Fibromyalgie, De EetLijn

Fibromyalgie, een pijnlijke zaak. Met 11 voedings- en leefstijltips om de pijn de baas te worden!

Pijn en vermoeidheid. Altijd maar weer. Nooit opstaan met het gevoel dat je uitgerust bent. Slaapproblemen, last van je darmen. En nog veel meer klachten. Toch kan de dokter eigenlijk niks vinden en er is dus geen remedie. Dat is wat je kunt ervaren als je fibromyalgie hebt. Heel, heel pijnlijk en ontwrichtend. Maar wat is fibromyalgie nu precies? En kun je er zelf wat aan doen? In dit blog ontdek je er meer over. Een hoopvol blog!

Wat is fibromyalgie?

Letterlijk betekent het woord fibromyalgie: pijn in spieren en bindweefsel. Je hoort soms ook wel de naam ‘weke delen reuma’. Het komt voornamelijk bij vrouwen voor (90%), meestal tussen de 20-60 jaar. Het opvallende bij deze aandoening is dat er wel allerlei klachten en symptomen zijn, maar dat er bij onderzoek van spieren en bindweefsel geen afwijkingen te vinden zijn. Dat is ook de reden dat er in de medische wereld lang gedacht is dat het een ziekte is die ‘tussen de oren zit’, ofwel: psychische oorzaken heeft. Gelukkig komt er steeds meer informatie over deze nare aandoening. Want de klachten en de impact daarvan op het dagelijks leven zijn behoorlijk.

Welke klachten kun je hebben bij fibromyalgie?

De symptomen van fibromyalgie zijn heel divers. Het is een cluster van symptomen, waarvan chronische pijn in spieren en bindweefsel op allerlei plaatsen in het lichaam centraal staat. Daarnaast kunnen er de volgende klachten zijn:

  • Extreme vermoeidheid (91% van de gevallen)
  • Concentratie- & geheugenstoornissen en depressies & angsten (88%).
  • Darmklachten (83% van de gevallen, waaronder diarree, coeliakie, prikkelbare darmsyndroom)
  • Ochtendstijfheid die langer dan 15 minuten duurt (82% van de gevallen)
  • Slaapproblemen (in 80% van de gevallen)
  • Hoofdpijn (60% van de gevallen)
  • Ontsteking van het kaakgewricht
  • Tintelingen in het lichaam of gevoelloosheid
  • Overbeweeglijke gewrichten (ongeveer 50% van de gevallen)
  • Angstige en/of depressieve gevoelens
  • Allergieën

De symptomen kunnen verergeren bij weersveranderingen en stress.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Zoals ik al noemde, zijn er bij fibromyalgie niet echt afwijkingen in spieren of bindweefsel te vinden die de aandoening kunnen aantonen. Dat maakt het lastig om de diagnose te stellen. Toch zijn er een aantal criteria opgesteld voor en door artsen om de diagnose fibromyalgie te kunnen stellen. Er wordt dan gekeken naar:

  1. De duur van de pijnklachten (meer dan 3 maanden)
  2. De duur van klachten van stijfheid (eveneens meer dan 3 maanden)
  3. Je moet langdurige klachten van pijn en stijfheid op minstens 3 verschillende plekken in het lichaam hebben.
  4. De pijnplekken zitten in het bovenlichaam en in het bekken, de billen en/of benen.
  5. Er moet pijn zitten aan beide kanten van het lichaam (links en rechts).
  6. Er is een lijst van pijnpunten, waarbij je last  hebt op meer dan 11 van de 18 zogenaamde ‘pijnpunten’ (de tenderpoints).
  7. Ook vermoeidheid en algehele malaise tellen mee.

Verder is het van belang dat andere aandoeningen (zoals reumatische aandoeningen, verstoorde werking van de schildklier en overgangsklachten) worden uitgesloten.

Wat zijn de oorzaken van fibromyalgie?

De exacte oorzaak van fibromyalgie is niet helemaal duidelijk. Zeker de reguliere medische wereld weet er niet goed raad mee. Vanuit orthomoleculaire visie zijn er wel degelijk aanknopingspunten. Ik noem er enkele, die naast elkaar kunnen bestaan: bij fibromyalgie spelen verschillende factoren een rol, die veelal elkaar weer beïnvloeden.

