Longen, De EetLijn

De longen: een vitaal orgaan waar je zelf heel goed voor kunt zorgen. Met 27 voedingsmiddelen die je longen kunnen ondersteunen!

Een goede lichaamshouding aanwennen, regelmatig een bakje koffie drinken… wist je dat dat manieren zijn om de longfunctie te verbeteren? Maar er is nog veel meer wat je kunt doen om je longen te ondersteunen. Daarover informeer ik je in dit blog. Het is een algemeen blog: ik ga niet diep in op verschillende longaandoeningen. Die komen in aparte blogs aan de orde.

Wat zijn de longen en welke functies hebben ze?

De longen behoren tot de vitale organen: ze zijn essentieel om te kunnen leven. Wel is het mogelijk om met slechts één long te leven. De longen hebben verschillende functies in ons lichaam.

  • Ze zijn verantwoordelijk voor uitwisseling van gassen in het lichaam. De longen filteren de zuurstof uit de lucht die we inademen. Dit wordt opgenomen in de bloedbaan. De weefsels nemen die zuurstof op om te gebruiken bij alle stofwisselingsprocessen. Kooldioxide (CO2) is daarbij de afvalstof, die de weefsels weer mee terug geven aan de bloedstroom. De longen ademen dat vervolgens weer uit. Zo kan het hele lichaam functioneren.
  • Naast de ademhaling hebben de longen een functie in het hormonale systeem dat onder meer de bloeddruk en de waterhuishouding in het lichaam regelt.
  • Ook spelen de longen een rol in de afweer van het lichaam. In de kleine luchtwegen wordt slijm aangemaakt dat afweercellen bevat. Virussen en stof blijven hierin hangen en door hoesten gaan ze het lichaam weer uit.

Hoe zijn ze opgebouwd?

De linker- en rechterlong zijn iets verschillend van vorm en inhoud. De rechterlong bestaat uit 3 lobben, de linkerlong heeft er 2. In de linkerlong zit een uitsparing voor het hart. Aan de buitenkant zijn de longen omgeven door het longvlies. Met de luchtwegen bedoelen we de buizen die de buitenlucht verbinden met de longblaasjes. De lucht komt het lichaam binnen via de luchtpijp. Die splitst zich in 2 delen, 1 voor elke long. Deze vertakken zich steeds verder.

Ring van kraakbeen

Eerst zijn ze nog omgeven door stevige ringen van kraakbeen die ervoor zorgen dat de luchtwegen niet inklappen. In de allerkleinste vertakkingen is dit niet nodig. Al die vertakkingen zorgen voor een enorme lengte en gigantisch oppervlak waarop de gasuitwisseling kan plaatsvinden. Het totale oppervlak van de longblaasjes bij een gezonde volwassene is wel ongeveer 100 vierkante meter! De binnenkant van de longen is bekleed met een slijmlaag, die bescherming biedt en virussen en stof tegenhoudt.

Welke factoren zorgen voor extra belasting van de longen?

Bij het ouder worden gaan alle weefsels achteruit en gaan ze minder goed functioneren, al kun je dat wel zelf enigszins beïnvloeden door voeding en leefstijl. Die verslechtering en veroudering heeft ook te maken met de volgende factoren:
– Roken en meeroken
– Inademen van giftige stoffen in het milieu
– Ontstekingsbevorderende voeding
– Te weinig drinken
– Longaandoeningen zoals astma, longfibrose, bronchitis en COPD
Omdat deze factoren een negatieve invloed hebben op het functioneren van de longen, is het erg belangrijk om preventief de longen goed te verzorgen. Gelukkig kun je daar zelf veel aan doen.

Wat kun je doen om ze te ondersteunen?

Bij de zorg voor de longen komen we, zoals vrijwel altijd, uit op voeding en leefstijl. Sommige tips liggen nogal voor de hand, andere zullen wellicht wat verrassender zijn.

