Het stinkt en het is lekker…knoflook!

Knoflook wordt heel veel gebruikt in de keuken en niet voor niets! Het is superlekker en heeft veel gezonde eigenschappen. Maar veel mensen haten knoflook vanwege de indringende geur. In deze blog vertel ik je waarom knoflook zo gezond is en wat je tegen de geur kunt doen.

Effectiever dan antibiotica?

Knoflook komt net zoals prei, ui en bieslook uit de look-familie. Onze verre voorouders aten het al vanwege de medicinale werking. Hedendaagse wetenschappelijke studies wijzen uit dat het goed voor de gezondheid is, soms zelfs effectiever dan antibiotica omdat het de darmflora niet vernietigt zoals medicinale antibiotica dat wél doet. Als knoflook in het lichaam wordt verteerd, vormt zich sulfienzuur, een stof die supersnel reageert op vrije radicalen. Mede daardoor is knoflook antiviraal, antibacterieel en antischimmel.

Hoe gezond is knoflook?

Knoflook is een bolgewas met veel gezonde eigenschappen. Hieronder vertel ik welke:

 • De zwavel in de knoflook wordt in het lichaam omgezet in diwaterstofsulfide. Dat middel zorgt voor vaatverwijding en dus een lagere bloeddruk. Daardoor is het goed tegen hart- en vaatziekten.
 • Het verwijdert plaque (vetachtige stof) uit de bloedvaten. Het vertraagt tevens de aangroei van zachte plaque tot wel 80%. Plaque is een voorloper van een hartinfarct dus is knoflook goed voor je hart. De bloeddruk kan gaan dalen, mede door het verwijderen van de plaque.
 • Het product bevat anti-oxidanten, vitamine B1, B6, foliumzuur, vitamine C, kalium en fosfor. Door de vele anti-oxidanten verminder je de kans op kanker.
 • Het verlaagt het cholesterolgehalte.
 • Doordat het door de huid naar buiten komt, kan het bescherming bieden tegen muggen.
 • Het zou je libido kunnen verhogen!
 • Het verjongt.
 • Het helpt wondjes ontsmetten en genezen (knoflooksap).
 • Het werkt weerstand verhogend, dus is het een perfect middel tegen griep en verkoudheden.

Soorten knoflook

Er zijn veel verschillende soorten knoflook. Er is gerookte, gedroogde of verse knoflook, gefermenteerde zwarte knoflook en Chinese knoflook. Daarom is het lastig om te weten welke soort je moet kiezen. Jarenlang heb ik zelf de Chinese knoflook gebruikt. Eigenlijk is dat niet zo vreemd want 80% van alle knoflook komt uit China. Maar ook dáár heb je weer verschil in. Je hebt namelijk knoflook met losse teentjes en knoflook die gewoon bestaat uit een grote bol. Ideaal om klaar te maken want je hoeft niet al die teentjes apart te pellen en schoon te maken.

Later las en hoorde ik dat de Chinese knoflook, vanwege de lange reistijden, met chemicaliën bewerkt wordt om kiemen onderweg tegen te gaan. Logisch eigenlijk. En het wordt ook behandeld tegen insecten en gebleekt. Maar al die processen vernietigen voor een groot deel de gezonde eigenschappen van knoflook en dat is jammer. Daarom kies ik nu altijd lokaal gekweekte knoflook. Een bijkomend voordeel is dat de lokaal gekweekte knoflook voller is van smaak.

Weg met de knoflookpers!

De beste keuze die je kunt maken, is knoflook van eigen bodem. En dan nog het liefst biologisch. Die bevat het meeste van de goede eigenschappen zoals hierboven beschreven. Wat daarbij heel belangrijk is, de manier waarop je het bereidt. Verban je knoflookpers uit de keuken want door het persen scheid je de pulp van de velletjes. De velletjes worden vaak weggegooid en laat nou dáár als het gezonde ‘spul’ in te zitten. Eeuwig zonde dus! Je kunt knoflook het beste snijden of hakken. Nog beter is hele tenen te gebruiken.

9 Geurtips

De geur is wat veel mensen tegenhoudt om knoflook te gebruiken. Knoflook bevat zwavel en tijdens het verteringsproces komen er vluchtige zwavelverbindingen vrij. Dit zijn intens ruikende gassen. Het stinkende gas wordt opgenomen in je bloedbaan en treedt via de longen en huid naar buiten. Er zijn diverse acties die je kunt ondernemen om die geur te voorkomen.

Wat werkt goed?

 • Lokale verse knoflook stinkt veel minder dan de gedroogde.
 • Hele tenen nemen, dus de niet te fijn snijden. Hoe groter de stukken, hoe minder ze stinken.
 • Houd rekening met je planning. Ga het niet eten als je veel mensen ontmoet. Zeker als dat van toepassing is in je beroep.

Wat werkt alleen voor een frisse adem?

 • Tandenpoetsen is voor een frissere smaak in de mond. Maar de knoflookgeur komt via de longen en poriën naar buiten en daar werkt het poetsen niet voor.
 • Tongschrapen: Dit werkt iets beter omdat het restjes knoflook verwijdert die in het ruwe deel van de tong achterop blijven zitten. Maar je krijgt dus alléén een frissere adem en smaak.
 • Peterselie kauwen: Idem, alléén voor de smaak en de adem.
 • Een hele koffieboon kauwen: Idem, alléén voor de smaak en de adem.

Wat werkt wel maar valt toch af?

 • Volle melk drinken vóórdat je knoflook gaat eten. Melk neutraliseert zwavelgassen in je maag voordat ze de longen en de bloedbaan bereiken. Nadeel daarvan is dat bepaalde bacteriën ook dol zijn op eiwitten. Die eiwitten uit melk die achterblijven in de mond worden door bacteriën omgezet in stinkende zwavelgeur, dus heb je alsnog een slechte adem. Bovendien heb ik in het programma De EetLijn melk geschrapt vanwege de lactose en caseïne, dus het werk wel maar deze maatregel valt voor mij tóch af.
 • Het hartje van de knoflook verwijderen. Maar dan verlies je óók de gezonde stoffen want die zitten juist in het hartje. Werkt dus wel maar valt óók af.

Wist je dat?

 • Voor honden en katten verse knoflook giftig is!
 • Als je echt voordeel wil hebben van alle goede eigenschappen, je dan dagelijks wel 2 of 3 tenen moet gebruiken?
 • Je knoflook niet te heet moet bakken maar op een lagere temperatuur rustig moet laten smoren?

De EetLijn

Vind je deze informatie interessant voor anderen? Deel het gerust met je kennissen en vrienden. Dat kun je doen door gebruik van de social media button. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat op de site.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?