Candida…natuurlijk genezen!

Heb je veel last van buikpijn, ben je vaak vermoeid, heb je onverklaarbare jeuk of witte vlekjes in je mond? Dan lijd je misschien wel aan candida. Deze vervelende schimmelinfectie komt bij veel mensen voor, maar wordt (gek genoeg) nog niet door alle artsen erkend. In deze blog vertel ik je wat candida is, wat de oorzaken zijn en wie een hoger risico lopen op het krijgen van candida. Omdat ik orthomoleculair therapeut ben, laat ik je ten slotte ook kennismaken met de eenvoudige manier om via natuurlijke voeding candida te bestrijden.

Wat is candida?

Iedereen heeft gisten en schimmels in zijn lichaam. Die helpen je onder andere met de opname van voedsel en het verteren ervan. Dat is dus goed voor je lichaam. Maar als door omstandigheden de balans in je darmen wordt verstoord, dan heb je een probleem. De candidaschimmel kan dan allerlei klachten veroorzaken.

De klachten

De belangrijkste klachten bij een candida infectie zijn:

 • Darmklachten en buikpijn.
 • Geslachtsorganen: het kan de slijmvliezen van de geslachtdelen bij zowel mannen als vrouwen infecteren.
 • Vermoeidheid en pijnlijke en vermoeide spieren en gewrichten.
 • Hardnekkige witte uitslag (vlekjes) in je mond.
 • Jeuk: erge jeuk op allerlei plaatsen op je lichaam, die steeds opnieuw terugkomt.

Herken je verschillende van deze klachten? Dan kun je via een bloedonderzoek erachter komen of je misschien aan candida lijdt.

De oorzaken van candida

 1. Lage pH-waarde: Een van de belangrijkste oorzaken van candida is een verstoorde pH-waarde. Tijdens een consult bij een van de coaches van De EetLijn, word je daar dan ook altijd op getest. Een gezonde pH-waarde is 7. Maar veel cliënten blijken daaronder te zitten en vertonen een pH-waarde van 6.
 2. Verstoorde darmflora.
 3. Stress/angst: We leven in een maatschappij waarin van alles altijd maar moet. De lat ligt vaak heel hoog. Daarom is het belangrijk om af en toe ME-time in te plannen. Dan is het tijd voor jezelf. Geniet daarvan en laat je niet gek maken door de waan van de dag.
 4. Antibiotica: Je kunt soms niet zonder maar helaas heeft antibiotica allerlei neveneffecten die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.
 5. Ontstekingen: heb je recentelijk een ontsteking gehad? Dan kan je zomaar een candida infectie oplopen.
 6. Corticosteroïden: dit zijn de medicijnen (vaak pufjes) die mensen met een longaandoening krijgen.
 7. Diabetes type 2
 8. Hormonale schommelingen: vooral bij vrouwen van 40+
 9. Veel suiker: Candida is een schimmel die uit een gist ontstaat. Als je weet dat suiker de voedingsbodem is voor gist, dan weet je dat veel suiker heel erg schadelijk is.
 10. Alcohol
 11. Bestrijdingsmiddelen: en dan bedoel ik dat je misschien veel bespoten groenten en fruit hebt gegeten.

Wie is gevoelig voor candida?

Ik heb het al een beetje verteld bij de oorzaken van candida; mensen met veel stress hebben meer kans op candida. Net zoals vrouwen vanaf 40 jaar. Dit komt omdat bij hen de hormonale huishouding gaat veranderen. Dit kan allerlei effecten hebben op het lichaam, waaronder een disbalans in de darmflora.

Verzwakt immuunsysteem

Maar naast deze twee groepen is er nog een grote risicofactor, namelijk een verzwakt immuunsysteem. Dit kan bijvoorbeeld komen na het volgen van een chemotherapie of na een orgaantransplantatie. Maar een verzwakt immuunsysteem kun je ook krijgen doordat je lichaam een beetje lui is geworden. In mijn blog ‘Laat die griep maar komen!’ leg ik uit dat een goede griep je immuunsysteem versterkt. Nog een reden dus om een griep niet de kop in te drukken, maar gewoon over je heen te laten komen.