  • Rook niet en probeer meeroken te voorkomen. Als je rookt: stop dan met roken. Het goede nieuws is dat longweefsel dat beschadigd is door roken zich kan herstellen. Na 7 jaar niet meer roken zijn je longen weer helemaal ‘schoon’. En al veel eerder kun je er de positieve effecten van merken.
  • Beweeg veel. Hierbij gaat je hartslag omhoog en is er meer circulatie van bloed. Dat zorgt voor meer uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Als je kiest voor beweging in de buitenlucht, doe dat dan in een schoon gebied en niet langs bijvoorbeeld de snelweg.
  • Zorg voor een goede houding en een diepe buikademhaling. Hierdoor maak je de longinhoud zo groot mogelijk. Het diafragma (middenrif) kan zo goed uitzetten, waardoor er zoveel mogelijk zuurstof binnen kan komen. Bij een voorovergebogen houding, waarbij je wat in elkaar zit, is de bloed- en zuurstofstroom beperkt. Dit bemoeilijkt de ademhaling en ook het spreken. Zeker bij lichamelijke inspanning is een goede houding belangrijk, omdat het lichaam dan meer zuurstof nodig heeft. Een goede houding kun je eenvoudig omschrijven als: ‘Rug recht, borst vooruit en neus in de wind’.😆
  • Beperk het gebruik van junkfood; eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte voeding.
  • Drink voldoende. Er is vochtverlies uit ons lichaam door urine, ontlasting, de huid en ook via de longen. Water is ook van belang voor de afvoer van kooldioxide. Bij een tekort aan vocht wordt er histamine aangemaakt. Dat zorgt ervoor dat de longblaasjes zich samenknijpen waardoor er i.i.g. geen verlies van vocht meer via de longen plaatsvindt. Vooral bij astma speelt overmatige aanmaak van histamine vaak een rol. Vaak is dat een gevolg van een tekort aan vocht. Dat is dan ook de reden dat veel mensen die last hebben van astma snel opknappen door het volgen van de EetLijn Methode. Daarin hebben we een protocol voor het gebruik van water en zout. Dat zorgt ervoor dat je niet alleen water drinkt, maar dat het vocht ook in de cellen terecht komt.

Welke voeding kan je longen positief beïnvloeden?

Er zijn heel veel voedingsmiddelen die je longen kunnen ondersteunen. Het is een hele lijst, waarbij ik alleen de producten noem die EetLijnProof zijn (dus geen peulvruchten en gerst). Ik noem ze in alfabetische volgorde met hier en daar wat extra toelichting. Het zal je misschien opvallen dat heel veel producten in deze lijst veel antioxidanten bevatten. Die ondersteunen de functie van de longen.

