Knoflook, De EetLijn

Knoflook: superlekker en gezond! Met veel tips voor een betere geur.

Wat is knoflook toch lekker! Ook is het een heel gezond product. Maar je gaat er zo van stinken… Daarom laten veel mensen het links liggen. In dit blog geef ik je informatie over knoflook en tips wat je kunt doen tegen de geur. En je krijgt een indruk van de fantastische voordelen van zwarte knoflook.

Wat is knoflook?

Net als prei, bieslook en ui behoort knoflook tot de lookfamilie (allium). Het is een bolgewas. De bollen bestaan uit vele segmenten: de teentjes. Onze verre voorouders gebruikten het vele eeuwen geleden al. Het stond toen o.a. bekend als middel om de geest te verhelderen, de mannelijkheid te versterken en darmparasieten te verdrijven. De slaven in het oude Egypte moesten het verplicht eten voor hun gezondheid. Het gaf hen het uithoudingsvermogen dat ze nodig hadden om de piramides te bouwen. Knoflook werd eerder vooral in de Mediterrane, Aziatische en Midden-Europese keuken gebruikt. In het oude Egypte zag men de knoflookplant zelfs als heilig. Tegenwoordig is het ook in de Nederlandse keuken niet meer weg te denken.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten. Ik noem de bekendste:

 • Verse: bestaat uit de verse bollen die nog taai en vochtig zijn. Vaak zit er nog een stuk steel aan. Deze soort is niet altijd voorradig in de winkels.
 • Gerookte
 • Gedroogde: de meeste knoflook die we in de winkel zien is gedroogde knoflook.
 • Chinese: dit bestaat uit één bol zonder teentjes. Vaak komt dit ook daadwerkelijk uit China. Helaas is het vaak bewerkt met schimmel- en insectenwerende middelen en middelen om te voorkomen dat het tijdens het transport gaat kiemen. Ook wordt Chinese knoflook vaak gebleekt. Dit alles zorgt ervoor dat veel gezonde eigenschappen verloren gaan
 • Zwarte: Deze soort is gefermenteerd. Het ziet er ook echt zwart uit. De teentjes hebben een chewy bite en ze smaken wat dropachtig. Het zijn bijna snoepjes! Zwarte knoflook heeft nog meer gezondheidsbevorderende eigenschappen dan de andere soorten. Het is heel lang houdbaar. Helaas is het minder makkelijk verkrijgbaar maar in de shop van De EetLijn kun je het vinden via deze link: https://shop.deeetlijn.nl/product/zwarte-knoflook-potje-60-g/

Zwarte knoflook

Zwarte knoflook wordt geproduceerd door de witte knoflookbol, die bekender is dan de zwarte, door middel van een verwarmingsproces te fermenteren. Dit proces duurt enkele weken. De suikers en aminozuren reageren op elkaar en er ontstaat een stof melanoïdine. Deze stof veroorzaakt de prachtige diepzwarte kleur. Wat uit onderzoek naar voren gekomen is, is dat de hoeveelheid anti-oxidanten door dit bijzondere proces bijna verdubbelt. Hieruit kun je concluderen dat zwarte knoflook voor het natuurlijke afweersysteem van de lichaamscellen nog veel belangrijker is en meer doet dan de bekende witte knoflook. In Zuid-Korea werd zwarte knoflook voor het eerst geproduceerd en gebruikt als gezonde voeding.

Eigenschappen zwarte knoflook

 • Zwarte knoflook biedt bijna twee keer zoveel antioxidanten als de meer bekend staande witte knoflook.
 • Zwarte knoflook heeft een zeer laag vetgehalte.
 • Het is rijk aan natuurlijke suikers en aminozuren.
 • Zwarte knoflook bevat polyfenolen. Die werken ontstekingsremmend en kunnen helpen de cellen te beschermen tegen het ontstaan van kanker.
 • Polyfenolen hebben ook een bloeddrukverlagend effect.
 • Flavonoïden en anthocyanen, die ook voorkomen in de zwarte knoflook, beschermen de lichaamscellen ook tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel.
 • Ook de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten wordt verminderd en ze zorgen voor een daling van LDL- cholesterol, waardoor minder kans is op aderverkalking.
 • Zwarte knoflook bevat absoluut geen additieven.
 • Het ‘zwarte goud’ komt de belofte na dat het geen spoor van geur of slechte adem achterlaat!
 • Uit onderzoek is gebleken dat zwarte knoflook gemakkelijker voor het lichaam te verteren is in vergelijking met witte knoflook. Dit heeft te maken met het feit dat witte knoflook overwegend de stof allicine bevat. Allicine is alleen oplosbaar in vet. Zwarte knoflook bevat S-Allycysteine, wat juist oplosbaar is in water. Dit betekent dat je lichaam de antioxidanten sneller en gemakkelijker opneemt.
 • De zwarte knoflook heeft een zachte, gelei achtige textuur en  zeer rijke smaak. Het kan daardoor gebruikt worden als ingrediënt maar ook als gezonde snack. Zwarte knoflook heeft een chewy bite en doet zelfs een beetje denken aan een dropje.

