De nieren, De EetLijn

De nieren: zijn ze oorzaak of gevolg van aandoeningen? Met 14 tips voor gezonde nieren in een gezond lichaam.

De nieren hebben verschillende functies in het lichaam en zijn onmisbaar om het lichaam goed te kunnen laten functioneren. In dit blog ontdek je de taken van de nieren, wat er gebeurt bij overbelasting en wat je zelf kunt doen met voeding en leefstijl om ze optimaal gezond te houden.

Wat zijn de nieren?

We hebben 2 nieren. Het zijn organen, ongeveer zo groot als een vuist. Ze liggen onder de ribben, achterin de buikholte en zijn verbonden met de bloedbaan. Het hart pompt bloed rond door de slagaders. De nierslagader brengt het bloed naar de nieren. Die filteren het bloed en vervolgens gaat het bloed via de nieraders terug naar de organen. Dat is een continue stroom van 24 uur per dag. Ook zijn de nieren verbonden met de blaas via de urineleiders.

Wat zijn de taken van de nieren?

De nieren hebben een aantal belangrijke taken. Als belangrijkste taak filteren ze de afvalstoffen uit het bloed en scheiden deze uit via de urine. Maar ze doen veel meer. Ik heb eerder dit blog over de nieren geschreven: https://www.deeetlijn.nl/de-nieren-en-9-tips-om-ze-gezond-te-houden/

Wat is het belang van de nieren voor andere organen?

De nieren werken in nauw samenspel met andere organen. Dit heeft o.a. te maken met de verschillende ontgiftingsorganen. Samen met de lever, huid, darmen en longen zorgen de nieren dat ons lichaam gezuiverd wordt van afvalstoffen en de juiste voeding krijgen. Als dit hele systeem gaat haperen, worden de organen ziek. Als er bijvoorbeeld te veel toxische stoffen zijn, kunnen o.a. de nieren overwerkt raken en uiteindelijk ziek. Vaak is dat een jarenlang proces. De nieren kunnen zelfs met 20% van hun capaciteit nog hun taken uitvoeren. Dat is de reden dat nieraandoeningen vaak pas laat opgemerkt worden.

Wat gebeurt er bij overbelasting?

De nieren zijn gemaakt om de genoemde taken uit te voeren. Dat kunnen ze dan ook prima. Als er echter ergens in het lichaam een disbalans ontstaat door ziekte of aandoening, krijgen de nieren (en de lever) het ook extra zwaar. Zo kunnen ze slechter gaan functioneren en zelf ziek worden. De nierfunctie raakt verstoord. Je kunt daarvoor de termen nierfalen, nierinsufficiëntie of nierschade tegenkomen. In het lichaam kan dit tot moeilijke situaties leiden doordat de nieren niet meer voldoende filteren. Hierdoor stapelen afvalstoffen op in het bloed. De concentratie van fosfaat, vitamine D en calcium verandert. Dit kan leiden tot botontkalking.

Nieren die lekken

Ook kan het zijn dat de nieren gaan lekken en stoffen doorlaten zoals eiwitten en vitamines. Evenwichten zoals de zuur-base-, zout- en waterhuishouding in het lichaam raken hierdoor verstoord. Van de totale bevolking kampt ongeveer 10% met een verminderde nierfunctie. Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger dit percentage wordt. De nieren raken dus overbelast door problemen elders in het lichaam, en door overbelasting van de nieren komen er elders in het lichaam nog meer problemen. Je raakt dus in een vicieuze cirkel.

Wat kan overbelasting veroorzaken?