  1. Ansjovis: deze kleine visjes staan aan begin van de voedselketen. Hierdoor zijn ze het minst vervuild. Ansjovis is ontstekingsremmend door het hoge gehalte aan omega 3. Daarom vormen ze het hoofdbestanddeel van de Omega 3 van De EetLijn.
  2. Appels: bevatten pectine: goede vezels om de darmen goed te laten functioneren. Als die goed werken kunnen ze anti histaminica aanmaken, wat weer een positief effect heeft op de longen.
  3. Bosbessen: deze beschermen de cellen door de vele antioxidanten en zorgen voor beperking van de schade van vrije radicalen en gifstoffen. Hoewel ook blauwe bessen gezond zijn, spannen wilde bosbessen de kroon qua hoeveelheid antioxidanten. Je herkent ze aan de kleur van de binnenkant: donker blauw-paars terwijl blauwe bessen van binnen wit zijn.
  4. Cacao: rauw, puur en onbewerkt
  5. Edamame boontjes
  6. Eieren: bevatten belangrijke eiwitten voor de cel opbouw.
  7. Grapefruit: pas hiermee wel op als je medicatie gebruikt. Grapefruit beïnvloedt de werking van sommige medicatie.
  8. Groene thee: bevat veel antioxidanten en is daarmee ontstekingsremmend. Behalve dat het enorm kan helpen om (buik)vet te verbranden, kan het ook helpen om het longweefsel te beschermen.
  9. Knoflook: kan helpen de longblaasjes te beschermen en ademhalingsproblemen te verminderen. Bovendien bevat het veel antioxidanten waardoor het de achteruitgang van (long)weefsel door vrije radicalen helpt voorkomen.
  10. Koffie: heeft een beschermende werking op hart en longen vanwege het vaatverwijdende effect. Drink het wel met mate: maximaal 2 kopjes per dag. Drink je meer, dan kan het een tegengesteld effect geven. Daarbij gaat het wel om koffie met cafeïne. Wil je meer koffie drinken? Wissel het dan af met biologische, cafeïne vrije koffie. Als je liever geen koffie drinkt, is groene thee een goed alternatief. Ook dat bevat cafeïne.
  11. Kurkuma
  12. Oesters
  13. Olijfolie: ontstekingsremmend
  14. Oregano: werkt reinigend en bevat antioxidanten.
  15. Paprika’s: ondersteunen vanwege vitamine C.
  16. Paranoten
  17. Pompoen
  18. Rode bieten: niet alleen de bieten maar ook het blad is te gebruiken.
  19. Rode kool
  20. Selderij: werkt vocht afdrijvend zodat de bloeddruk goed blijft.
  21. Snijbiet
  22. Tijm en gember: deze zijn beide ontstekingsremmend en bevatten veel antioxidanten. Tijm is goed inzetbaar bij bronchitis. Niet voor niets is het van oudsher al een ingrediënt van hoestsiroop. Gember(thee) beschermt tegen DNA- en weefselschade in de longen.
  23. Tomaten en producten van tomaten (tomatenblokjes, tomatenpuree)
  24. Vette vis (liefst de kleinere vissoorten), met name ansjovis, is goed voor hart en bloedvaten vanwege de omega 3. Het  kan de longen helpen reinigen doordat het de celmembranen flexibel houdt. Door de visvetzuren is er minder kans op longkanker en chronische aandoeningen vanwege de ontstekingsremmende werking.
  25. Vezels helpen indirect om te beschermen tegen astma. Bacteriën in de darmen zetten oplosbare vezels om in moleculen die ontstekingen in de longen kunnen helpen dempen. Met name is dit het geval bij pectine (uit bijvoorbeeld appels) maar ook bij de vezels uit broccoli en andere vezelrijke groentes. Bovendien zijn goed werkende darmen van belang omdat er een relatie blijkt te bestaan tussen het microbioom van de darmen en dat van de longen, de zgn. darm-longas.
  26. Wortelen: kunnen helpen bij het uitscheiden van gifstoffen.
  27. Yoghurt, kefir en kwark: dragen bij aan een goede darmwerking en zodoende bij de aanmaak van antihistaminica.

Welke supplementen kunnen bijdragen aan een betere longfunctie?

Na en naast voeding en leefstijl kunnen de volgende supplementen ook bijdragen aan een betere longfunctie:

  • Vitamine C (zeker bij rokers)
  • Vitamine A
  • Vitamine E
  • Vitamine B11 (foliumzuur)
  • Multivitamine Dubbel M van De Eetlijn
  • Aminozurencomplex van De Eetlijn
  • Omega 3 van De Eetlijn (op basis van ansjovis)

Het zal duidelijk zijn dat de longen belangrijke organen zijn waar je goed voor mag en kunt zorgen. Gelukkig is dat niet moeilijk als je puur en onbewerkt eet en volgens de EetLijn Methode leeft.

Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl

Heb je belangstelling voor het omega 3 supplement van De EetLijn? Vraag erom bij je eigen EetLijn Coach als je die hebt, of vraag om een verkooppunt bij jou in de buurt door te mailen naar nettie.bom@deeetlijn.nl. Wil je gebruik maken van het gemak van thuiswinkelen? Klik hier https://shop.deeetlijn.nl/product/de-eetlijn-omega-3-capsules/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?