Antioxidanten in zwarte knoflook

Antioxidanten zijn essentieel in het lichaam. Vooral voor een goede werking van het immuunsysteem zijn ze onmisbaar. Maar ook voor het voorkomen en herstellen van schade aan de lichaamscellen door vrije radicalen. Zwarte knoflook heeft 198 eenheden per gram van de antioxidanten in vergelijking met 119 eenheden per gram in de reguliere witte knoflook. Het zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid omdat ze ervoor zorgen dat de vrije radicalen, de zgn. terroristen, geen schade aan kunnen richten in ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam. Die vrije radicalen zijn niet altijd slecht omdat ze ook indringers zoals bacteriën onschadelijk kunnen maken. Eigenlijk zijn ze dus onmisbaar maar als het er teveel worden, is er meer kans op (blijvende) schade aan de cellen.

Verschillende vormen knoflook

Knoflook is niet alleen in verschillende soorten verkrijgbaar, maar ook in verschillende vormen. De meest bekende vormen zijn de bolletjes, de vlokken (al dan niet in een molentje) en poeder. De zwarte knoflook is in bolletjes te koop, maar ook in doosjes of potjes met losse teentjes of als pasta.

Waar let je op als je het koopt en hoe bewaar je het?

Bij het kopen en bewaren van knoflook zijn er een paar aandachtspunten:

 • Koop het liefst de biologische, zodat je weet dat het niet gebleekt en bespoten is.
 • Kies, indien mogelijk, daarbij voor verse, lokaal geteelde knoflook.
 • Je kunt het het beste bij kamertemperatuur bewaren. Leg het niet in de koelkast!
 • Zorg er ook voor dat de hond of kat er niet mee vandoor gaat, want knoflook is giftig voor deze huisdieren.

Hoe gebruik je knoflook?

Als je knoflook gaat gebruiken moet je allereerst het bolletje openbreken en de teentjes losmaken. Dan kun je het schilletje eraf halen. Veel mensen gaan vervolgens de knoflook persen in een knoflookpers. Het grote nadeel is dat je alleen het gedeelte dat uit de pers komt gebruikt. De rest (de binnenste velletjes en het hartje) verdwijnen in de prullenbak. Maar juist daarin zitten de meeste gezonde stoffen. Je kunt de teentjes dus beter snijden of hakken, of nog beter: hele tenen gebruiken. Als je knoflook verwerkt in je eten, zorg er dan voor dat je het niet heet bakt. Het wordt dan bitter en verbrandt snel. Smoren is het lekkerste. En zo blijven de meeste gezonde stoffen behouden.

Wat is het beroemde prutje van Nettie en hoe maak je dat?

Ik heb zelf een heerlijk en veelzijdig recept bedacht: het beroemde Prutje van Nettie. Je maakt dit door ui en knoflook te smoren in wat olijfolie. Vervolgens doe je er wat chiazaad en hennepzaad, zwarte peper en Himalayazout bij. Dit prutje laat je even smoren. Daarna kun je dit verrukkelijke prutje bijvoorbeeld gebruiken over gekookte groenten, een gebakken eitje of een salade. Als je er wat geraspte kaas doorheen mengt, kun je er heerlijke kaaschips van maken.

Wat kun je doen tegen de geur?

Veel mensen hebben een hekel aan de knoflookgeur na het eten van knoflook. Knoflook bevat zwavel en tijdens het verteringsproces komen er vluchtige zwavelverbindingen vrij. Dit zijn intens ruikende gassen. Het stinkende gas wordt opgenomen in je bloedbaan en treedt via de longen en huid naar buiten. Dit zorgt ervoor dat je dus niet alleen uit je mond stinkt. Gelukkig is er wel wat te doen aan die geur. Eerst noem ik een aantal dingen die slechts deels helpen of ook nadelen hebben.

 1. Je tong schrapen en tanden poetsen.
 2. Melk drinken, alhoewel dat niet EetLijnProof is.
 3. Kauwen op peterseliesteeltjes.
 4. Het hartje van de knoflook verwijderen (maar dan haal je het stukje met de meest gezonde stoffen eruit).
 5. Kauwen op een hele koffieboon.
 6. Het nuttigen van groene thee, rauwe spinazie of appel.

Welke betere tips zijn er tegen de knoflookgeur?

Er zijn nog meer tips tegen de knoflookgeur die geen nadelen hebben.

