Burn-out, De EetLijn

Burn-out in tijden van Corona

Ben je ’s morgens je bed niet uit te branden, moet je jezelf echt door de dag heen slepen en kun je ’s avonds niet in slaap komen? Heb je zin in zout en drang naar zoet? Totaal geen zin in de nieuwe dag en altijd maar moe, moe, moe??? Dat zouden een aantal signalen kunnen zijn dat je afstevent op een burn-out. En dat is helemaal niet zo gek in deze vreemde en bedreigende Coronatijd. Wist je bijvoorbeeld dat je niet alleen een burn-out kunt krijgen van overbelasting maar zelfs juist ook van onderbelasting? In deze blog vertel ik je over de oorzaken en symptomen van een burn-out en geef ik je 15 leefstijltips

Burn-out, wat betekent dat?

Het Van Dale woordenboek geeft als officiële definitie van een burn-out het volgende: toestand van geestelijke uitputting ten gevolge van langdurige stress. Eigenlijk is een burn-out dus stress in de overtreffende trap. Aangezien we allemaal al weken te maken hebben met een stressvolle situatie door de maatregelen die genomen zijn om het Coronavirus onder controle te krijgen, moeten we allemaal alert zijn op onze gezondheid. Want als er nóg een ding gezegd kan worden over een burn-out; iedereen kan het krijgen!

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

De symptomen van een naderende burn-out zijn:

 • Geen energie meer: je bent steeds moe.
 • Verminderde weerstand: het lijkt wel of je alle griepjes oppakt, je bent steeds aan het snotteren en je bent vaak verkouden.
 • Emotionele uitputting: je reageert heftiger dan normaal op de dingen om je heen. Je bent verdrietig zonder duidelijke oorzaak. Je vindt van jezelf dat je een heel zwaar leven hebt.
 • Minder sociaal contact: je raakt meer op jezelf en vermijdt vrienden. Je trekt je steeds meer terug.
 • Ziek melden: je wilt niet meer naar je werk en meldt je steeds vaker ziek.

Omdat we in een sociale lockdown zitten, is het moeilijker om de symptomen bij vrienden of familie te constateren. Want we hebben allemaal minder contact met elkaar. Daarom is het belangrijk om zelf heel alert te blijven wanneer je deze dingen bij jezelf ontdekt. Probeer bijvoorbeeld door de juiste leefstijl met o.a. voldoende ontspanning te voorkomen dat je afstevent op een echte burn-out.

Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

 • Langdurige hoge inzet zonder adempauze: Als je steeds maar door moet zonder dat je een rustmoment hebt, dan kan je lichaam opraken. Zorgmedewerkers die lange dagen draaien zijn daar een goed voorbeeld van. Maar mantelzorgers die geen hulp van buitenaf ontvangen kunnen ook ten prooi vallen aan een burn-out.
 • Te weinig waardering: Als je nu thuis werkt op een zolderkamertje en je hebt geen collega’s meer of een teamleider die je af en toe complimenteren met je werk, dan kun je het gevoel krijgen dat er geen waardering is.
 • Onduidelijke doelen: Heb je geen duidelijke functieomschrijving en wordt er van alles van je verwacht? Heb je helemaal geen werk (meer)? Of kun je nooit ergens nee op zeggen? Dan is er geen duidelijke richting of doel in je leven. Je kunt je afvragen waarom je nog je bed uitkomt.
 • Vrije tijd: Te weinig vrije tijd kan leiden tot een burn-out, maar te veel vrije tijd ook. En daar heeft een groot gedeelte van de bevolking tijdens deze crisis mee te maken. Wat doe je als je steeds binnen zit? Je kunt gaan piekeren en dit kan leiden tot een burn-out. Probeer de balans te zoeken tussen rusten en actief bezig zijn.
 • Belasting: Ook hiervoor geldt dat overbelasting niet goed is (denk aan te veel werk of zorgtaken), maar onderbelasting ook niet. Zijn jouw dagelijkse werkzaamheden weggevallen en ben je steeds thuis, dan moet je ervoor waken niet te lang in bed te blijven liggen of in je pyjama te blijven lopen. Een ritme met een zekere belasting is heel goed voor onze gezondheid.

Telefonische knuffel

Mis jij het ook zo om even iemand te knuffelen of een aai te geven? We zijn toch allemaal heel sociale dieren en een anderhalve meter maatschappij past helemaal niet bij ons. Dat is niet alleen een gevoel, door te knuffelen komt er een stofje vrij (oxytocine) wat we het gelukshormoon noemen. Hiermee bestrijden we negatieve gevoelens. Door minder te knuffelen maken we minder van dit hormoon aan. Gelukkig kan ook het horen van een lieve stem, de stem van iemand die je goed kent, die je vertrouwt en waar je van houdt, die oxytocine vrijmaken. Hou dus vooral contact door met elkaar te bellen. Mailen, appen en een kaart sturen is heel leuk, maar bellen is het beste!

