De EetLijn, lactose

Lactose en lactose intolerantie

Wanneer je lijdt aan lactose-intolerantie, ben je overgevoelig voor melkproducten. Na het drinken van melk of het eten van iets waar melk in is verwerkt, kun je klachten krijgen zoals buikpijn, misselijkheid, krampen, winderigheid en zelfs diarree. Maar wat is lactose eigenlijk en hoe kan je er intolerant voor zijn of worden? In deze blog vertel ik je er alles over en ik geef je een tip hoe je darmen weer zo gezond kunnen worden dat ze zelf deze aandoening kunnen overwinnen.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt en daarom ook wel melksuiker wordt genoemd. Het geeft melk een lekkere zoetige smaak. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Baby’s maken lactase van nature aan in de darmen maar na twee of drie jaar verminderd de productie van lactase. Als er geen of onvoldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet meer goed verteerd worden. De melksuikerkristallen leggen dan eerst een slijmlaag in de dunne darm en komen vervolgens onverteerd in de dikke darm terecht. Daar kan de darmflora de lactose niet afbreken wat kan leiden tot een lekkende darm.

Darmklachten

Bij lactose-intolerantie kun je directe klachten krijgen, zoals buikkrampen, misselijkheid, diarree of winderigheid. Maar er kunnen ook, soms ernstige, índirecte klachten.

  1. Door de verslijming van je dunne darm krijg je minder essentiële voedingsstoffen binnen waardoor er tekorten ontstaan. Dat kan resulteren in diverse klachten zoals bijv. minder energie en vermoeidheid.
  2. In de dikke darm kunnen er ontstekingen ontstaan door de niet afgebroken melksuikerkristallen. Hierdoor kunnen afvalstoffen direct in je bloedbaan komen in plaats van netjes afgevoerd te worden naar de endeldarm. Dit noem je een lekkende darm.

De reguliere geneeskunde erkent de gevolgen van een lekkende darm (nog) niet. Maar in de orthomoleculaire geneeskunde weten we inmiddels al wel dat een lekkende darm bestaat en hoe schadelijk dat kan zijn voor onze gezondheid. Wist je dat 80% van alle ziektebeelden voorkomt uit de darmen? Het is dus heel erg belangrijk om goed voor je darmen te zorgen.

Wat is het verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie?

Lactose-intolerantie is iets anders dan koemelkallergie terwijl de verschijnselen vaak wel identiek zijn. Een koemelkallergie is een heftige reactie van het afweersysteem op koemelkeiwit. Daar zal ik in een ander blog nog eens op terugkomen. Mensen met een koemelkallergie kunnen niets verdragen waar melkeiwit inzit. Een lactose intolerantie betekent dat een bepaalde stof niet goed verdragen wordt, in dit geval lactose. Veel mensen met een lactose-intolerantie kunnen soms wel hele kleine hoeveelheden lactose verdragen. Om te weten of je een koemelkallergie of een lactose-intolerantie hebt kun je het systeem van weglaten en voorzichtig toevoegen gebruiken. Je laat dan eerst alle producten die melk bevatten, staan en probeert daarna bijvoorbeeld eerst harde kaas uit. Of Griekse yoghurt of andere zure zuivel. Heb je geen klachten? Dan kun je nog iets toevoegen, totdat je je grenzen kent.

Bij lactose-intolerantie kun je sommige producten waar melk in is verwerkt nog wel eten. Gelukkig maar, want je staat er versteld van waar lactose allemaal in voorkomt. Gebak, brood, koek, rijsmiddel, margarine, deegwaren, overal is melk in verwerkt. Lactosevrije producten uit de supermarkt zijn helaas meestal erg duur en bovendien in veel gevallen helemaal niet zo gezond. Want lactose is melksuiker en dus zoet. Bij producten waar de melksuiker uit is gehaald, worden vaak grote hoeveelheden andere suikers toegevoegd.

Welke lactosevrije producten zijn gezond en lekker?

  1. Plantaardige melk:

In plaats van dierlijke melk kun je soja- of amandelmelk gebruiken. Hier zit helemaal geen lactose in. Sojamelk gebruik ik zelf alleen in hele kleine hoeveelheden omdat ik geen voorstander ben van grote hoveelheden sojamelk. Maar het is wel erg lekker en valt ook goed op te kloppen tot een dikke schuim voor bijv. een heerlijke cappuccino. Maar er zitten wel fytro-oestrogenen in en die kunnen je hormoonhuishouding bij grote hoeveelheden uit balans brengen. Daarom gebruik ik meestal amandelmelk om mee te koken of om pap mee te maken. Hierin zitten geen fytro-oestrogenen.

  1. Zure producten:

In zure producten zit minder lactose. Je kunt dus misschien wel karnemelk verdragen, of yoghurt. Maak eens van gewone melk kefir. Dan wordt de lactose deels afgebroken. Als je dit niet kunt verdragen kun je ook van sojamelk kefir maken.

  1. Ghee:

Roomboter is een gezond product om (met mate) te eten. Maar als je er last van krijgt moet je het helaas laten staan. Stap dan nooit over op margarine want daarin zit zonnebloemolie, en dit is erg slecht voor je gezondheid. Heb je al eens gehoord van ghee? Dit is een gezond lactosevrij en koemelkeiwitvrij smeersel voor op brood en je kunt het eenvoudig zelf maken. Dit doe je door ongezouten grasboter te smelten. Schep het schuim eraf, haal het door een filter en laat het weer afkoelen. Klaar is je ghee! Maar ‘tante’ Nettie zal eerlijk bekennen dat ze het zelf niet lekker vindt…

  1. Trentakaas:

Vaak zijn oude en harde kazen wel goed te verdragen voor mensen die aan lactose-intolerantie lijden. Maar zachte kaassoorten zijn meestal problematisch. Gelukkig zijn Leidse en Goudse kaas lactosevrij en die zijn dus zeker het proberen waard. Als dat niet lukt, kun je Trenta-kaas proberen. Deze wordt gemaakt van plantaardig stremsel. Je koopt het online of op de markt in Fijnaart! Dit laatste is echt uniek want er zijn niet veel kaasboeren met Trentakaas in het schap.

Tip: Eet volgens de EetLijn

Het voedingsprogramma van De EetLijn is niet lactosevrij. En het bijzondere is dat dat ook helemaal niet hoeft. Want met De EetLijn ga je zó goed voor je darmen zorgen dat je lichaam zelf weer lactase aan kan maken. Hierdoor neemt je intolerantie voor lactose zelfs af! Het geheim van De EetLijn is dat fase 1 erop gericht is je darmen met een schone lei te laten beginnen. Je start een hele nieuwe darmflora.

Investeer tijd in een gezond leven, niet in ziek zijn

‘Nettie, het lijkt me zoveel tijd kosten om al je voedsel zelf te maken en het niet meer kant en klaar te kunnen kopen’, opperde onlangs een potentiële cliënt. Maar ik ben het daar niet mee eens. Je kunt namelijk veel sneller door de supermarkt heen als je alleen nog maar bij de verse en gezonde producten hoeft stil te staan. Ook de recepten van De EetLijn zitten zo in elkaar dat ze snel en gemakkelijk te maken zijn. Probeer het zelf eens uit met één van de recepten e-books van De EetLijn en ervaar zelf hoe snel ze klaar zijn en hoe lekker de gerechten smaken. Bovendien: een totale GEZONDere leefstijl kan helpen voorkomen dat je klachten krijgt, want weinig energie hebben en ziek zijn… dát kost pas tijd! ?

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?