urineverlies, de eetlijn

Ongewild urineverlies en 5 natuurlijke tips

Wist je dat 50% van de vrouwen tussen de 45 en 70 jaar te maken heeft met ongewild urineverlies? Veel hè, en toch durven de meeste van ons daar niet over te praten. We vinden het gênant en schamen ons ervoor. Eigenlijk zou dat niet zo moeten zijn. Dat is een van de redenen dat ik deze keer het thema ongewild urineverlies bespreek. Bovendien speelt een gezonde levensstijl ook bij deze aandoening een grote rol. En als voedingscoach en coachtrainer kan ik je daarover wel wat tips geven.

Ongewild urineverlies, wie heeft er last van?

Ongewild urineverlies komt natuurlijk voor bij kinderen die nog niet zindelijk zijn, dat is heel normaal. Bovendien kunnen vrouwen net voor en na een bevalling last hebben van ongewild urineverlies. Dit gaat doorgaans na een tijdje met wat oefeningen weer over. Met het ouder worden neemt het risico op ongewild urineverlies toe omdat oudere mensen vaak zwaarder worden. Dit gewicht zorgt voor meer druk op de bekkenbodemspier en blaas. Tegelijk verslappen de spieren. Hierdoor kun je minder controle krijgen over je bekkenbodemspier met ongewild urineverlies, ook wel incontinentie, als gevolg. Soms word je incontinent na een operatie. Mannen hebben hier met name last van na een prostaatoperatie.

Drie soorten incontinentie

  1. Stressincontinentie – Zo hard lachen dat je ervan in je broek piest

Stressincontinentie heeft niets te maken met mentale stress. Stress betekent hier een plotselinge druk op je bekkenbodemspier door invloed van buitenaf. Dat kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door sporten, niezen, lachen of tillen. Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren. Hierdoor voel je je onzeker en besluit je om leuke dingen niet meer doen. Je zegt bijvoorbeeld nee als je kleinkinderen je meevragen op de trampoline en dat is jammer toch? Bij dit type incontinentie is het van groot belang dat je je spieren traint. Use it or loose it, zeg ik altijd, en daarmee bedoel ik dat wanneer je je spieren niet meer gebruikt, ze krachteloos worden. Incontinentie materialen kunnen bij dit type incontinentie ook veel zekerheid bieden.

  1. Aandrangincontinentie – Steeds maar moeten

Bij aandrangincontinentie heb je last van een overactieve blaas. Die geeft je steeds maar een seintje af dat je moet plassen terwijl de blaas nog helemaal niet vol is. Een verkeerd signaal dus. Mensen die hiermee kampen vinden het vaak vervelend om een lange wandeling te maken of te gaan winkelen. Want waar kun je dan naar de wc? Er zijn medicijnen die het signaal reguleren maar die geven toch wel weer nare bijwerkingen zoals een droge mond, obstipatie, een verhoogde hartslag en een verhoogde oogbol druk. Heb je glaucoom? Dan mag je deze medicatie sowieso al niet gebruiken en dast zegt al voldoende over de bijwerkingen ervan.

  1. Functionele incontinentie – Niet op tijd naar het toilet kunnen

Vervelend en vaak ook verdrietig is de functionele incontinentie. Dit komt voor bij mensen die slecht ter been zijn, in een rolstoel zitten of niet mobiel genoeg zijn. Vaak zijn ze afhankelijk van anderen om naar de wc te gaan of is er geen toegankelijke wc in de buurt. Als je niet snel genoeg bij de w.c. kunt komen, heb je kans op urineverlies. En als je vaak en lang je plas ophoudt, dan heb je ook nog eens meer kans op blaasontsteking. Het is algemeen bekend dat ouderen in verpleeghuizen vaak een luier dragen omdat de verpleging niet genoeg tijd heeft om iedereen op tijd naar de wc te helpen. Dat is treurig en je mag hopen dat als je zelf oud bent, je iemand in de buurt hebt die jou wél kan helpen.

