Fructose is verslavender dan je denkt

Als je snel oud wilt worden en veel buikvet wilt creëren, dan geef ik je één advies: eet zoveel fructose als je wilt. Lees dan niet verder. Maar als je wilt weten waarom fructose een verslavende suiker is en waarom het zo slecht is voor je gezondheid, lees dan snel door. Want in dit artikel vertel ik je alles over de verschillende soorten fructose en de gezondheidsrisico’s ervan. Ik laat zien hoe de voedselindustrie ons verslaafd heeft gemaakt en hoe je van je verslaving af kunt komen.

80% van voedingsmiddelen bevat fructose

Vruchtensuiker, dat klinkt niet erg gevaarlijk. Het is een van de namen die gebruikt wordt voor fructose. Maar vruchtensuiker is erg verslavend en kan voor heel wat gezondheidsproblemen zorgen. Omdat het zo verslavend is, stopt de voedingsmiddelenindustrie het werkelijk óveral in! Wel 80% van alle voedingsmiddelen in de supermarkten bevat dit ingrediënt. Je wilt dan het product dan steeds weer kopen en dat is goed voor de portemonnee van de fabrikant. Maar het is slecht voor jouw gezondheid.

Natuurlijke fructose is (meestal) gezond

Je kunt fructose onderverdelen in twee groepen, namelijk:

  1. Natuurlijke fructose
  2. Toegevoegde fructose

Natuurlijke fructose noemen we zo wanneer het in de natuur voorkomt in producten. Denk maar aan fruit, maar ook in groente, noten en zaden. Deze suikers (want dat is fructose) zijn goed voor je gezondheid. Het voedingsbureau adviseert zelfs om twee porties fruit per dag te eten. De vezels in het fruit zorgen ervoor dat de fructose langzaam vrijkomt in je lichaam. Dat geeft de lever meer tijd om het af te breken waardoor er minder vetopslag plaatsvindt. De vitamines, plantenstoffen, enzymen en antioxidanten in fruit maken een deel van de effecten van fructose onschadelijk. Maar eet niet teveel want dat is schadelijk voor je gezondheid. Als je dacht dat een glas versgeperste jus d’orange goed is voor je, dan kom je bedrogen uit. Daar worden vaak wel vier of vijf sinaasappelen voor gebruikt en dan krijg je een suiker-overdosis. Later in dit artikel zal ik je vertellen wat dat in je lichaam doet.

Toegevoegde fructose is nog schadelijker dan kristalsuiker

Toegevoegde fructose ziet niet van nature in producten en is heel erg schadelijk voor ons lichaam. Het wordt in heel veel producten verwerkt; uiteraard in snoep, koek, toetjes, en frisdrank, maar ook in crackers, ontbijtgranen, sauzen, kant- en klare broodjes, en vruchtensappen. En zelfs in het diabetes-schap heb je grote kans dat je alléén maar producten vindt die gezoet zijn met fructose. Fructose is zelfs nog schadelijker dan sucrose, waar kristalsuiker uit bestaat. Want de meest gebruikte vorm van toegevoegde fructose is High Fructose Corn Syrup, afgekort H.F.C.S. Dit wordt door middel van een chemisch proces gewonnen uit maïsstengels, en daarom heeft het eigenlijk niets meer met natuurlijke fruitsuikers te maken. Het is vloeibaar en heel erg goedkoop en daardoor ideaal voor de industrie om te gebruiken. Je kunt het op verpakkingen onder meer herkennen als: Agavesiroop, Invertsuiker, Maïsstroop, Vruchtenstroop en zelfs als Natuurlijke suikers!

Depressie en slapeloosheid

Toegevoegde fructose kan niet met behulp van insuline naar de cellen gebracht worden om omgezet te worden in energie. Het moet eerst door de lever worden omgezet in glucose om daarna pas als energie te worden gebruikt. De lever kan maar hele kleine hoeveelheden omzetten zodat een groot deel fructose overblijft wat opgeslagen wordt als lichaamsvet. Het overgebleven deel fructose bindt zich aan tryptofaan. Dit stofje zorgt in je lichaam voor de aanmaak van serotine (gelukshormoon) en melatonine (slaaphormoon). Maar wanneer tryptofaan aan fructose bindt, dan zal je lichaam het snel uitscheiden en wordt de aanmaak van beide hormonen verminderd. Welkom kans op depressie en slapeloosheid!

Wat zijn de gevolgen van fructosegebruik voor je gezondheid?

Het effect van fructose op de gezondheid is groot. Bijvoorbeeld:

  • Je krijgt meer buikvet en dus overgewicht
  • Fructose verbruikt vitamines en mineralen waardoor daar tekorten aan kunnen ontstaan
  • Veel fructosegebruik zorgt voor leptine resistentie, m.a.w. je verzadigingshormoon wordt op non actief gesteld
  • Het kan een depressie of slaapproblemen veroorzaken
  • Het verhoogt de triglyceriden in het bloed waardoor de cholesterolwaardes stijgen
  • Verhoogde kans op hart- en vaatziekten
  • Meer kans op laaggradige ontstekingen
  • Het heeft een verslavend effect

Toch lekker zoet

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor fructose. Maar het beste alternatief is om minder zoet te eten. Je zult zien dat dat makkelijker is dan je denkt. Toch heb je nog wel eens een zoetmiddel nodig, voor het bakken van een lekkere taart of koekjes bijvoorbeeld. Om mijn baksels te zoeten, gebruik ik soms Stevia maar liever nog Sukrin. Dat is een suikervervanger die nauwelijks iets met de bloedsuikerspiegel doet en ook geen vetopslag veroorzaakt, zoals fructose. Sukrin heeft een zoetkracht van ongeveer 75% van suiker. Je zou er dus méér van moeten gebruiken maar dat doe ik zelf met opzet niet. Door er minder van te gebruiken, wordt je zoetbehoefte automatisch ook minder. Klik hier voor een heerlijk recept van pompoenmuffins gemaakt met Sukrin.

Van je zoetverslaving af met De EetLijn

Wil jij ook graag van je zoetverslaving af? Of wil je meer weten over een gezond leefpatroon wat zo goed als fructose vrij is? Neem eens een kijkje bij De EetLijn. Met De EetLijn bouw je in een paar dagen je zoetbehoefte af en ontwikkel je een blijvende gezonde leefstijl. Allerlei lichamelijke klachten kunnen verdwijnen en je gaat weer bruisen van energie. Meld je nu aan bij een EetLijn-consulente bij jou in de buurt.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?