  • Laaggradige ontstekingen. Bij veel mensen met fibromyalgie is er sprake van laaggradige ontstekingen. Dat kost het lichaam enorm veel energie. Dat speelt een rol bij de vermoeidheid die mensen met fibromyalgie ervaren.
  • Het immuunsysteem is ontregeld. Fibromyalgie kan gezien worden als een auto-immuunziekte. Het kan soms beginnen na een infectie (Epstein-Barrvirus, Herpes, Heptitis C, Clostridium). Die infectie is dan hersteld, maar het immuunsysteem is ontregeld.
  • Ook toxische belasting (dat is ook stress voor het lichaam) door milieuvervuiling kan een rol spelen bij een ontregeld immuunsysteem. Belasting met kwik, aluminium, lood, amalgaam, pesticiden, PCB’s en xeno-oestrogenen komt veel voor bij fibromyalgie.
  • Fysiek of emotioneel trauma (in de jeugd) kan een rol spelen. Stress kan een belangrijke factor zijn bij laaggradige ontstekingen.
  • Heel veel vrouwen met fibromyalgie zijn erg perfectionistisch. Dit zorgt ook weer voor veel stress.
  • Een slecht voedingspatroon met veel suiker, koolhydraten, alcohol en slechte vetten zorgt voor verzuring en laaggradige ontstekingen, met alle gevolgen van dien. Ook te vaak eten is een belasting voor je immuunsysteem.
  • Onvolwaardige voeding kan leiden tot een gebrek aan voedingsstoffen zoals vitamine B1, B3, B12, D3 en omega-3.
  • Veel mensen met fibromyalgie hebben problemen met de darmwerking: hyperpermeabele darm, PDS of andere darmklachten.
  • Darmen en hersenen hebben een wederzijdse invloed op elkaar. Dat blijkt ook uit de verstoorde serotonine huishouding in darmen en brein bij fibromyalgie. Mogelijk heeft ook de verhoogde gevoeligheid voor pijn daarmee te maken. Bij mensen met fibromyalgie blijkt dat tryptofaan, serotonine en melatonine minder aanwezig zijn. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de verstoorde balans van het microbioom in de darmen.
  • Erfelijke factoren kunnen een rol spelen, maar voeding en leefstijl bepalen vaak of en in hoeverre de aanleg ook tot uiting komt.

Welke overlap is er met andere ziektebeelden?

Omdat de symptomen van fibromyalgie vrij algemene klachten omvatten, wordt het wel eens verward met andere aandoeningen die erop lijken. Het gaat daarbij o.a. om:

  1. Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)
  2. Myelitis Encefalitis (ME)
  3. Overgevoeligheid voor chemicaliën en elektro smog.

Hoewel de symptomen van bovengenoemde aandoeningen lijken op die van fibromyalgie, is het karakteristieke van fibromyalgie de pijn op bepaalde drukpunten.

Wat kan de dokter doen bij fibromyalgie?

Helaas is er in de medische wereld geen behandeling om fibromyalgie echt aan te pakken. Dat betekent niet dat er niks aan gedaan kan worden, maar het bestaat alleen uit het onderdrukken van de symptomen. Behandeling bestaat dan ook vooral uit:

  • Pijnstillers, vooral niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers (NSAID). Ook worden spierontspanners of spierverslappers voorgeschreven. Helaas hebben deze middelen ook veel bijwerkingen en negatieve effecten op het lichaam.
  • Ook antidepressiva worden gebruikt, zowel om beter te slapen als vanwege het effect op de serotonine huishouding. Ook deze medicatie heeft vaak veel nare bijwerkingen en gevolgen, zeker op lange termijn.
  • Psychologische behandeling om te leren omgaan met pijn.
  • Fysiotherapie voor begeleiden bij bewegen.
  • Revalidatietrajecten bieden soms een breed programma waarin genoemde aspecten gecombineerd worden.

Wat kun je zelf doen vanuit orthomoleculaire visie met voeding?

Gelukkig is er wel heel veel wat je zelf kunt doen met voeding en leefstijl. De EetLijn Methode als totaal aanpak blijkt een positief effect te hebben op de klachten van veel cliënten met fibromyalgie. Meerdere fibromyalgie patiënten zijn jou voorgegaan in het volgen van de EetLijn Methode, met door de band genomen prachtige resultaten. Ik stip de hoofdlijnen van voedingsadviezen aan. De EetLijn Methode bevat al deze – en meer – pijlers die van belang zijn om de klachten bij fibromyalgie te verminderen.

