MCT-olie, De EetLijn

MCT olie, maakt die je hersenen écht GEZOND(er)?

Door MCT-olie worden je hersenen gezonder, wordt er gezegd, maar is dat ook zo? En zo ja, wat zou dan maken dat MCT-olie zo gezond is? In dit blog artikel ga ik hier wat dieper op in.

Wat is MCT-olie?

De afkorting MCT staat voor Middle Chain Triglycerides, ofwel middellangeketenvetzuren. Er zijn verschillende manieren om naar vetten te kijken. Vaak worden vetten verdeeld in verzadigde en onverzadigde vetten. We kunnen ook kijken naar de lengte van de ketens vetzuren. Alle macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn opgebouwd uit ketens van bepaalde moleculen. Dat zijn als het ware kralensnoeren. Vetten bestaan uit koolstofatomen. Hoe meer koolstofatomen een vetzuurketen bevat, hoe groter het molecuul dus, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om het af te breken en op te nemen. Hoe korter zo’n keten is, hoe kleiner de moleculen, hoe sneller de energie vrijkomt.

Lange, middellange en korte ketenvetzuren

Er zijn lange ketenvetzuren, middellange vetzuurketens en korte ketenvetzuren. Het lichaam heeft veel meer tijd nodig om langeketenvetzuren af te breken dan middellangeketenvetzuren (MCT-olie dus). De korteketenvetzuren zijn nog makkelijker af te breken. Daar kom ik hieronder nog op terug. De korteketenvetzuren bevatten maximaal 5 koolstofatomen, de middellangeketenvetzuren hebben er 6 á 12 en de langeketenvetzuren bestaan uit meer dan 12 koolstofatomen. De energie komt bij de afbraak van MCT-olie snel vrij en gaat direct naar de hersenen als energie. Het wordt niet opgeslagen in het lichaam. Dat is één van de redenen waarom MCT-olie zo’n geweldig product is.

Wat zijn de kenmerken ervan?

In noten, zaden, pitten, avocado, vlees, vis zitten vele gezonde vetten, maar het zijn bijna allemaal langeketenvetzuren. Het duurt lang voordat het lichaam ze omgezet heeft in energie. Dat kan wel 8 uur duren. Bij MCT-olie gaat de energie meteen naar de hersenen toe.  Daarnaast is een groot voordeel is dat MCT niet zorgt voor vetopslag.

Verzadigde vetten

Er wordt vaak gewaarschuwd voor verzadigde vetten, omdat dit het cholesterol zou verhogen. Dit geldt echter niet voor kokosolie, omdat dit voor meer dan de helft uit middellangeketenvetzuren bestaat. Het is makkelijk te verteren en is zodoende een snelle brandstof voor de mitochondriën, de energiecentrales in de cellen. Het verhoogt niet het cholesterol, wat nog vaak wordt gedacht. Bovendien kost de vertering van MCT geen energie van organen als de lever en alvleesklier, wat bij de vertering van andere vetten wel het geval is. Die organen kunnen hun energie dus gebruiken voor andere belangrijke taken in het lichaam.

Wat zijn de verschillen met kokosolie?

Ook de middellangeketenvetzuren zijn nog verder op te delen in verschillende soorten. Ze worden aangeduid met het aantal koolstofatomen dat ze bevatten: capronzuur (C6), caprylzuur (C8), caprinezuur (C10) en laurinezuur (C12). Hoe lager het getal, hoe korter de keten, hoe sneller de omzetting in energie plaatsvindt. De naam capron- , capryl- en caprinezuur is afgeleid van het Latijnse woord voor geit, capra, omdat deze vetzuren samen 15% van het vet in geitenmelk vormen.

