Nachtschades, ben je daar overgevoelig voor?

Aardappels, tomaten, paprika’s, aubergines, maar ook gojibessen en rode pepers behoren allemaal tot de familie van de nachtschades. Hun mysterieuze naam doet heel wat schadelijks vermoeden, maar gelukkig is het normaal gesproken een gezonde familie, zeker wanneer je er niet te veel van eet. In deze blog lees je wat nachtschades zijn en hoe je kunt herkennen of je er overgevoelig voor bent.

Anti-nutriënten

Het zijn allemaal lekkere groenten en knollen, en je zou ze niet graag missen op je menu. Toch zijn sommige mensen er extreem gevoelig voor. Als ze bijvoorbeeld tomaten of paprika eten, krijgen ze kort na de maaltijd last van buikpijn. Of oprispingen, vooral bij paprika. Dat komt omdat deze producten bij de nachtschadefamilie horen. De planten van deze familie bevatten lectines en alkaloïden. Dit zijn anti-nutriënten die in hoge dosis giftig kunnen zijn. Deze lectines en alkaloïden zijn verdedigingsstofjes waarmee planten zichzelf beschermen tegen andere organismen. Zo blijven ze gezond en worden ze niet opgegeten door dieren (en door sommige mensen).

Hekserij

De gevaarlijkste telg van de nachtschades is gelukkig geen groente maar een sierplant. Hij heet belladonna of wolfskers. Het is een zeer giftige plant, waarvan je de zwarte bessen niet moet eten. Ook de tabaksplant is een giftige nachtschade-plant. Heb je deze planten in je tuin, dan moet je daar erg voorzichtig mee omgaan (zeker met kleine kinderen in je omgeving). In de middeleeuwen werden planten en kruiden veel gebruikt voor hun geneeskrachtige of verdovende werking. Veel vrouwen werden daardoor in verband gebracht met nachtelijke hekserijen. Misschien dat de geheimzinnige naam nachtschade daar wel door is ontstaan?

Welke symptomen herken jij?

Niet iedereen zal overgevoeligheid voor nachtschades direct herkennen. Want er zijn maar heel weinig mensen die acute buikpijn krijgen van anti-nutriënten. Maar misschien herken je wel een van de volgende symptomen:

  • Pijn in je botten
  • Reuma-achtige verschijnselen
  • Gebrek aan energie
  • Slecht slapen
  • Onrust
  • Nervositeit

Dan zou het kunnen dat je toch wel overgevoelig bent voor de planten uit de nachtschadefamilie. Maar hoe kom je erachter of je gevoelig bent voor nachtschades? Dat kan door de bekende methode van weglaten. Zet 6 tot 12 weken geen aardappels, tomaten, aubergine, rode peper, paprika of gojibes op je menu. Voel je je daarna beter en is je energieniveau verbeterd? Slaap je lekkerder en ervaar je minder pijn in je botten? Dan is de kans heel groot dat je gevoelig bent voor nachtschades. Maar nu moet je nog uitvinden welke groente de veroorzaker is, want waarschijnlijk zijn ze het niet allemaal. Je kunt ze nu met tussenpozen van een aantal weken één voor één gaan toevoegen aan je menu. Zodra je je minder fit gaat voelen, weet je precies welke groente de klachten veroorzaakt.

Aardappelen zijn niet EetLijn proof

Ben jij een echte liefhebber van een dagelijkse maaltijd met aardappels, groente en vlees? Dan is het tóch oppassen geblazen. Er zijn namelijk wel drie redenen om rustig aan te doen met aardappelen. De bekende witte aardappel (dus niet de zoete variant) hebben we bij De EetLijn in fase 1 sowieso al niet op het menu staan. Je krijgt er vrij veel zetmeel door naar binnen; dit zijn snelle koolhydraten die je bloedsuikerspiegel laten schommelen en dat kun je voor je gezondheid beter proberen te voorkomen. Omdat de aardappel bij de nachtschadefamilie hoort, is er een extra reden om hem niet elke dag te eten. Er is zelfs nog een derde reden waarom het uitkijken is met de aardappel.

Solanine en tomatine

Solanine is een natuurlijke gifstof die ontstaat in aardappelen onder invloed van licht. Je herkent het aan groene plekken in de schil en als de aardappelen uitlopers krijgen. Tomatine is een soortgelijke stof, maar dan bij tomaten. In grote hoeveelheden kunnen solanine en tomatine giftig zijn voor mensen. Rauwe groene tomaten zijn dus niet goed om heel veel te eten, en aardappels kun je het beste in het donker bewaren. Schil de aardappels voor het koken en haal groene plekken en uitlopers weg. En eet ze zeker niet rauw! Een tomaat kun je ook het beste warm bereid eten. Want dan worden de giftige stoffen voor het grootste deel afgebroken. Met tomatensoep of tomatensaus is dus niet zoveel mis.

Balans in je voeding

Ik zeg het bijna elke keer weer: het belangrijkste aan gezond eten is balans. Eet zo gevarieerd mogelijk met veel groenten in alle kleuren van de regenboog. Dat is lekker en supergezond. Eenzijdig eten is nooit goed. Daarom is het ook niet nodig om te schrikken van de nachtschadefamilie. Alleen wanneer je ze dagelijks zou eten en heel veel alkaloïden en lectines binnenkrijgt, kan dit op den duur voor schade zorgen, zoals een lekkende darm.

Meer kookplezier!

Als je al jarenlang op dezelfde manier kookt, is het niet eenvoudig om ineens het roer om te gooien. En hoe weet je dan nog wat gezond is en wanneer je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Ik begrijp dat best. Daarom deel ik graag mijn ervaring (die ik met vallen en opstaan heb opgedaan) met jou. Bij De EetLijn koken we volgens een heel gevarieerd schema met heel veel lekkere en makkelijke recepten. Wil jij ook méér kookinspiratie? Ga naar https://shop.deeetlijn.nl/product-categorie/boeken/recepten-e-books/ en download het recepten e-boek van je keuze. Doe inspiratie op met heerlijke GEZONDE ontbijtjes, GEZONDE eenpersoons recepten, over GEZONDE high-tea of GEZONDE tapas, en nog veel meer. Of vraag de 12 gratis kookvideo’s aan voor nóg meer kookplezier en een GEZONDE(re) hap!

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?