  1. Nierstenen kunnen ontstaan door o.a. te weinig drinken, verstoorde balans van mineralen en elektrolyten in het lichaam en verzurende voeding. Ook sommige medicijnen kunnen nierstenen in de hand werken door opstapeling van afvalstoffen. Dit kan o.a. leiden tot nierstenen. Allerlei afvalstoffen en elektrolyten kunnen dan neerslaan in de nieren. Zo worden steentjes gevormd die vast kunnen komen te zitten in de urineleiders wat ontzettend veel pijn kan geven. Er zijn verschillende soorten nierstenen, afhankelijk van welke afvalstoffen neerslaan: o.a. calcium-oxalaatstenen, urinezuurstenen. De oorzaak van nierstenen is vrijwel altijd verzuring van het lichaam.
  2. Hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten kunnen zorgen voor meer druk op de bloedvaten en slechtere kwaliteit van de bloedvaten. Zeker de kleine haarvaatjes in de nieren raken dan snel beschadigd.
  3. Diabetes, zowel type 1 als 2 leidt tot beschadiging van de bloedvaten door de hogere glucosespiegels. Ook de kleine haarvaatjes raken beschadigd.
  4. Verstoorde zuur-base balans (verzuring van het lichaam) kan leiden tot o.a. tekorten van mineralen. Om de pH op peil te houden, gebruikt het lichaam calcium, magnesium en zink. Alles raakt verstoord, en de nieren moeten extra hard werken. Maagzuur- en darmproblemen, evenals jicht, hebben daar ook vaak mee te maken.
  5. Blaasontsteking is een risico voor een opstijgende infectie naar de nierbekkens. Als je een blaasontsteking hebt, neem dat dan serieus om erger te voorkomen. Vaak terugkerende blaasontstekingen kunnen een aanwijzing zijn voor candida overgroei.
  6. Slagaderverkalking is het nauwer en stugger worden van de slagaders. Als dit gebeurt met de slagaders die de nieren van bloed voorzien, slibben die langzaam dicht. Zo krijgen de nieren krijgen minder bloed aangevoerd. Dit kan tot nierschade leiden.
  7. Te weinig drinken leidt tot verstoring van de vochtbalans en meer geconcentreerde urine. Beide aspecten maken het zwaarder voor de nieren.
  8. Medicatie moet altijd weer afgebroken en verwijderd worden uit ons lichaam. Deels gebeurt dit in de lever, deels in de nieren. Medicatie is belastend voor deze organen. Dit geldt ook voor een schijnbaar onschuldige pijnstiller als paracetamol. Gelukkig kunnen veel chronische klachten met voeding en leefstijl, zoals De EetLijn, vaak worden opgelost.
  9. Er zijn nog veel meer toxische stoffen die o.a. onze nieren belasten. Denk aan milieuverontreiniging, schoonmaakmiddelen, cosmetica, pesticiden, zware metalen, uitlaatgassen, plastic resten en tabaksrook. En vergeet schadelijke E‑nummers niet (kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen).
  10. Roken heeft veel negatieve gevolgen, o.a. voor de longen. Het brengt ook schade toe aan de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming moeilijker is. Dit heeft ook effect op de kleine bloedvaatjes in de nieren, die zo beschadigd kunnen raken. Wat veel mensen niet weten, is dat roken niet alleen meer kans geeft op longkanker, maar dat ook de kans op nierkanker met 50% verhoogt. Dat is niet gering!

Is kalium nu goed of slecht voor de nieren?

Kalium is een uiterst belangrijke stof voor het handhaven van een goede bloeddruk en vochtbalans. Daarom is kaliumrijke voeding heel gezond. Dit geldt echter alleen wanneer je nieren gezond zijn. Als de nierfunctie verminderd is, moet je juist oppassen met kalium. De nieren zijn dan niet meer goed in staat om kalium uit het lichaam te verwijderen. Als het gehalte aan kalium in het bloed stijgt, kan dat leiden tot hartritmestoornissen.

Wat kun je zelf doen met leefstijl om ze gezond te houden?

Er is heel veel wat je zelf kunt doen om je lichaam gezond te houden en zodoende ook je nieren te ondersteunen. Uiteraard is het niet zo simpel dat alle aandoeningen je eigen schuld zijn omdat je niet gezond genoeg geleefd zou hebben. Dat is veel te kort door de bocht.  Wel spelen voeding en leefstijl vaak een grotere rol dan we denken. Ik begin met wat aspecten van leefstijl.