Blijf voldoende drinken

‘Ik drink dan maar wat minder’, zeggen veel mensen die last hebben van ongewild urineverlies. Ik snap de redenering maar toch moet je dat niet doen. Het is namelijk van groot belang voor je algemene gezondheid om voldoende te drinken. Je lichaam blijft dan in een betere conditie dan wanneer je dit niet doet. Met het ouder worden geeft je dorstcentrum sowieso al minder seintjes dat je lichaam vocht nodig heeft. Je zult dus meer op routine moeten drinken. Drink plm. 30 minuten voor elk eetmoment een ¼ liter water en zet steeds meteen het glas voor het volgende drinkmoment alvast klaar.

Ongewild urineverlies? 5 Natuurlijke tips

Medicijnen, een operatie, altijd incontinentiemateriaal dragen, het zijn geen prettige oplossingen. Liever voorkom je incontinentie of kom je er op een natuurlijke manier vanaf. Ik geef je 5 natuurlijke tips om jezelf beter te beschermen.

  1. Oefen je bekkenbodemspier

Toen ik na mijn zwangerschap last kreeg van ongewild urineverlies, kreeg ik de tip om te gaan stippeltjes plassen. Dit betekent dat ik op de wc geen straal moest produceren, maar steeds even de bekkenbodemspier aan moest spannen waardoor je steeds kleine plasjes (stippeltjes) doet. Achteraf een zeer slechte tip! Want hierdoor heb je veel kans dat je niet goed uit plast met blaasontsteking als gevolg. De bekkenbodemspier moet je echter wel trainen. Oefeningen hiervoor vind je online. Voer ze consequent uit en zorg zo voor een actieve bekkenbodem.

  1. Train je blaas

Je kunt ook zelf je blaas trainen. Er zijn trainingsprogramma’s die je helpen van stressincontinentie af te komen en ervoor zorgen dat je weer meer zelfvertrouwen krijgt. Het SUN programma is daar een voorbeeld van. Het staat voor Stop Urineverlies Nu en is opgezet door dr. Erna Beers. Deze training is trouwens ook perfect voor stress incontinentie. Onder begeleiding trainingen volgen wordt sterk geadviseerd.

  1. Stop met roken

Het is aangetoond dat ongewild urineverlies 2 keer zo vaak voorkomt bij rokers als bij niet-rokers. Dat komt omdat er in sigaretten prikkelende stoffen zitten die je blaas actiever maken. Bovendien ondermijnt roken je algehele gezondheid en neemt je spierkracht spectaculair af. Doe dus mee met Stoptober en stop direct met roken. Dat is niet alleen goed tegen incontinentie!

  1. Lekkere luchtjes

Prikkelende stoffen komen ook voor in deodorant en parfum. Je kunt beter natuurlijke producten gebruiken als je graag een lekker luchtje op doet. Zelf gebruik ik graag arganolie met jasmijn. Dit is een natuurlijk huidverzorgingsproduct wat bovendien heerlijk ruikt.

  1. Voeding en levensstijl

Probeer zo gezond mogelijk te leven. Zo zul je minder snel overgewicht krijgen. Vermijd genotsmiddelen die je blaas activeren zoals koffie, alcohol en zwarte peper. Vermijd ook producten die ontstekingen bevorderen zoals Becel en halvarine. Door gezond te leven kun je gezond oud worden.

Begin elke dag met een natuurlijke tip

Wat kan het toch lastig zijn om gezonde keuzes te maken! We worden elke dag blootgesteld aan allerlei verleidingen en er is zoveel om uit te kiezen. Hoe moet je weten wat gezond is en wat niet? Begin je dag met een gezonde tip van Nettie. Ik kom nog net niet bij je in bed liggen, zoals Chantal Janzen, maar ik kom je wel elke ochtend wakker maken met een natuurlijke tip, een weetje, een kookvideo, een recept en nog veel meer. Neem een proefabonnement op mijn nieuwe voedingsprogramma ‘365 dagen gezond(er) van A tot Z’. Met dit laagdrempelige voedingsprogramma leer je op een snelle manier alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van voeding en leefstijl.Probeer het eens uit: nu één maand voor maar €10,00! Klik op deze link en meld je aan.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?