Kokosolie

Kokosolie bestaat voor meer dan de helft uit middellange ketenvetzuren. Voor het grootste deel is dit laurinezuur (C12), een relatief lange keten dus. Voortschrijdend inzicht heeft geleerd dat kokosolie zich in het lichaam toch gedraagt als langeketenvetzuur. Kokosolie is zeker een gezond vet, maar het is beter als de energie nog iets sneller vrijkomt, zeker op hersenniveau. Een goede MCT-olie bevat vooral caprylzuur (C8). Daarom is MCT-olie, meestal gemaakt uit kokosolie, nog beter dan gewone kokosolie.

Wat zijn de voordelen van MCT-olie?

MCT-olie heeft veel fantastische eigenschappen. Ik noem er enkele.

  • Het kan verbeteringen op hersengebied geven bij mensen met neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, dementie (o.a. Alzheimer) en MS. Natuurlijk heeft dat niet alleen te maken met het gebruik van MCT-olie, maar ook met voeding. De verbeteringen die MCT-olie kan brengen, houden ermee verband dat het directe brandstof is voor de hersenen. Het wordt meteen opgenomen in de bloedbaan.
  • Ook is MCT-olie ontstekingsremmend, waardoor het helpt om de oorzaken van hersen degenratie (veelal laaggradige ontstekingen) tegen te gaan. Er is nog veel meer onderzoek nodig, maar de eerste aanwijzingen zijn heel positief. Ook bij andere aandoeningen en problemen waarbij de hersenen betrokken zijn (bijvoorbeeld epilepsie en autisme) kan MCT-olie verlichting van de klachten geven.
  • MCT-olie kan helpen bij  het afvallen. Het geeft een verzadigd gevoel en houdt daardoor de bloedsuikerwaarde stabiel. Overigens moet je het ook weer niet ongelimiteerd gebruiken. Gebruik het in plaats van andere vetten en wissel het gebruik daarvan af. In fase 1 van De Eetlijn kun je 2 x 1 koffielepel per dag gebruiken. In fase 2 is een portie extra vetten geen probleem.
  • Het verbetert de insulinegevoeligheid: Glucose moet de cellen in. Daarvoor is insuline nodig, dat de ‘sleutel’ is waardoor de receptoren op de cellen reageren. MCT-olie bevordert de werking van die receptoren. Als celwanden goed reageren op insuline, kan de glucose de cel in. Dit bevordert de vetverbranding. Want wanneer de receptoren niet reageren en ongevoelig zijn geworden voor insuline, blijft de insuline in het bloed zitten. Dit zorgt voor vetopslag.
  • MCT-olie heeft een positieve invloed op de darmflora. Als de darmflora gezond is, kunnen er korte ketenvetzuren aangemaakt worden. Daarom richt de Eetlijnmethode zich allereerst op het GEZOND(er) worden van de darmen.

MCT-olie en de darmflora

Over de waarde van MCT-olie voor de darmflora is nog wel meer te zeggen. Korteketenvetzuren zijn, zoals nu wel duidelijk is, erg gezond. We vinden ze echter nauwelijks in voeding. Er zit wat in kokos, roomboter, wat meer in ghee (geklaarde boter via een bepaald proces) en nog wat meer in geitenproducten (geitenboter, -kaas en -yoghurt; er is ook geitenghee). Pure MCT-olie is dan veel effectiever. Het zorgt voor een gunstig klimaat voor de darmflora. Darmbacteriën maken korteketenvetzuren aan als ze fermenteerbare vezels hebben gefermenteerd.

Fermenteerbare vezels

Die fermenteerbare vezels, de pre-biotische of oplosbare vezels, vinden we in groente, fruit, peulvruchten (niet EetLijnProof!), lijnzaad, hennepzaad, chiazaad. Die dienen als voedsel voor de darmbacteriën. Maar die fermentatie kan alleen plaatsvinden als het lichaam in goede conditie is. Eén van de belangrijkste aspecten daarvan is dat de zuur-base balans goed is. Ook hier is het dus weer een cirkel van processen die op elkaar ingrijpen. Met de Eetlijn-methode werk je aan al die belangrijke aspecten.