 • Het lijkt erop dat je veel minder last hebt van knoflookgeur naarmate je meer knoflook eet.
 • Lokale, verse knoflook stinkt veel minder.
 • Gebruik hele tenen of grotere stukken. Dan stinkt het ook minder.
 • Zoals hierboven al genoemd heb je bij het gebruik van zwarte knoflook geen last van de geur.
 • Het gebruik van een knoflooksupplement zorgt wel voor de goede eigenschappen, maar je stinkt er niet door.

Welke voedingsstoffen zitten er in knoflook?

Er zitten veel mooie stoffen in knoflook die een bijdrage kunnen leveren aan onze gezondheid.
Het bevat veel vitamine B1 B6, B11, vitamine C en de mineralen mangaan, selenium, calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer. Daarnaast bevat het veel antioxidanten. De zwavelverbindingen in knoflook hebben vele eigenschappen die onze gezondheid kunnen ondersteunen.

Waarom is knoflook zo gezond?

Knoflook is een heel bijzonder product. Het kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van veel aandoeningen. Ik zet ze op een rij.

 1. De antioxidanten in knoflook kunnen helpen om laaggradige ontstekingen tegen te gaan. Vrijwel alle chronische aandoeningen, en ook kanker, hebben te maken met laaggradige ontstekingen. De stof in knoflook die als antioxidant werkt is sulfinezuur, dat vrijkomt bij de vertering van knoflook.
 2. Knoflook werkt antiviraal, antibacterieel en anti schimmel. De krachtige antibacteriële werking werd al in 1858 vastgesteld door Louis Pasteur, nadat hij knoflook in een petrischaaltje deed en merkte dat de omringende bacteriën werden verwoest. Als je van deze eigenschap wilt genieten, kun je het beste de knoflook een paar minuten te laten liggen. Dan wordt een enzym geactiveerd dat het zwavelhoudende alliine in de knoflook omzet in het krachtige allicine. Het heeft bijna dezelfde werking als antibiotica, maar dan zonder de slechte bijwerkingen op de darmflora. Uiteraard blijven er altijd situaties waarin antibiotica absoluut nodig zijn!
 3. Het is goed voor hart en bloedvaten:
  – Bij de vertering van knoflook komt er diwaterstofsulfide vrij. Deze stof zorgt voor bloedvatverwijding en werkt bloedverdunnend en zorgt zo voor een lagere bloeddruk.
  – Knoflook gaat plaque op de bloedvatwanden tegen en kan het zelfs afbreken. Zo werkt knoflook preventief tegen een hartinfarct. Het vertraagt tevens de aangroei van zachte plaque tot wel 80%.
  – Knoflook zorgt voor goede cholesterolwaarden doordat het ontstekingsremmend werkt.
 4. Ook kan knoflook helpen bij de ontgifting van zware metalen (o.a. lood).
 5. Het verjongt en verstevigt de huid door de zwavelverbindingen.
 6. Knoflook is te gebruiken tegen muggen, omdat de geur door de huid naar buiten komt. Ook kun je een teentje opensnijden en over de huid wrijven. Dit is ook toe te passen bij muggenbulten.
 7. Ook kan knoflook of knoflooksap helpen om wondjes te ontsmetten. Als je een splinter in je vinger hebt, kun je een knoflookteen op de splinter plakken met een pleister. Dit zal ervoor zorgen dat de splinter uit je vinger getrokken wordt.
 8. Knoflook verhoogt de weerstand enorm. Daardoor is het een perfect middel tegen griep en verkoudheden.

Het zal je inmiddels duidelijk zijn dat knoflook een uiterst gezond en geliefd product is waar je volop van kunt genieten. Uiteraard kun je niet van alle genoemde voordelen profiteren door slechts af en toe een beetje knoflook te gebruiken. Om werkelijk baat te hebben bij de medicinale werking van knoflook zal je zeker 3 à 4 teentjes per dag moeten eten. Eventueel kun je kiezen voor een supplement. Maar of je nu een supplement neemt of gewone knoflook: doe dat altijd als onderdeel van een gezond voedings- en leefpatroon. Dat betekent dat je voeding inzet als medicijn. Daarmee kun je ontstekingen voorkomen en bestrijden door o.a. te zorgen voor gezonde darmen en bloedvaten. De EetLijn Methode helpt je daarbij op een makkelijke en gezonde manier.

Heb je belangstelling voor een knoflooksupplement? https://shop.deeetlijn.nl/product/knoflook-120-stuks/
De over het algemeen slecht verkrijgbare zwarte knoflook vind je hier: https://shop.deeetlijn.nl/product/zwarte-knoflook-potje-60-g/.

Wil je nog meer lezen over (natuurlijke) antibiotica? https://www.deeetlijn.nl/antibiotica-zijn-ze-noodzakelijk-of-kan-het-ook-anders/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?