Broccoli, De EetLijn

Broccoli, supergroente van eigen bodem met één nadeel

Broccoli is een supergroente, van eigen bodem nog wel. Er zijn veel redenen om hem regelmatig op je menu te zetten. Ontdek in dit blog de gezondheidsbevorderende eigenschappen van deze knettergezonde groente.

Wat is broccoli?

Broccoli is een groente die behoort tot de koolsoorten, de kruisbloemigen. Qua vorm lijkt hij veel op bloemkool. Het deel van de broccoli dat we eten, bestaat uit de bloemknoppen. Als het doorgroeit, ontstaan er mooie, gele bloemschermen. Broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord broccolo en betekent dan ook: ‘bloeiende top van een kool’. Meestal zien we in de winkels de groene variant maar er bestaat ook paarse broccoli.

Waar let je erop als je hem koopt?

Let erop dat hij groen (of paars) is en niet gelig. De knopjes moeten nog gesloten zijn. Als de knopjes gelig zijn, gaat hij al bloeien. Je kunt de broccoli dan nog wel eten, maar hij kan dan wat bitter smaken. Je hoeft broccoli niet perse biologisch te kopen, omdat er nauwelijks tot geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit komt doordat broccoli van nature een stof bevat die hem beschermt tegen insecten. Die stof (sulforafaan) zorgt ervoor dat hij bitter smaakt en dan lusten de insecten hem niet. Voor de mensen is die stof sulforafaan juist extreem gezond. Broccoli staat, doordat hij nauwelijks bespoten hoeft te worden, hoog in de lijst van de ‘Clean Fifteen’. Dit is een lijst van de minst bespoten groenten en fruit. Die groenten kun je dus rustig niet-biologisch kopen, in tegenstelling tot de ‘Dirty Dozen’, de lijst van de meest bespoten groenten en fruit.

Hoe bewaar je deze groene (of paarse) kanjer?

Je kunt hem het beste in de koelkast bewaren. Hij is dan ongeveer 5 dagen houdbaar. Buiten de koelkast is het te warm; broccoli bederft dan snel. Je kunt broccoli ook prima even blancheren en in de diepvries bewaren. Maar waarom zou je dat doen? Tegenwoordig is broccoli het hele jaar door verkrijgbaar, dus het is niet noodzakelijk om in te vriezen.

Welk stuk gebruik je van broccoli?

Broccoli is een zeer veelzijdige groente. Je kunt hem op vele manieren verwerken. Daarbij kun je zowel de stronk als de roosjes gebruiken. Gooi die stronk niet weg! Eventueel kun je een heel harde stronk even schillen, maar nodig is dat niet. Houd je niet zo van broccoli? Probeer het dan eens op een andere manier klaar te maken. En als het dan nog niet in de smaak valt: Maak het dan in je hoofd lekker. Omdat je weet dat het supergezond is. Wat er dan zo gezond aan is, vertel ik hieronder. Ik noem eerst een paar manieren om hem klaar te maken.

Op welke manieren kun je broccoli klaarmaken?

  • Koken of stomen: doe dit altijd in een klein laagje water om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden.
  • Gekookt of gestoomd kun je broccoli combineren met veel verschillende soorten kruiden, of andere groenten. Je kunt alleen wat zwarte peper en Himalayazout erop doen, maar ook met Italiaanse kruiden, Cajunkruiden of kerrie smaakt het prima. Hij laat zich prima combineren met ei, kip, vis of kaas. De mogelijkheden zijn eindeloos!
  • Verwerk hem in een frittata: even roerbakken en met geklutst ei eroverheen, evtl. wat geraspte kaas erover, laat je het gerecht garen in de pan.
  • Je kunt er soep van koken: met alleen broccoli of gecombineerd met andere groenten (courgette, bloemkool, spinazie, wat je maar wilt).
  • Als broccolirijst: we kennen wel de bloemkoolrijst, maar ook broccoli laat zich prima gebruiken als rijst-vervanger.
  • Broccolirijst kun je heel goed gebruiken als basis voor brood, cake of muffins. Je kunt het gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten.
  • In de hummus. Doorgaans maken we hummus op basis van kikkererwten. Deze passen niet in fase 1 van De EetLijn. Maar je kunt ook prima hummus maken van broccoli. Voeg er tahin (sesampasta) en knoflook, zwarte peper en wat zout aan toe. Eventueel een klein beetje citroensap, en je hebt heerlijke hummus als dip of broodbeleg.
  • In een quiche of stoofschotel smaakt het ook heerlijk.

Wat zijn de voordelen van broccoli?

Ik noemde al dat deze groente supergezond is. Er zitten vele gezonde stoffen in die veel kunnen doen voor onze gezondheid op verschillende gebieden. Ik noem er een paar.