Burn-out en leefstijl

Allereerst wil ik duidelijk vertellen dat een burn-out nooit door voeding kan ontstaan en dat bepaald eten een burn-out ook niet kan verhelpen. Gezonde voeding kan wel een bijdrage leveren bij het voorkomen en genezen van een burn-out. Door gezond te eten krijg je meer energie en dat heeft je lichaam nodig om te herstellen. Met gezonde voeding voel je je beter. Als je voelt dat je misschien wel aan het afstevenen bent op een burn-out kunnen de onderstaande adviezen je helpen en beschermen.

15 tips

 1. Kook gezond: ook al ben je moe, grijp niet naar een kant-en-klaarmaaltijd maar kook toch. Maak het je makkelijk met bijvoorbeeld een zak voorgesneden groentes en een stukje zalm. Maar kook! Bij De EetLijn WebShop zijn allerlei kookboeken te bestellen met snelle recepten die binnen een kwartier op tafel staan. Probeer ze eens uit.
 2. Vermijd koffie, alcohol en frisdrank. Al deze drankjes geven je een korte oppepper. Maar daarna krijg je de rekening gepresenteerd.
 3. Een klein stukje pure chocola is lekker en goed om te eten, maar overdrijf niet.
 4. Kook met pure ingrediënten: Snel koken doe je niet met zakjes en pakjes. Deze zitten boordevol slechte toevoegingen die een aanslag vormen op jouw lichaam zonder dat je het doorhebt.
 5. Eet veel groente. Het liefst bij elke maaltijd, dus ook bij de lunch én het ontbijt.
 6. Eet gezonde koolhydraten. Deze vormen glucose in je lichaam en dit is de voeding voor je hersenen. Zonder glucose kun je niet functioneren. Daarom vind ik het onverstandig om juist nu een koolhydraat-arm, dieet te volgen of zelfs helemaal geen koolhydraten meer te eten.
 7. Eet uitgebalanceerde eiwitten: Het liefst plantaardig, maar ook regelmatig een stukje vette vis is heel gezond. Kook een lekker eitje. En als je dit al te veel moeite vindt, dan kun je een voorraadje tegelijk koken en bewaren in de koelkast. Ik kook mijn eitjes de laatste tijd in de airfryer; 12 minuten op 120 graden en dan even laten schrikken om ze goed te kunnen pellen.
 8. Maak handige porties van gezond eten en vries het in zodat je het op mindere dagen zo kunt pakken. Vries bijvoorbeeld kan en klaar gebakken kippengehaktballetjes in, of gesneden groente.
 9. Eet gezonde vetten in de vorm van noten, avocado en olijfolie.
 10. Maak een soepje en verwen jezelf hiermee als lekkere lunch.
 11. Varieer in je eten. Vooral in je ontbijt. Begin de dag iets met waar je blij van wordt. De ene dag yoghurt met muesli en fruit, de andere dag een groentenmuffin, wissel zoveel mogelijk af.
 12. Drink veel (zuiver) water.
 13. Ontgift je lichaam met behulp van brandnetels. Ik heb het hierover gehad in een uitzending van ontbijt-tv. Dit is een nieuw onderdeel van De EetLijn wat je elke ochtend om 9 uur kunt volgen op mijn Facebook pagina. 
 14. Vergeet je supplementen niet. De belangrijkste twee om op dit moment te laten ontspannen zijn een calcium magnesium supplement met vitamine D3 erin en een plantaardig eiwitpoeder met tryptofaan waardoor je gemakkelijker in slaap kunt komen.
 15. Kijk uit met overgewicht. Allerlei onderzoeken wijzen erop dat overgewicht een extra risico kan zijn bij corona. Probeer jezelf een doel te stellen; hou je lichaam en geest gezond en zorg voor een gezond gewicht.

Kijk in de richting van de zon!

Ik prijs mezelf gelukkig dat mijn gezin gezond is en dat ik zoveel energie heb. Maar ik begrijp dat niet iedereen zich zo voelt, zeker niet in deze tijd. Daarom mag je altijd bij mij aankloppen voor advies. Pak mijn energie, je mag er zoveel van hebben als je nodig hebt! Mijn allerlaatste advies in deze blog is een wijsheid waar ik zelf altijd al veel aan heb gehad en die een fan van de week ook noemde op Facebook. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt!

“Kijk in de richting van de zon, dan zie je de schaduw achter je niet!”

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?