Green Sweet Syrup Gold, De EetLijn

Green Sweet Syrup Gold: Een heerlijke verwennerij die goed is voor je lijf!

Green Sweet Syrup Gold: als je het eenmaal geproefd hebt, ben je om. Met z’n heerlijke zoete smaak is het een fantastische vervanger van honing. Het is een zoetstof die je bloedsuikerspiegel met rust laat. In dit blog kun je alles lezen over de voordelen van dit product en ik geef je een paar aandachtspunten bij de aankoop en het gebruik.

Wat is Green Sweet Syrup Gold?

De Syrup Gold is een zoetstof. Green Sweet is het (enige) merk dat ik aanbeveel, vanwege de ingrediënten. Ik kom daar hieronder nog op terug. Qua kleur, smaak en consistentie lijkt de Syrup Gold op honing. Het is echter een heel andere stof. Het bevat de volgende ingrediënten:

  • Voor het grootste gedeelte bestaat de Syrup uit isomalto-oligosaccharide, afgekort IMO. Dat wordt gebruikt als zoetstof, die ongeveer 50-60% van de zoetkracht van suiker heeft. IMO is een plantaardige vezel die van nature voorkomt in gefermenteerde producten (zoals zuurkool) en producten met zetmeel. Het wordt voor het grootste deel uit maïs gemaakt. IMO bestaat uit polyolen (de zgn. suikeralcoholen). Dit zorgt voor de zoete smaak. IMO heeft het e-nummer 953 gekregen.
  • Er zit een klein beetje steviolglycosiden in voor extra zoetkracht.
  • Ook bevat het een zeer kleine hoeveelheid gerstemoutextract voor extra smaak en kleur.

Hoe wordt IMO gemaakt?

De productie van isomalto-oligosaccharide gebeurt door het splitsen van de zetmeelverbindingen met behulp van water (hydrolyse). Hierbij zorgen enzymen ervoor dat de koolhydraten in kleinere moleculen worden opgesplitst. Daardoor ontstaat de licht zoete smaak. Ondanks dat het product 100% natuurlijk is, is het wel min of meer bewerkt.

Is Green Sweet Syrup Gold glutenvrij?

Het ingrediënt gerstemoutextract zorgt ervoor dat de Syrup niet 100% glutenvrij is. Om glutenvrij te mogen heten mag een product maximaal 20 mg gluten per kg bevatten. Als een product maximaal 100 mg gluten per kg bevat, mag het laag in gluten heten. De Syrup Gold bevat ongeveer 29 mg gluten per kg. Dit is dus heel laag. Al zou je 30 g Syrup per dag gebruiken (en dat is heel veel!), krijg je maximaal 0,06 mg gluten binnen. Voor de meeste mensen is dit geen enkel probleem. Als je echter coeliakie hebt, kan ook dat teveel zijn. Pas er dan dus mee op.

Waar kun je Syrup Gold voor gebruiken?

De Syrup Gold is op vele manieren inzetbaar. Ik noem een paar toepassingen die ik zelf graag gebruik.

  1. In de thee. Muntthee of gemberthee krijgt er een heerlijke smaak door.
  2. Over yoghurt met noten of door je kefir.
  3. Ook in warme gerechten smaakt het heerlijk. Bijvoorbeeld over een zuurkoolsalade (zie https://www.deeetlijn.nl/wp-content/uploads/2023/10/Zuurkoolsalade.pdf?fbclid=IwAR2U9Q_EolkHW7wUnH1kjDPPc8qn7mY-qcH6Wo5BWC7uRUeR0w8t97yf62s ) of bij rode kool met feta (zie https://www.deeetlijn.nl/wp-content/uploads/2022/11/Rode-Kool-Stamppot-met-feta-en-noten.pdf?fbclid=IwAR3mTEHwm8LNVzlEYdsT9K3l9Is6qQ8hbAc2AUKZm4IXGdD7hOEISm6jTGE )
  4. Je kunt Syrup Gold ook in allerlei baksels gebruiken, zoals cake en koekjes.
  5. Als je noten een minuut of 10-20 roostert in de airfryer op 150 graden met chiazaad, sesamzaad en kruiden, zoals kerrie of cayennepeper en/of Culieet en daarbij wat Syrup Gold, krijg je heerlijke borrelnoten die omgeven zijn door een zoet-hartig laagje.
  6. Door een dressing over een salade krijg je nét even een andere smaak.
  7. Op pannenkoeken in plaats van stroop.