  1. Broccoli bevat glucosinolaten. Dit zijn zwavelverbindingen die werken als krachtige antioxidanten die vrijkomen bij kneuzing van de broccoli. Kauw daarom goed als je het eet. Die zwavelverbindingen worden in het lichaam omgezet in bioactieve stoffen zoals sulforafaan en indol-3-carbinol. Deze antioxidanten kunnen ontstekingsverschijnselen afremmen en beschadiging van lichaamscellen helpen voorkomen.
  2. Ook bevat hij plantenstoffen met antioxidantwerking zoals kaempferol, quercetine, luteïne, zeaxanthine en bètacaroteen. Dit zijn belangrijke stoffen als het gaat om de antioxidantwerking in het lichaam. Ze versterken het detox-effect van de aanwezige A,C, E-vitaminen.
  3. Een belangrijke stof die in het lichaam gevormd wordt bij het eten van broccoli is DIM (Di-Indolylmethaan). Dit versterkt de gif verwijderende eigenschappen van vitaminen. Het zorgt voor betere oestrogeenbalans en werkt remmend op prostaatkanker.
  4. Verder zitten er de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11, C, E, K.
  5. Ook bevat broccoli de mineralen calcium en fosfor, ijzer, kalium, mangaan, molybdeen, fosfor, seleen, zink en magnesium.
  6. Hij bevat veel oplosbare en onoplosbare vezels. Goed voor de darmflora en stoelgang dus.

Wat zijn de voordelen van broccolikiemen?

In het algemeen bevatten kiemgroenten zeer veel antioxidanten, vitamines, mineralen en enzymen. Die zijn belangrijk voor de spijsvertering en het herstel van ons lichaam. Kiemen van de broccoli (bio-winkel) zijn helemaal supergezond. Ze hebben een nog sterkere antioxidantwerking dan broccoli zelf. 30 g kiemen staat gelijk met de gezondheidsbevorderende eigenschappen van 600 g broccoli.  De werking gaat zelfs nog dagen door nadat je ze gegeten hebt. Broccolikiemen kun je in de bio-winkel kopen. Ook is het goed mogelijk om een zakje broccoli-kiemzaad te kopen en zelf de zaadjes te laten ontkiemen.

Waarom is het zo gezond?

  1. Broccoli heeft een sterke celbeschermende werking waardoor kanker minder kans krijgt. Natuurlijk spelen er veel meer factoren een rol in het ontstaan van kanker. Maar broccoli kun je zeker wel zien als een hulpmiddel om je lichaam optimaal te beschermen. De hierboven genoemde stof DIM werkt remmend op prostaatkanker, zeker als je het combineert met tomaat die je even mee verwarmt, zodat de lycopeen vrij kan komen.
  2. Het beschermt tegen hart- en vaatziekten vanwege de ontstekingsremmende werking. Want ook hart- en vaatziekten hebben alles te maken met ontstekingen op celniveau.
  3. Broccoli kan helpen het cholesterol te verlagen. De achtergrond daarvan is dat laaggradige ontstekingen in ons lichaam zorgen voor heel kleine scheurtjes in de wanden van de bloedvaten. Het lichaam maakt dan cholesterol aan om dat te repareren. Dit is op dat moment levensreddend maar uiteindelijk zorgt het voor hart- en vaatproblemen. Als er dus geen ontstekingen zijn, ontstaan er geen scheurtjes in bloedvaten en is er dus geen extra cholesterol nodig. Verdere uitleg vind je als je op de link onderaan dit blog klikt.
  4. Ook verlaagt broccoli de kans op artrose vanwege de aanwezige calcium en vitamine K. Die zorgen beide voor sterke botten.
  5. Broccoli verlaagt de kans op longziekten. Ook dit heeft te maken met ontstekingsremmende werking.
  6. Deze supergroente helpt bij de ontgifting. Dit heeft te maken met de plantenstoffen die de ontgiftende werking van vitamine A, C en E (die er allemaal in zitten) versterken. Zo kan het zelfs helpen bij de ontgifting van luchtverontreiniging.
  7. Broccolikiemen lijken goed te helpen tegen infectie met de bacterie Helicobacter pylori, die heel vervelende maag- en darmklachten kan geven.

Kun je er onbeperkt van genieten?

Hoe gezond broccoli ook is, ik moet wel een kanttekening maken. Rauwe kolen in het algemeen bevatten goitrogenen. Rauwe broccoli bevat die ook. Goitrogenen zijn stoffen die de werking van de schildklier kunnen belemmeren. Door de goitrogenen is het voor de schildklier moeilijker om de hormonen te produceren die nodig zijn voor goede stofwisseling, waardoor je stofwisseling kan vertragen. Als je broccoli kort kookt of stoomt, worden deze stoffen grotendeels onwerkzaam. Wees dus voorzichtig met teveel rauwe broccoli, zeker als je schildklier gevoelig is voor verstoring. Een enkel stronkje rauwe broccoli kan echt geen kwaad.

Genieten van deze supergroente met De Eetlijn

Je kunt gerust een paar keer per week deze heerlijke en knettergezonde groente eten, in principe zelfs elke dag. Je weet nu hoe gezond het is en wat je er allemaal mee kunt doen. Lekker van genieten dus! In de EetLijn Methode gebruiken we hem ook zeer regelmatig. Je ziet hem ook vaak in de weekrecepten terugkomen. Realiseer je wel dat het volgen van de EetLijn Methode veel meer is dan het opvolgen van wat losse tips uit de uitzendingen op Facebook. De EetLijn is een compleet stappenplan om het lichaam te reinigen op celniveau. Dit omvat voeding, leefstijl, mindset en supplementen. Het complete plaatje zorgt voor veel meer resultaat dan wat losse tips. Wil je meer info? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl en ik help je verder op weg.

Wil je meer lezen?
https://www.deeetlijn.nl/cholesterol-vijf-redenen-om-het-je-vriend-te-noemen/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?