Lekkende darm, leaky gut, De EetLijn

Een lekkende darm, leaky gut… vervelende kwaal! Gelukkig zijn er oplossingen.

De term is wat misleidend… Kan een darm wel lekken? Het zou niet best zijn als de ontlasting de bloedbaan of de buikholte in zou kunnen lopen. Eigenlijk klopt die term dus niet. Maar wat wordt er dan bedoeld met ‘leaky gut’, ‘lekkende darm’ of ‘lekke darm’?

Wat is een lekkende darm?

Normaal gesproken is de darmwand doorlaatbaar, beter gezegd: half doorlatend. Dat noem je met een chic woord: semipermeabel. De darmcellen horen dicht tegen elkaar aan te liggen. Ze worden bijeengehouden door de tight junctions. Die zou je kunnen vergelijken met elastiekjes. Daardoor kunnen de voedingsstoffen en het vocht er wel doorheen maar ziekteverwekkers, grote brokken voedsel en schadelijke stoffen worden tegengehouden. Als de tight junctions ruimer worden waardoor er tussen de darmcellen openingen ontstaan, kunnen er stoffen uit de darm in de bloedbaan lekken die voor problemen kunnen zorgen elders in het lichaam. Op de oorzaken daarvan kom ik hieronder terug.

De darm is niet lek

De darm is dan niet lek, zoals het woord ‘lekkende darm’ suggereert, maar té doorlaatbaar. Hyper permeabele darm is dan ook een betere aanduiding. Lekkende darm en/of leaky gut wordt in de reguliere geneeskunde niet of nauwelijks erkend. Daardoor worden ook veel klachten en de oorzaken daarvan niet (h)erkend. De orthomoleculaire geneeskunde kijkt echter anders naar de werking van het lichaam. Een hyper permeabele darm komt vaker voor dan je denkt!

Wat zijn de symptomen?

Er zijn heel veel symptomen die kunnen duiden op een hyper permeabele darm. Ik noem er een paar. Wellicht staan er ook symptomen in dit rijtje waarbij je niet direct denkt aan darmproblemen. Toch kunnen het signalen zijn dat er echt iets uit balans is in je darmen.

  • Allerlei overdreven allergische reacties. Als het in je darmen goed zit, kunnen je darmen zelf stoffen aanmaken die de allergenen bestrijden, zoals bij hooikoorts.
  • Auto-immuunziekten, zoals coeliakie, reuma, de ziekte van Crohn, M.S. Bij auto-immuunziekten valt het lichaam de eigen cellen aan. Het is eigenlijk een soort tegengestelde van kanker. Heel algemeen kun je stellen dat je minder gevoelig bent voor kanker als je gevoelig bent voor auto-immuunziekten, en andersom.
  • Allerlei vervelende buikklachten: buikpijn, diarree, verstopping. Die kunnen allemaal duiden op een leaky gut.
  • Hoofdpijn, migraine zonder andere verklaring.
  • PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). Dit is bijna altijd een gevolg van een hyper permeabele darm.
  • Extreme vermoeidheid.
  • Verminderde concentratie. Dit is verklaarbaar vanuit het feit dat er stoffen, die niet in het bloed thuishoren, daar verzeild raken. Die kunnen zelfs de bloed-hersen-barrière passeren. Dit kan een van de oorzaken van depressie zijn.
  • Opgeblazen gevoel.

Disbalans in je darmen: dé grote oorzaak van een hyper permeabele darm

We hebben in onze darmen zowel goede als slechte bacteriën. Doe goede bacteriën hebben allemaal speciale taken:

  • Ze zorgen voor een goede spijsvertering.
  • Ze dragen ook bij aan een goede immuniteit.
  • De goede bacteriën helpen bij de aanmaak van allerlei stoffen die vele processen in ons lichaam sturen. Je mag denken aan verschillende hersenprocessen en onze stemming.

Er zijn ook schadelijke bacteriën. Ook die hebben we allemaal. Zo lang ze met elkaar in balans zijn, is er niets aan de hand. Als echter de slechte darmbacteriën gaan overheersen, gaat het mis. Dan ontstaat er een lekkende darm: de tight junctions wijken uit elkaar. Overgroei van de slechte darmbacteriën kan ook leiden tot een overgroei (te grote hoeveelheid) van de schimmel candida. Die kan gaan woekeren en daardoor de darmwand beschadigen. Er zijn een aantal oorzaken waardoor de slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen en het winnen van de goede. Voeding en leefstijl zijn (bijna) allesbepalend.

Wat zijn de oorzaken van disbalans in je darmflora?