Voor wie is dit product speciaal geschikt?

In principe is MCT-olie voor iedereen een prachtig product. Maar speciaal voor sporters kan het een voordeel zijn dat de energie direct gebruikt kan worden. Ook vrouwen (en mannen) die meer energie willen, kunnen MCT-olie goed gebruiken vanwege de genoemde voordelen. Daarnaast is het voor iedereen die meer helder in zijn/haar hoofd wil zijn, een betere concentratie wil krijgen en hun ‘bovenkamer’ in topconditie willen houden zeker de moeite waard om te proberen.

Waar moet je op letten als je MCT-olie koopt?

Het is van belang dat je een goede kwaliteit MCT-olie koopt. Er komen steeds meer merken MCT-olie op de markt, waarvan de samenstelling niet altijd helder is. De beste MCT-olie bevat met name caprylzuur (C8). Dit moet dan ook op het etiket staan. De MCT-olie in De EetLijn Shop is heel betrouwbaar en bevat 99% caprylzuur. De C8 is de beste soort die je kunt nemen.

MCT-poeder

Er is ook MCT-poeder te koop. Dit is gedroogde MCT-olie via een bepaald proces (sproeidrogen), waarbij het wordt gebonden aan een drager om het tot poeder te kunnen verwerken. Het lastige met deze poeders is dat het proces niet altijd helder is (dat kan op een minder gezonde manier gebeuren). Bovendien is de draagstof niet altijd gezond of er worden andere stoffen aan toegevoegd (zoals maltodextrine, wat pure suiker is). Dan wordt het een minder gezond product en zelfs kunnen de positieve effecten teniet zijn gedaan. Daarnaast bevat het vaak niet alleen maar C8, maar ook C10 en C12, maar dat kun je niet zien op het etiket. MCT-poeder wordt soms gebruikt als een soort koffiemelkpoeder. De MCT-poeder Coconut Pure Vegan variant van Mattisson lijkt wel ok. Het bestaat uit 70% MCT uit kokosolie, al is er niet af te leiden welke soort MCT gebruikt is, en 30% acaciavezels (een pre-biotische vezel). De beste keuze is dus echt MCT-olie C8.

Hoe kun je het gebruiken? Bonusrecept!

MCT-olie kun je op vele manieren gebruiken. Het kan verhit worden tot 180 graden. Het is dus prima om mee te bakken. Je kunt het door de EetLijn-yoghurt mengen in plaats van andere olie. Een heel lekkere manier om MCT-olie te gebruiken is de EetLijn-boterkoffie: koffie met gezonde vetten. Een verrukkelijke start van de dag. Vanwege de vetten kun je er heel wat uren op vooruit. In de webshop kun je een pakket bestellen met 10% korting, waar alle ingrediënten in zitten: Arabica koffie bio fairtrade, MCT olie, ghee, bio sojamelk, vloeibare Stevia en, zolang de voorraad strekt, een Eetlijn Mok.

Recept EetLijn-boterkoffie

En dan natuurlijk de vraag: hoe maak je het klaar? Mix 50 à 100 ml hete sojamelk schuimig met wat vloeibare Stevia naar smaak, voeg daar 1 koffielepel MCT-olie en 1 koffielepel ghee aan toe, mix nog weer even door zodat het blijft schuimen. Schenk daar vers gezette koffie erbovenop. En geniet!

Wil je meer lezen over de EetLijn Methode en hoe jij daarmee geholpen kunt worden? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl of neem een kijkje op de site.

Wil je MCT-olie of het boterkoffiepakket bestellen?
https://shop.deeetlijn.nl/product/eetlijn-box-boterkoffie/
https://shop.deeetlijn.nl/product/m-c-t-olie/
Wil je meer lezen over kokos?
https://www.deeetlijn.nl/kokos-en-7-redenen-waarom-het-een-anti-aging-product-is

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?