  1. Eet pure en onbewerkte, volwaardige voeding met zo min mogelijk gifstoffen.
  2. Gebruik basische (niet verzurende) voeding.
  3. Neem veel antioxidanten. Speciale voedingsmiddelen zijn gember en knoflook.
  4. Zorg voor gezonde darmen en herstel de darmflora.
  5. Ondersteun de serotoninehuishouding. Daardoor wordt ook de aanmaak van melatonine bevorderd met als gevolg een betere nachtrust.
  6. Laat alcohol staan en rook niet.
  7. Zorg dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Wat kun je doen met leefstijl?

Ook met je leefstijl kun je invloed uitoefenen om de klachten te beperken en terug te dringen. Denk daarbij aan:

  1. Lichaamsbeweging is altijd goed. Let daarbij op je grenzen. Wandelen, fietsen, zwemmen en spieroefeningen kunnen helpen. Langzamerhand kun je je beweging opbouwen en zo krijg je meer energie. Als je dit zelf lastig vindt, kun je je laten begeleiden door een oefentherapeut.
  2. Zorg voor een goede slaaphygiëne: op tijd naar bed en op tijd weer op. Bouw je activiteiten (ook tv en schermtijd!) ’s avonds af voordat je naar bed gaat. Om beter te kunnen slapen kan het Aminozuren Complex van De EetLijn helpen, bijvoorbeeld in een beker sojamelk met een paar druppeltjes Stevia.
  3. Besef dat je fibromyalgie hébt, maar je bént het niet. Dat betekent dat het goed is om je ook op andere dingen te richten. Probeer zinvolle activiteiten en contacten te onderhouden. Positieve ervaringen hebben ook weer invloed op de pijn vanwege de aanmaak van serotonine.
  4. Ook knuffelen kan helpen. Een gemis aan lichamelijk contact kan een rol spelen bij het ontstaan van fibromyalgie. Bij knuffelen (huid op huid contact) komt er oxytocine vrij. Deze stof werkt geruststellend en kalmerend op het brein. Daarmee is het een belangrijk element voor een gezond lichaam.

Welke supplementen kunnen ondersteunen?

Ook gerichte inzet van supplementen kan ondersteuning bieden bij fibromyalgie. Het vereist echter wel kennis van een orthomoleculair therapeut om deze zinvol te gebruiken. Daarom benoem ik ze slechts kort.

  • GABA (een neurotransmitter). Het werkt goed bij stress en kan helpen voor een betere nachtrust en dieper doorslapen.
  • Griffonia, dit bevat 5-HTP, wat weer wordt omgezet in serotonine.
  • Probiotica met o.a. Acidophylus/L Bifidus.
  • Vitamine B12: In de praktijk is gebleken dat 3/4 van de patiënten met fibromyalgie een tekort aan B12 heeft.
  • Mangaan en zink zijn belangrijk bij de energie productie van de spieren. Bovendien is mangaan betrokken bij het gezond houden van de darmwand. Door een zinktekort kan de koolhydraatstofwisseling minder goed verlopen, wat een verzuring in de spieren geeft.
  • Co-enzym Q 10 is een must voor iedereen met fibromyalgie vanwege een goede energie voorziening in de lichaamscellen.

Zoals ik al noemde kan het Aminozuren Complex van De EetLijn zorgen voor een betere nachtrust vanwege de tryptofaan.

Als je last hebt van fibromyalgie of iemand kent die daar last van heeft, weet je dat er een heleboel leed schuil gaat achter zo’n diagnose. Ik hoop dat dit blog je helpt om (weer) hoop te krijgen. Het is een complexe aandoening omdat er zoveel processen bij betrokken zijn. Toch is zó veel winst te behalen met voeding en leefstijl! De boodschap ‘Leer er maar mee te leven’ hoeft gelukkig niet het laatste woord te hebben. De EetLijn Methode kan je daarbij helpen. Niet zomaar één of twee losse elementen, maar de totaalbenadering. Geef jezelf die kans!

Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl. Ik zoek dan een coach bij jou in de buurt.

Heb je belangstelling voor het EetLijn Aminozurencomplex? Vraag erom bij je eigen EetLijnCoach, als je die hebt, of vraag om een verkooppunt bij jou in de buurt. Beide niet van toepassing? Dan kun je het thuis laten bezorgen via deze link: https://shop.deeetlijn.nl/product/aminozuren-complex-van-de-eetlijn

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?