Appelsap

Een dag uit het leven van een 365-er (365 dagen GEZOND(er) van A tot Z)

Dag 29: Appelsap!

 

Dag beste lezer!

Appelsap gezond imago

Eergisteren heb ik je al één en ander verteld over de zeer bekende appel. Over de pitjes en over het wel of niet opeten met huid en haar. Dit laatste heeft enorme voordelen voor de gezondheid vanwege de vele vezels en de stofjes die er in een appel zitten. Omdat appels erom bekend staan dat ze zo gezond zijn, denken heel veel mensen dat het drinken van appelsap nét zo gezond is. En eerlijk is eerlijk… ik heb het onze kinderen en kleinkinderen ook altijd gegeven. Geen limonade maar appelsap. Biologisch… zonder toegevoegde suikers. En zelfs wel eens zelfgemaakte. Die haalde ik bij de boer en die had appelsap van appels uit eigen boomgaard. Met de pulp er nog in. Super gezond toch???? Dat gezonde imago van appelsap mag zó de kliko in, net zoals de appelsap zelf! Door veel te lezen ben ik tot de conclusie gekomen dat appelsap enorm overschat wordt qua gezondheid en dat appelsap eigenlijk een product is wat je beter niet al te veel aan je (klein)kinderen te drinken kunt geven. Je wordt er echt niet meteen ziek van maar op den duur kan het zorgen voor vervetting van de lever. 

Voortschrijdend inzicht

Ik wou dat ik vroeger, toen de onze eigen kinderen en later de kleinkinderen nog klein waren, net zoveel wist als nu. Dan hadden ze van mij niet zoveel appelsap te drinken gekregen. Maar ik vergeef het mezelf want ik wist het écht niet. En tja…nú weet ik het wel! Mensen zeggen wel eens: “Het verandert iedere keer. De ene keer is dit goed en dat niet, en over een paar jaar is het precies andersom! Hier kan ik helemaal niets mee!!!” Ik noem dit ‘voortschrijdend inzicht’. Want idd… inzichten veranderen, de wetenschap staat niet stil en ik weet nu dat het drinken van appelsap een minder goede keuze is dan het in eerste instantie lijkt. Uiteindelijk kan het drinken van appelsap ervoor zorgen dat je minder lekker slaapt en dat je lever het zwaar te verduren krijgt.

Fillumpjuhhhh…. 

Om het goed uit te kunnen leggen wat appelsap met je gezondheid kan doen, heb ik een video opgenomen. In de video stel ik dat appelsap zelfs slechter is dan cola. Dat was een beetje kort door de bocht want je snapt vast wel dat cola ook geen al te beste keuze is.

Gebruik in de keuken

Appels zijn in de keuken zeer veelzijdig in te zetten. Je kunt er moes van maken, appeltaart, muffins, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het er wel van maken. Wil je echt profiteren van alle gezondheidsbevorderende eigenschappen van een appel, dan kun je hem het beste in zijn geheel eten, met huid en haar. Niks schillen, niks in stukjes snijden, gewoon beginnen bij het kroontje en door blijven eten tot het steeltje het enige restant nog is. En dat steeltje? Dat geef je netjes terug aan de natuur!

Tot morgen! Leuk als je er dan ook weer bij bent! Dan ga ik het met je hebben over appelvezel, een product wat niet veel mensen kennen en wat een heel waardevol ingrediënt is voor in je ontbijt. 

                                                                                                           

Vragen of tips? 

Heb jij zelf tips of vragen over het onderwerp van vandaag, deel ze in de Facebookgroep. Zet boven je bericht #appelsap en alle berichtjes en reacties daarover zijn dan eenvoudig terug te vinden als je in de besloten Facebookgroep zoekt op #appelsap. 

Dit was zomaar een dag uit  het leven van een 365-er. Zo heb je een beetje een indruk hoe de lessen eruit zien. En… hoe zou jíj het vinden om elke dag een tip van Nettie te krijgen? En ben je benieuwd maar méér van dit soort informatie? Meld je dan aan voor het online inspiratieprogramma ‘365 dagen GEZOND(er) van A tot Z. Als je vlak voor de betaling als kortingscode invult BLOG krijg je alsnog € 30,00 korting op het programma. Klik op de blauwe tekst als je mee wilt doen. Ja, ik wil meedoen!!!

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?