Eieren; wist je dat witte eieren beter zijn dan bruine?

Eitjes zijn een verhaal apart. Er zijn niet veel producten zó veelzijdig in te zetten als juist eitjes. Als je het voedingsprogramma van De EetLijn volgt dan zie je in de recepten regelmatig eitjes langskomen. Er zijn nog steeds mensen die denken dat je maar 2 à 3 eieren in de week mag eten, maar dat is natuurlijk al lang achterhaald. Eieren zijn zo ongelofelijk gezond omdat ze alle aminozuren bevatten die we nodig hebben. Daarover krijg je morgen een video te zien. En… ze verbeteren de cholesterolhuishouding. Eieren hebben jarenlang de naam gehad dat ze het cholesterol zouden verhogen maar dat is veel te kort door de bocht. Ze verhogen het (HDL, kort gezegd het góede cholesterol) en ze verlagen het LDL (kort gezegd het sléchte cholesterol). Dus per saldo wordt je cholesterolwaarde er gezonder van. Wat daarbij wel een hele grote rol speelt, is waar de eitjes vandaan komen en wat de kippen te eten krijgen. En of ze wel of niet buiten kunnen scharrelen.

Omega 3, omega 6 en cholesterol

Laten we even kijken naar cholesterol. Een verhoogd cholesterol kan ontstaan doordat we in het lichaam laaggradige ontstekingen hebben. De lever gaat dan namelijk cholesterol aanmaken om de bloedvaten te beschermen tegen de ontstekingen. Die ontstekingen worden veroorzaakt door allerlei factoren waar ik in een latere mail nog op terugkom. Eén van die factoren is een teveel aan omega 6. Door het eten van eitjes kun je óf omega 3 binnenkrijgen óf omega 6. Als je eitjes eet van kippen die in hokjes zitten en mais gevoerd krijgen, krijg je veel omega 6 binnen. Eet je eitjes van kippen die hele dagen buiten lopen en pieren hebben kunnen pikken, dan krijg je juist meer omega 3 binnen. Neem dus altijd biologische eitjes van kippen die buiten lopen en pieren pikken.

Code op eieren

Alle eieren in de supermarkt worden gekenmerkt door een code. Die code vertelt heel veel over het ei. Waar het ei vandaan komt, bijv. welk land en welke stal. En je kunt aan de code zien of de kippen een goed leven hebben of niet. Hieronder een uitleg van de code.

eieren codes, de eetlijn
Allergisch voor eieren

Er zijn natuurlijk altijd mensen die allergisch reageren op eitjes. Of ze nou code 0 hebben of code 100, bij wijze van spreken, ze kunnen er gewoon niet tegen. Een van de zaken die voor kunnen komen is uitslag over het hele lichaam. Maar nog meer signalen kunnen erop wijzen dat je eieren niet verdraagt. Mocht je nou willen koken of bakken en het recept schrijft eieren voor, dan kun je de eieren vervangen door andere ingrediënten:

  • 1 ei kun je vervangen door 1 el. chiazaad 10 minuten geweekt in 3 el. warm water. Mengsel even in de mengbeker en bakken maar.
  • hetzelfde kun je doen met 1 el. lijnzaad. Koop heel lijnzaad en maak het zelf fijn in de blender of vijzel. Verder zie hierboven.
  • 1 ei kun je vervangen door 1/2 geprakte banaan.
  • 1 ei kun je vervangen door 1 el azijn en 1 el wijnsteenbakpoeder. Goed mengen en aan het beslag toevoegen.

Zijn ze vers?

Er is een eenvoudige test om te zien of eieren vers zijn of niet. Leg ze in koud water en aan de mate van drijven kun je zien hoe het met de versheid gesteld is. Ik heb zelf liefst niet al te verse eieren. Als ik ermee ga bakken, prima, maar wil je ze koken en pellen, dan kun je helemaal níets met een vers ei want die zijn gewoon níet te pellen. Dan neem ik liever eieren van een paar weken oud.

Doe de eierentest zie of ze vers zijn of niet.

eieren versheid test, de eetlijn

Wist je dat?

  • witte eitjes gelegd worden door kippen met witte oorlellen en bruine eitjes door kippen met rode oorlellen?
  • eitjes vers van de boerderij, biologisch dynamisch en gelegd door kippen die buiten lopen en pieren kunnen pikken, de beste eitjes zijn? Die zullen geen stempel hebben want ze gaan rechtstreeks vanaf de boerderij naar de consument.
  • witte eieren veel duurzamer zijn dan bruine eieren? Bruine eieren hebben de naam vanwege de kleur, maar witte eieren zijn beter. De kippen met witte lellen gebruiken minder voer, zijn productiever en leven langer dan de kippen met rode lellen.
  • bruine eieren, vanwege het gezonde imago, duurder zijn dan witte eieren?

365 dagen GEZOND(er) van A tot Z

Hoe zou je het vinden om meer van dergelijke informatie te krijgen? Tips, weetjes, handigheidjes voor in de keuken, kookvideo’s, blogberichten, boerenwijsheden, anekdotes, quotes, enz. enz. Elke dag wakker worden met een tip van Nettie? Je kunt je aanmelden voor het online inspiratieprogramma ‘365 dagen GEZOND(er) van A tot Z’. Maar om eerst te proeven aan het programma, kun je je aanmelden voor 30 dagen proef. Klik op de volgende link voor meer informatie en/of metéén aanmelden. https://www.shop.deeetlijn.nl/product/30-dagen-proef-365-dagen-gezonder-van-a-tot-z/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?