Hoe kun je candida natuurlijk genezen?

Op internet kom je waslijsten met tips tegen van wat je allemaal kunt doen om candida te voorkomen en te genezen. Er bestaat zelfs een ongelooflijk moeilijk candida-dieet; maar jongens, dat is niet te doen! Om candida de wereld uit te helpen, kun je vanuit de orthomoleculaire achtergrond een indeling maken qua bestrijding in drie hoofdgroepen:

 1. Schimmeldodende voeding gebruiken, daarmee jaagt de candida de deur uit.
 2. Versterk de darmflora met probiotica en geef daardoor candida geen kans.
 3. Neem de brandstof weg waarop candida floreert, eet dus geen suiker meer.

Schimmeldodende voeding

Over de goede eigenschappen van ui heb ik het vorige week gehad in de blog ‘Waar uien Uiterst goed in zijn’. Daarin kun je lezen dat uien, net als spruitjes, een soort blokkade vormen tegen kankercellen. Maar uien zijn ook goede schimmeldoders. Evenals knoflook en cranberries. Probeer dus vooral veel van deze groenten en vruchten in je maaltijden te verwerken. Onderaan de blog laat ik zien hoe ik bijvoorbeeld cranberries verwerk in een krentenbol.

Maak je darmen sterk

Probiotica is een middel waarmee je de bacteriën in je darmstelsel helpt. Je hebt probiotica in de vorm van Griekse yoghurt of kefir, maar ook in de vorm van supplementen. Elke dag een beker lekkere zelfgemaakte kefir kan wonderen doen voor je lichaam. Maar ook hüttenkäse of zuurkool zijn een goede aanvulling in je voedingspatroon. Ben je niet zo’n fan van deze natuurlijke probiotica, dan kun je altijd een supplement slikken. Ze zijn verkrijgbaar in de webwinkel van De EetLijn, net als een startersetje voor kefir. Daarnaast versterk je je darmen door veel vezels te eten.

Weg met suiker!

Bij een gezonde levensstijl hoort geen suiker. Heel veel gezondheidsklachten komen voort uit onze suikerverslaving. Om candida geen kans te geven, is het dus belangrijk om de suiker uit je leven bannen. Niet alleen pure suiker, maar ook verstopte suikers in producten waarvan je niet verwacht dat er suiker inzit. Denk dan maar aan samengestelde producten uit de supermarkt, zoals pakjes en zakjes. Vermijd ook fructose uit zoet fruit en melksuiker uit zuivelproducten.

Supplementen zijn goed

Er blijft een angst bestaan over het nemen van een dagelijkse portie supplementen. Maar dat is niet nodig want supplementen zijn goed. Ze versterken ons lichaam precies waar dat nodig is. Ik adviseer  elke dag plantaardig eiwitpoeder te nemen en zuivere Omega-3. En daarnaast een goede multivitaminetablet. Hier kan je beter nooit mee stoppen. Het is een essentiële aanvulling voor een gezond lichaam. Wil je weten welke ik je adviseer? Mail gerust naar nettie@jouwlijflijn.nl en ik zoek een verkooppunt bij jou in de buurt.

Krentenbollen van De EetLijn

Het leefstijlprogramma van De EetLijn is een programma wat je helpt GEZOND(er) te leven. Niet alleen, maar met ondersteuning van een eigen coach in jouw buurt die je helpt met al je persoonlijke vragen. Je krijgt praktische aanwijzingen hoe je je darmen kunt ondersteunen zodat je lichaam zichzelf leert te genezen. Je leert anders te koken met veel vezels, suikervrij en glutenvrij. Je krijgt supplementen en probiotica. En je leert hoe je een leven lang lekker en gezond kunt eten. Bijvoorbeeld met de lekkere krentenbollen van De EetLijn die helpen candida te voorkomen en/of overwinnen. Ze zitten namelijk vol vezels, eiwit, kefir, cranberries, en ze zijn suiker/gluten/lactosevrij. Voor meer informatie klik op deze link: https://shop.deeetlijn.nl/product/eetlijn-bakmix-voor-pistoletjes/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?