Nootmuskaat, De EetLijn

Nootmuskaat, een specerij met veel geheimen.

Nootmuskaat, of is het de muskaatnoot? Het is in íeder geval een veel gebruikte specerij en staat als gezond te boek. Maar je hoort ook geluiden dat het giftig zou kunnen zijn. Wat is daar allemaal over te vertellen? Veel meer dan je denkt!

Wat is nootmuskaat?

Nootmuskaat is een specerij met heel unieke smaak. Het is een bolletje, ook wel muskaatnoot genoemd. Toch is het geen noot. Je kunt het kopen als bolletje, de hele ‘noot’, of fijngemalen. Het is het beste om biologische te kopen, en dan het liefst in z’n geheel. Er zit een laagje talg omheen om ziekteverwekkers en bederf te weren. Zo blijven de meeste goede eigenschappen behouden. Je kunt de nootmuskaat zelf raspen. Dat kun je doen met een fijne rasp. Ook zijn er speciale nootmuskaatraspen. Nootmuskaat wordt veel gebruikt in de wintertijd en kerstperiode in speculaas, koekjes, toetjes en warme melk. Natuurlijk kun je deze heerlijke specerij het hele jaar door gebruiken, ook om over groente te strooien. Misschien herinner je van vroeger nog wel de bloemkool met een sausje met nootmuskaat!

Waar komt het vandaan?

Het komt van de nootmuskaatboom, die vooral in Indonesië en Grenada gekweekt wordt. Het is erg leuk om te zien hoe die groeit aan een boom. De muskaatnoot is de gedroogde pit van de vrucht. Om de pit zit de rok, een harde bast. Door het drogen barst die open. Die (geraspte) rok wordt gebruikt als foelie: ook een specerij die je in de keuken kunt gebruiken. De smaken van foelie en nootmuskaat lijken veel op elkaar, maar foelie smaakt nog net iets pittiger. Foelie en nootmuskaat zijn dus twee laagjes van dezelfde pit.

Hoe kun je het gebruiken?

Vaak wordt nootmuskaat gestrooid over de maaltijd of het wordt erin verwerkt. Het wordt gebruikt in kleine hoeveelheden, anders overheerst de smaak. Het is snel teveel van het goede. Je kunt het beste pas aan het einde van de bereiding van een maaltijd de nootmuskaat toevoegen. Bij verhitting boet het in aan smaak en goede eigenschappen. Een andere vorm waarin het gebruikt wordt, is nootmuskaatolie: als etherische olie wordt het o.a. toegepast bij spierpijn. Het heeft een sterk verwarmende en ontspannende werking.

Wat zijn de voordelen van dit product?

Nootmuskaat zit vol vezels en bevat nogal wat B-vitamines. Daarnaast is het ook een bron van veel essentiële mineralen zoals koper, mangaan, kalium, magnesium, zink, ijzer en calcium. Essentieel  betekent dat je het niet zelf kunt aanmaken, maar via de voeding binnen moet krijgen.

Wat doet het voor de gezondheid?

Nootmuskaat kan, door de hierboven genoemde stoffen, op vele manieren je gezondheid ondersteunen. Ik noem er enkele:

  1. Hij bevat magnesium dat een ontspannende werking heeft en tevens een belangrijke stof is bij de aanmaak van serotonine en melatonine. Daardoor kan nootmuskaat helpen om beter te slapen. Als je er 1 theelepel van neemt in een beker warme amandelmelk, met evt. nog wat Stevia of Green Sweet Syrup Gold en dat opdrinkt voor het slapen, kan dat zeker helpen. Je kunt ook nootmuskaat met wat Syrup door de Eetlijn-proteïnedrank doen.
  2. Het kan botten helpen versterken door de calcium die erin zit.
  3. Ook zit er myristicinezuur in. Dit helpt de afbraak van hersencellen voorkomen. In kleine hoeveelheden is dit gunstig, maar grotere hoeveelheden van deze stof kunnen schadelijk zijn. Verderop hierover meer.
  4. Bij hart- en vaatziekten kan nootmuskaat ondersteunend werken vanwege de kalium die erin zit.
  5. Het kan je hersenen helpen om beter te concentreren.
  6. Bij nierstenen kan nootmuskaat ondersteunen om ze op te lossen.
  7. Het kan het immuunsysteem helpen versterken.
  8. Bij luchtwegaandoeningen (b.v. astma) kan nootmuskaat worden ingezet.
  9. Ook kan het helpen bij tandvleesproblemen vanwege de stof eugenol die erin zit. Dit zit ook in kruidnagel. Eugenol is een ontstekingsremmende stof. Als je wat nootmuskaat of een kruidnagel tussen de tanden doet bij tandproblemen kan dit de pijn verlichten.
  10. Bij een slechte adem kan het ondersteunen vanwege de ontstekingsremmende werking. Het werkt dan dus door de oorzaak weg te nemen, terwijl heel veel middeltjes, zoals mondsprays, tegen een slechte adem alleen de geur maskeren.
  11. Ook kan het helpen om afvalstoffen uit te scheiden.
  12. Vanwege het effect op de darmen kan het helpen de spijsvertering te verbeteren. Nootmuskaat bevordert de darmbewegingen.

Kun je er teveel van binnen krijgen?

Als je al deze mooie eigenschappen ziet, denk je misschien dat nootmuskaat alleen maar positieve invloed heeft. Je kunt het echter niet onbeperkt eten. Nootmuskaat bevat de stof myristicine. Dit is giftig bij een hoge inname, omdat dan de stof MMDA (methyleendioxymethamfetamine) vrijkomt. Dat is de werkzame stof in XTC. Vroeger werd nootmuskaat daarom ook wel gebruikt als goedkope drug. De symptomen van myristicine vergiftiging zijn o.a. toevallen, misselijkheid en duizeligheid, buikkrampen en -pijn, hartritmestoornissen en zelfs hallucinaties. Bij kleine hoeveelheden kan myristicine dus hersenschade helpen voorkomen, maar bij grote hoeveelheden wordt het giftig. Vanwege spiersamentrekkingen bij gebruik van grote hoeveelheden nootmuskaat moet je er ook voorzichtig mee zijn als je zwanger bent. Vroeger werd nootmuskaat in grote hoeveelheden wel ingezet als een meisje ongewenst zwanger was. Zo probeerde men een abortus op te wekken.

Wat is de maximale dosis?

Ben je nu geschrokken van deze verschijnselen? Dat is niet nodig! Hoeveel kun je dan wél gebruiken? Als je maximaal 1 afgestreken theelepel gebruikt per dag, zit je absoluut goed. Dat is ongeveer 2 gram. Tot 5 gram is het doorgaans geen probleem. 1 nootmuskaatnoot weegt ongeveer 5 gram, dat is heel veel. Je gebruikt er niet zo heel snel te veel van, want dan is de smaak veel te sterk en bitter. Bij gewoon gebruik is er dus geen enkel probleem.

Nootmuskaat past dus prima in een gezond voedingspatroon. Het heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Precies waar ook De Eetlijn voor staat: puur en onbewerkte voeding, met de focus op gezondheid. Wil je meer weten over De Eetlijn-methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl

In de shop kun je heerlijke speculaaskruiden kopen, waar ook nootmuskaat in zit:
https://shop.deeetlijn.nl/product/speculaaskruiden-een-heerlijke-mix-van-kaneel-kruidnagel-nootmuskaat-anijs-gember-en-zoethout

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?