  1. Zorg voor voldoende ontspanning. Stress is enorm verzurend voor het lichaam.
  2. Zorg voor dagelijkse beweging. Dat is ook voor de nieren belangrijk. Door beweging worden alle organen meer geactiveerd waardoor er meer zuurstof in het bloed komt. De richtlijn is minimaal een half uur per dag, waarbij je hartslag omhoog gaat.
  3. Drink voldoende. Begin de dag met wat warm water. Dat helpt om de afvalstoffen die in de nacht geproduceerd zijn, snel je lichaam uit te krijgen. Drink ongeveer 2 liter per dag. Gebruik liefst zuiver, gefilterd water. In De EetLijn-methode krijg je een basisstructuur voor drinken aangereikt. Het gaat dan vooral om zgn. bulkdrinken. Je drinkt dan niet de hele dag door slokjes maar op gezette tijden in één keer een groot glas. Overdrijf echter niet met water drinken, want ook een teveel aan vocht kan belastend zijn voor je nieren.
  4. Zorg voor voldoende slaap. Goede nachtrust, gemiddeld 8 uur per nacht, waarvan 5 uur onafgebroken slapen, is belangrijk voor alle herstelprocessen van het lichaam. Ook al werken de nieren 24 uur per dag, toch is die nachtrust ook voor de nieren belangrijk. Andere functies van het lichaam, die immers in verbinding staan met de nieren, liggen dan deels stil. Zo kan ook het nierweefsel zich herstellen.
  5. Eet rustig en kauw goed. Dit helpt ook mee om verzuring te voorkomen.
  6. Laat alcohol (zoveel mogelijk) staan. Het is belastend voor de nieren vanwege het uitscheiden van afvalstoffen.

Hoe kun je met voeding je nieren ondersteunen?

  1. Puur en onbewerkt eten (zoveel mogelijk biologisch)
  2. Schrap suiker en snelle koolhydraten zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarmee voorkom je diabetes type 2. Ook de bloedvaten blijven zo in goede conditie.
  3. Gebruik goed zout. Hoewel we zout heel hard nodig hebben, is het wel belangrijk dat we de juiste soort zout nemen. Het bekende keukenzout (NaCl) is zeer bewerkt en belastend voor de nieren. Himalayazout (waar natrium én kalium in zit) gedraagt zich heel anders in het lichaam. Het zorgt juist voor een goede vochtbalans. In De EetLijn Methode maken we daarom gebruik van een water-zout protocol.
  4. Gebruik vooral basische voeding. Plantaardige voeding is veelal basisch (met uitzondering van gedroogd fruit en peulvruchten). Beperk dierlijke eiwitten (vlees, kaas en andere melkproducten, eieren). Ik zeg bewust niet dat je ze moet mijden want ze hebben, mits met mate gebruikt, ook voordelen.
  5. Gebruik voldoende vezels, zowel oplosbare als niet oplosbare (pre-biotische) vezels. Zo zorg je voor een goed werkende darm. Dat is ook voor je nieren belangrijk omdat elk uitscheidingsorgaan zijn eigen taken heeft. Als er één in de problemen is, moet het andere orgaan compenseren.
  6. Eet dagelijks groene groente omdat dit veel chlorofyl bevat. Dat kan helpen om lichaamsvreemde stoffen uit te scheiden.
  7. Zorg voor voldoende vitamines en mineralen. Tekorten aan vitamines en mineralen kunnen leiden tot een minder goed functioneren van de nieren. Besef dat bij het gebruik van medicatie er vaak een extra verbruik of minder goede opname van vitamines en mineralen is.
  8. Gebruik koffie met mate. Teveel koffie kan de nieren belasten. 1 of 2 kopjes koffie per dag is prima.

De werking van de nieren hangt dus nauw samen met wat er elders in het lichaam gebeurt. Als je in de basis zorgt voor een gezonde voeding en leefstijl, zorg je daarmee goed voor je nieren. De EetLijn Methode voorziet hierin. Tevens gebruik je dan de nodige vitamines en mineralen die je lichaam verder ondersteunen.

Heb je belangstelling voor het vitamine-supplement van De EetLijn? https://shop.deeetlijn.nl/product/de-eetlijn-dubbel-m-multivitamines-en-multimineralen/
Heb je belangstelling voor Himalayazout? https://shop.deeetlijn.nl/product/himalayazout-navulling/

Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?