Wat is de waarde van Syrup Gold voor je gezondheid?

Ik ben absoluut positief over de Green Sweet Syrup Gold. Toch wil ik dit ook relativeren. Daarbij denk ik aan de volgende aspecten:

  • Het is zeker geen ongezond product, maar het is en blijft wel een bewerkt product. Ik bedoel: als je over broccoli praat, bij wijze van spreken, dat is pas écht gezond.
  • De noten die je geroosterd hebt met Green Sweet Syrup gold zijn gezonder dan chips of de borrelnoten van Duyvis. Het is dus maar waarmee je het vergelijkt.
  • De Syrup Gold is een lekker extraatje maar niet de basis van je voeding. De basis is en blijft puur en onbewerkt eten.
  • Het hangt ervan af waarvoor je het gebruikt. Als je het gebruikt in cakejes met verder gezonde (EetLijnProof) ingrediënten, is er niets aan de hand. Maar als de rest van de ingrediënten bestaat uit bijvoorbeeld tarwebloem, margarine en grote hoeveelheden gedroogd fruit, is het een ander verhaal.
  • De hoeveelheid bepaalt hoe (on)gezond een product is. Dat geldt ook voor de Syrup Gold. Als je een klein beetje af en toe gebruikt, is er niets aan de hand.

Welke eigenschappen heeft Syrup Gold?

Om goed te begrijpen waarom Syrup Gold zo’n fijn product is, zoomen we even in op de eigenschappen van IMO, het hoofdingrediënt van Syrup Gold, en gerstemoutextract.

  1. Het past in een koolhydraatbewuste leefstijl zoals De EetLijn, omdat de polyolen nauwelijks of niet worden opgenomen in het lichaam. Het levert dus geen koolhydraten.
  2. Hierdoor laat het ook je bloedsuikerspiegel grotendeels met rust. Het geeft de zoete smaak van honing zonder de nadelen van de suiker. Goede honing kan gezond zijn vanwege o.a. de enzymen die erin zitten, maar het geeft wel een forse schommeling in de bloedsuikerspiegel. Honing past niet in een koolhydraatbewuste leefstijl, zoals De EetLijn.
  3. IMO is hittebestendig. Het heeft goede bakeigenschappen.
  4. Het heeft een conserverende werking.
  5. IMO – en daardoor Syrup Gold –  geeft een mooie glans aan baksels.
  6. Het is een plantaardige vezel, die gunstig is voor de darmen.
  7. Deze zoetstof is tandvriendelijk: het zorgt niet voor tandbederf.
  8. Zelfs het ingrediënt gerstemoutextract heeft voordelen. Er zit maar een heel klein beetje in de Syrup, dus deze voordelen zijn zeer beperkt.
    – Het heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerwaarden.
    – Ook op de darmen heeft het een goede invloed.
    – Het ondersteunt de werking van de lever.
    – Het bevordert de uitscheiding van gifstoffen.
  9. De Syrup bevat spijsverteringsenzymen, waardoor het de spijsvertering kan ondersteunen. Het lijkt ook prebiotische eigenschappen te hebben.
  10. Het is heel breed inzetbaar.

Wat zijn aandachtspunten?

Naast alle positieve eigenschappen is het goed om ook even te letten op een paar aandachtspuntjes van de Green Sweet Syrup Gold.

