Eczeem genezen in 12 tips

Op het gebied van eczeem ben ik een ervaringsdeskundige want als kind heb ik heel veel last van deze nare huidaandoening gehad. Het was niet alleen pijnlijk maar ik schaamde me ook. Zo erg zelfs dat ik zomers liever niet met korte mouwen of korte rokjes liep. Want dan zagen anderen de rode ontstoken plekken in mijn ellenbogen en knieholtes. Met hulp van cortisonezalf verdween het eczeem wel tijdelijk maar pas toen ik verstandig begon te eten, ben ik er echt van genezen. In deze blog vertel ik welke invloed ons voedsel heeft op eczeem.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidontsteking die overal op de huid voor kan komen. Volwassenen hebben vaak eczeem op handen en voeten. Kinderen ontwikkelen het meestal op warme plekjes zoals in knieholtes, ellenbogen, hals en achter de oren. Eczeem is een laaggradige ontsteking in het lichaam die geen enkele functie heeft. Niet alle ontstekingen zijn zinloos wan ontstekingen in het lichaam betekenen juist vaak dat het lichaam bezig is iets (bijvoorbeeld een wond) op te ruimen. Maar laaggradige ontstekingen dienen nergens voor. Die geven alleen nare klachten, zoals o.a. eczeem. Eczeem laat de huid opzwellen en schilferig worden. Dit veroorzaakt jeuk en pijn waardoor je gaat krabben, soms tot bloedens toe. Eczeem is meestal chronisch maar niet besmettelijk. Chronisch betekent trouwens niet, zoals de meeste mensen denken, ‘voor altijd’. Het is meestal wel langdurig maar met voeding kun je vaak heel veel doen.

Eczeem ontstaat vaak in de darmen

Een belangrijke oorzaak van eczeem is lactose-intolerantie. Zuivel legt, door de lactose die erin zit en die we niet af kunnen breken, een slijmlaag aan in de darmen waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Ook gluten kunnen een boosdoener zijn. Die kunnen de darmen perforeren waardoor deze gaan lekken. Wist je trouwens dat 80% van alle aandoeningen te maken heeft met ons darmstelsel? Als onze darmen niet gezond zijn, dan is ons lichaam dat ook niet en dat kan zich op allerlei verschillende manieren uiten.

De sleutel is voeding

Als je weet dat je met gezonde darmen veel kwalen kunt oplossen en/of voorkomen, dan weet je ook dat de sleutel voor een gezond lichaam je voeding is. Ik begrijp nooit zo goed waarom dokters, met alle respect, niet vaker naar de eetgewoontes van een patiënt vragen. Heel vaak worden symptomen aangepakt maar blijft de oorzaak van het probleem onbesproken. Dat is jammer want het logische gevolg van slechte eetgewoontes is vaak een klacht of zelfs een ernstige ziekte. Je darmen kunnen slechte voeding gewoon niet altijd blijven verwerken.

Start op 0-niveau

De enige manier om van je eczeem af te komen is de natuurlijke manier. Let wel, cortisonezalf heeft bij mij geholpen om de symptomen aan te pakken. Het eczeem verdween weliswaar maar langdurig smeren met de zalf maakte mijn huid wel heel dun en de plekken kwamen altijd weer terug. Liever pak je de basis aan met goede voeding. Dit is een lang proces van elimineren, proberen en testen. Maar uiteindelijk zul je erachter komen welke voeding slecht voor jouw gezondheid is. Dus start op 0-niveau! Eet alleen nog maar (verse) groente, een beetje fruit en veel plantaardige eiwitten. Als je na enkele weken merkt dat je lichaam gezonder wordt, kun je één voor één bepaalde producten weer toevoegen.

