s nachts de beha uit en daarnaast nog een dagdeel. Bijvoorbeeld ’s avonds of als je thuis bent. Want borsten moeten kunnen wiebelen. Wiebelen staat gelijk aan ‘beweging’ van je borsten waardoor de lymfevaten in de borsten gestimuleerd worden om afvalstoffen af te voeren. Als je toch een beha wilt, zorg er dan voor dat de borsten er los in hangen, zoals de Sloggi Zero Feel of een bralette. Je borsten zullen je dankbaar zijn.
- Zorg voor een goede gebits- en mondverzorging. Bij het ontstaan van ontstekingen in de mond kunnen ziekteverwekkers en toxines lekken naar de borsten, waar ze kunnen zorgen voor ontstekingen. Wil je meer weten over gebitsverzorging? https://www.deeetlijn.nl/de-conditie-van-je-tandvlees-graadmeter-van-je-algehele-gezondheid-met-11-tips-hoe-je-daar-zelf-goed-voor-kunt-zorgen/
- Gebruik je beha niet als bewaarplaats voor je mobiele telefoon. Dat geeft aardig wat straling, wat ontstekingen kan veroorzaken en zelfs het risico op borstkanker kan verhogen.
Borsten zijn geen lastige dingen tijdens het sporten. Evenmin erotische objecten. Ze vormen een waardevol onderdeel van het vrouwenlichaam. Daarom verdienen ze onze zorg, van buitenaf en van binnenuit! Doe je voordeel met de tips uit dit blog om je borsten gezond te houden.