  • Bij overmatig gebruik kun je soms last krijgen van winderigheid en diarree. Dit komt door de polyolen. Echter, dan moet je wel heel veel gebruiken. De meeste mensen kunnen 30 gram zonder problemen verdragen. En dat is behoorlijk wat. De meeste mensen zullen er echt geen last van krijgen.
  • Het is en blijft een zoetstof. Het kan je zoetbehoefte in stand houden. Ook dit is per persoon wat verschillend. Je kunt dus het beste uitproberen hoe het voor jou is. Als je je eetpatroon verandert, is het belangrijk om jezelf niet alles te verbieden wat ‘lekker’ is. Dan kan de Syrup wel een prettige verwennerij zijn.
  • Zoals ik hierboven al aangaf: het is niet strikt glutenvrij.
  • Het is en blijft een bewerkt product.

Hoe zit het dan met andere ‘gezonde’ siropen en stropen?

Er zijn tegenwoordig veel siropen die een gezond imago hebben, evenals honing. De vraag is of dat ook werkelijk zo is. De meeste (vrijwel alle) siropen en stropen zijn in werkelijkheid puur suiker… Ik noem een paar bekende siropen die de naam hebben gezond te zijn.

  • Agavesiroop bevat heel veel fructose. Dit zorgt voor problemen met de lever, o.a. voor leververvetting. Uiteraard geldt dit niet voor een sporadisch gebruik, maar wel als je het regelmatig gebruikt.
  • Ahornsiroop (maple syrup) heeft ook een gezond imago. Echter, ondanks de mineralen en antioxidanten bevat het nog steeds heel veel suiker en zorgt het voor veel invloed op de bloedsuikerspiegel.
  • Rijststroop is eveneens een (graan)stroop die zeer veel suiker (maltose) bevat en een heel grote stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Geen gezonde suikervervanger dus.
  • Dadelstroop is ook zo’n stroop die een gezond imago heeft. Maar helaas bevat ook dit heel veel suiker (o.a. fructose).
  • Yacónstroop is de grote uitzondering. Het wordt gemaakt van het sap van yacónwortels. Het bestaat uit fructo-oligosacchariden, die gunstig werken op de darmen en slechts een geringe stijging van de bloedsuikerspiegel geven. Het wordt nauwelijks opgenomen in het lichaam. De rauwe, pure yacónstroop is echter moeilijk verkrijgbaar en heel erg duur.

Welke soorten en smaken Green Sweet Syrups zijn er?

De Syrups zijn in verschillende soorten te koop:

  • De Syrup Gold is de meest gebruikte. Het heeft een honing-achtige smaak.
  • De Syrup Clear bevat geen gerstemoutextract (en is dus wél glutenvrij). Het smaakt minder zoet, maar is op dezelfde manier inzetbaar als de Syrup Gold. Zoals de naam al zegt: het is helder van kleur.
  • De Syrups zijn er ook in de smaken choco, vanille en caramel.

Waar let je op als je Syrup Gold koopt?

Ik noemde aan het begin van dit blog al dat Green Sweet een merk is. Dit merk heeft de enige Syrup die ik aanbeveel. Dat heeft te maken met de ingrediënten. Alle andere merken met vergelijkbare vormen van Syrup die ik heb kunnen vinden, voegen andere (soms veel meer) ingrediënten toe die het minder gezond of zelfs ongezond maken: aroma’s, melasse, conserveringsmiddelen, maltodextrine, maltitol, andere vormen van suiker, enz. Mocht je dus een ander merk tegenkomen, let dan ALTIJD op de ingrediënten en maak dan je keuze of je het wel of niet koopt. In de Syrups van Green Sweet zitten alleen de ingrediënten die ‘nodig’ zijn voor een lekker en verantwoord eindproduct.

Het zal duidelijk zijn dat ik enthousiast ben over de Syrups van Green Sweet. Ik vind het een heerlijke verwennerij die geen nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid.

Je vindt ze in de shop van De EetLijn.
1 liter: https://shop.deeetlijn.nl/product/greensweet-syrup-gold-1000-g/
450 ml: https://shop.deeetlijn.nl/product/green-sweet-syrup-gold-450-g/
450 ml chocosmaak: https://shop.deeetlijn.nl/product/green-sweet-syrup-choco/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?