  1. Voeding die niet goed is voor je darmen. De belangrijkste producten die zorgen voor disbalans zijn suiker, gluten, koeienzuivel (vooral de lactose en caseïne daarin) en alcoholgebruik. Die kunnen allemaal zorgen voor ontstekingen in de darm, wat weer leidt tot beschadiging van de darmwand.
  2. Ook schadelijke e-nummers kunnen een rol spelen. Sommige e-nummers zijn echt niet verkeerd maar veel e-nummers richten wel schade aan. En dat terwijl het door de EU goedgekeurde hulpstoffen zijn.
  3. Veelvuldig antibioticagebruik. Soms zijn antibiotica levensreddend. Ik ben dan ook absoluut niet tegen antibiotica. Maar veel (vooral chronische) klachten kun je bestrijden met voeding en leefstijl. Er staan waarschijnlijk ook in jouw keukenkastje verschillende natuurlijke antibiotica. Als je hier meer over wilt lezen, kijk dan onderaan dit artikel bij de links. Pas op met antibioticakuren, omdat ze een disbalans in je darmflora veroorzaken: ook de goede bacteriën gaan dood.
  4. Veelvuldig gebruik van ibuprofen (een pijnstiller). Vaak lijken pijnstillers onschuldig, maar niets is minder waar. Ibuprofen heeft, naast het feit dat het een risico geeft op maagklachten en maagbloeding, een negatieve invloed op je darmflora. Probeer het dus te vermijden!
  5. Hormonen die uit balans zijn zorgen ook voor een grotere kans op darmproblemen, inclusief leaky gut.

Hoe kun je een lekkende darm proberen te voorkomen?

Het is bijna een open deur. Als je een hyper permeabele darm wilt voorkomen, moet je de oorzaken wegnemen. De vraag is dan natuurlijk hoe je dat doet. Een gezonde leefstijl en voeding zijn ook hier sleutelwoorden. Daarmee zorg je ervoor dat je darmflora in balans is en blijft zodat je slijmvliezen intact blijven. Als de slijmvliezen in orde zijn, beschermen ze de rest van de darmwand. Dan ontstaan er geen ontstekingen en zullen de tight junctions netjes tegen elkaar aan blijven liggen. Een gevarieerd voedingspatroon en een gezonde leefstijl helpen hierbij. De EetLijn Methode is daar bij uitstek geschikt voor omdat die alle aspecten van zorg voor de darmen omvat.

Welke voeding en leefstijl helpen bij het herstel van een hyper permeabele darm?

Herstellen van een hyper permeabele darm kan een hele klus zijn. Daar moet je niet gering over denken. Anderzijds: als je het totaalplaatje aanpakt, kan het ook weer snel gaan. Dat is echt heel belangrijk: niet zomaar één of twee aspecten, maar het geheel van voeding en leefstijl optimaliseren. Alles is daarbij gericht op het herstel van en zorgen voor je darmen.

  • Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon, zonder lactose, gluten en suiker.
  • Gebruik onbewerkte voeding.
  • Kauw goed! De spijsvertering begint al in je mond, waar het speeksel zich vermengt met de voeding. In het speeksel zitten al spijsverteringsenzymen. Hoe beter je kauwt, hoe beter het hele spijsverteringsproces plaatsvindt. Dit komt allemaal ten goede aan de darmen
  • Probeer zoveel mogelijk stress te reduceren of er beter mee om te leren gaan. Een beetje stress is goed, dat hebben we zelfs nodig. Er moet daarna wel weer ontspanning volgen. Langdurige stress is funest voor je darmflora en daarmee voor je darmwerking.
  • Beperk alcohol, omdat het ontstekingen veroorzaakt.
  • Leer een diepe buikademhaling aan. Dit zorgt voor meer ontspanning, meer zuurstof en daardoor ook betere doorbloeding van alle organen én van de darmen. Dit helpt bij de opname van voedingsstoffen.
  • Neem dagelijks probiotica. Je kunt dit nemen in de vorm van kefir of andere pro-biotische voedingsmiddelen, of in een supplement. Het is dan vaak wel uitproberen welk supplement bij jou past. En het ene supplement is het andere niet wat betreft kwaliteit. Laat je dus goed voorlichten als je kiest voor een supplement.

Zo zie je dat het eigenlijk niet eens zo heel ingewikkeld is. Alles wat helpt om een hyper permeabele darm te voorkomen en te herstellen is waar De EetLijn voor staat. Heb je last van darmklachten die voortkomen uit een hyper permeabele darm? Vraag dan meer informatie over De EetLijn. Stuur een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl en je wordt verder op weg geholpen.

Er is over een hyper permeabele darm nog veel meer te vertellen, evenals over vele andere darmklachten. Wil je daar meer over weten? Abonneer je dan op mijn kennis- en motivatie jaarprogramma ‘365 dagen Gezond(er) van Lijf en Leden’ waarin ik het hele lichaam doorga en de werking uitleg van alles wat er mis kan gaan en hoe je met voeding en leefstijl je gezondheid kunt ondersteunen en bepaalde aandoeningen kunt voorkomen of terugdringen.

Wil je meer lezen over natuurlijke antibiotica? https://www.deeetlijn.nl/antibiotica-uit-je-keukenkastjes/
Wil je meer lezen over een goede darmwerking? https://www.deeetlijn.nl/de-darmen-het-hart-van-je-gezondheid/

Zoek je een goed probiotica-supplement? Kijk dan eens hier https://shop.deeetlijn.nl/product/probiotica/ of hier https://shop.deeetlijn.nl/product/probiotica-vega-30-st/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?