Eczeem-triggers

Waarom is het zo belangrijk om op 0-niveau te beginnen als je van je eczeem af wilt komen? Dat komt omdat er heel veel producten zijn waar je darmen misschien niet tegen kunnen en zo eczeem kunnen veroorzaken. Er staan producten tussen die echt super super gezond zijn maar die wél bij mensen met aanleg voor eczeem averechts kunnen werken. Ik geef je hier een heel aantal bekende eczeem-triggers (die in het begin dus allemaal uit je voedingspatroon moeten worden geschrapt):

 • Alle geraffineerde producten. Pakjes, zakjes en potjes waar meer dan 3 verschillende producten in zijn verwerkt, daarvan kun je al met zekerheid stellen dat ze bewerkt zijn.
 • Verzadigde vetten. Dat zijn de vetten die stollen. Maar kokosvet en roomboter mogen wél!
 • Transvetten in koekjes, chips, chips en patat
 • Fruitschillen van niet-biologisch fruit
 • Zuivelproducten
 • Soja
 • Tarwe (gluten)
 • Eieren
 • Avocado
 • Wortels
 • Varkensvlees
 • Paddenstoelen
 • Wijn
 • Pinda’s
 • Kleur- en geurstoffen

Nog een trigger: stress!

Van stress krijg je geen eczeem, maar het kan er wel door verergeren. Dat zal iedereen die eczeem heeft, kunnen bevestigen. Meer stress = meer eczeem. Uiteraard is het onmogelijk om geen stress te ervaren. Ons leven is nou eenmaal stressvol. Toch kun je wel proberen om relaxter in het leven te staan en stressinvloeden van buitenaf minder kans te geven. Het begint ermee dat je benoemt wat voor jou spanning oplevert. Vervolgens kun je manieren bedenken die jouw spanning wegnemen. En dat is voor iedereen natuurlijk iets anders.

12 tips om wél te doen

 1. Drink veel water om je lichaam te reinigen
 2. Gebruik veel Omega-3 want dit werkt zuiverend op je lichaam. Omega-3 zit vooral in vis. Lust je geen vis, dan kun je ook een supplement nemen. Om te weten welke supplement bij jou past kun je een mailtje sturen naar nettie@jouwlijflijn.nl. Ik geef je dan het beste advies.
 3. Eet veel groente en fruit (van het seizoen).
 4. Gebruik een geurloos wasmiddel.
 5. Douche kort want het hete water droogt je huid uit en droog je daarna goed af.
 6. Smeer je in met kokosvet of zelfs olijfolie. Doe dit voordat je gaat slapen en draag daarna indien nodig katoenen handschoentjes. Gebruik geen vaseline want dit is een bijproduct uit de olie-industrie.
 7. Neem een duik in zee want het zout reinigt je huid.
 8. Vermijd zuivelproducten. Door de zuivel gaat al je lichaamsenergie naar je darmen. Er blijft zo te weinig energie over voor je huid.
 9. Maak je eigen kefir. Eet Griekse yoghurt in plaats van gewone. En in plaats van kaas kun je plantaardige Trenta kaas eten.
 10. Vermijd granen en tarweproducten, bak je eigen De EetLijn brood en koekjes.
 11. Drink kruidenthee. Vermijd zoveel mogelijk koffie, frisdrank en chocolademelk uit pakken. Maak zelf chocolademelk van amandelmelk met ruwe biologische cacaopoeder en wat stevia.
 12. Stop met alle snelle koolhydraten. Je vindt ze vooral in witte rijst, pasta, brood, ontbijtkoek, e.d.

Je staat er niet alleen voor

‘Pff, wat een klus’, zul je denken, ‘dat hou ik nooit vol!’ Maar je gezondheid is het toch waard? En je hoeft het niet alleen te doen. Met De EetLijn sta je er nooit alleen voor. Je krijgt precies de goede voedingsschema’s, veel lekkere recepten en een eigen coach in de buurt die je helpt met tips en tricks. Bovendien is een mooie bonus van het volgen van De EetLijn dat je, indien nodig, ervan afvalt. Mail naar nettie@jouwlijflijn.nl om je aan te melden voor dit gezondheidsprogramma en ondervind zelf wat het programma voor jou kan doen.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?