Onvruchtbaarheid, De EetLijn

Onvruchtbaarheid, een groeiend probleem. Met veel voedings- en leefstijltips om er zélf wat aan te doen!

Onvruchtbaarheid, wist je dat ongeveer één op de 6 à 7 koppels ermee te maken krijgt? Vaak wordt er gedacht dat je daar zelf niets aan kunt doen maar niets is minder waar. Er zijn een aantal manieren om je vruchtbaarheid te verbeteren en sneller zwanger te raken. Daarover kun je meer lezen in dit blog. Misschien heb je er zelf niet mee te maken. Lees dan toch door. Misschien is het waardevolle informatie voor (schoon)dochter of anderen in je omgeving.

Wat is onvruchtbaarheid?

In de gezondheidszorg betekent onvruchtbaarheid dat het niet lukt om zwanger te worden, ondanks regelmatige (uiteraard onbeschermde) geslachtsgemeenschap voor ten minste een jaar. Het is in onze samenleving een toenemend probleem. Op dit moment krijgt 15% van de koppels ermee te maken. Dat is dus 1 op de 6 à 7. Dat is nogal wat! Het ligt echt niet altijd (alleen) aan de vrouw. Zelfs in 1 op de 3 gevallen ligt het alleen aan de man. Lang niet altijd is onvruchtbaarheid succesvol te behandelen, ondanks langdurige, moeizame trajecten.

Is er iets aan te doen?

Toch is er meer aan te doen dan je denkt. Want vaak is de oorzaak van onvruchtbaarheid gelegen in voeding en leefstijl. In dit blog wil ik niet pretenderen dat alles daarmee op te lossen is, maar het is zéker de moeite waard om verandering in die factoren een kans te geven. De praktijk laat steeds weer zien dat het in veel gevallen kan!

Welke oorzaken kunnen een rol spelen bij onvruchtbaarheid?

Er zijn heel veel oorzaken van onvruchtbaarheid. Denk aan anatomische afwijkingen en gevolgen van behandelingen tegen kanker. Daaraan kun je met voeding en leefstijl niets veranderen. In dit blog ga ik dan ook alleen in op oorzaken en remedies die met voeding en leefstijl te maken hebben. Ook daarin spelen veel aspecten een rol, zowel bij de man als bij de vrouw.. Ik noem de belangrijkste.

  • Te veel stress en te weinig rust. Dit zorgt voor ontregeling van alle hormonen, ook van de geslachtshormonen. Dat heeft invloed op de vruchtbaarheid, zowel die van de man als die van de vrouw.
  • Overgewicht. Teveel vet, vooral transvet, zorgt voor problemen met de ovulatie. Onthoud daarbij wel dat het niet jouw schuld is! Overgewicht kan vele oorzaken hebben, maar niemand heeft voor zijn/haar plezier overgewicht. Daaraan is veel te doen, bijvoorbeeld met de EetLijn Methode.
  • Ondergewicht. Als het lichaam een zwangerschap niet aan zou kunnen door ondergewicht en/of ondervoeding, regelt het lichaam het dusdanig dat er geen ovulatie plaatsvindt. Je ziet dan vaak ook dat de menstruatie wegblijft.
  • PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). Dit is een aandoening die meestal veroorzaakt wordt door een schommelende bloedsuikerspiegel. Vaak gaat dit gepaard met overgewicht.
  • Te veel of te weinig bewegen. Beide factoren zijn stress voor het lichaam, met alle gevolgen van dien.
  • Het dragen van strakke onderbroeken en spijkerbroeken door mannen. Hierdoor raken de geslachtsdelen wat in de knel. Dat heeft invloed op de kwaliteit van het sperma.
  • Mannen die vaak een heet bad nemen of naar de sauna gaan hebben vaak ook een lagere kwaliteit sperma.
  • Het (langdurig) roken, drugs- of alcoholgebruik heeft invloed op de vruchtbaarheid van zowel de man als de vrouw.
  • Hormoonverstorende stoffen (o.a. BPA in plastic verpakkingen, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen), pesticiden, lood en verf zorgen voor een lagere kwaliteit sperma.

Wat kun je doen als je te maken hebt met onvruchtbaarheid?

Wanneer je als stel al een tijdje probeert zwanger te worden en het lukt niet, is de stap naar de arts meestal waar je het eerste aan denkt. Je kunt dan in aanmerking komen voor allerlei onderzoeken en daarna rol je al snel in behandelingen en trajecten. De gynaecoloog bespreekt dan wat in jullie situatie mogelijk zou zijn. Die vruchtbaarheidsbehandelingen in het ziekenhuis, zoals hormoonbehandelingen, zijn vaak emotionele en zware trajecten. Dat geeft ook weer stress.

Een andere weg?

Er is ook een andere weg. Je kunt eerst eens proberen om je leefstijl en voeding aan te passen bijvoorbeeld door de EetLijn Methode. In feite is dat een makkelijkere en kortere weg. Zoals gezegd helpt dat natuurlijk niet altijd, maar er gebeuren vaak echt wonderen! Er zijn verschillende ‘EetLijn baby’s’ geboren nadat De EetLijn Methode gedurende bepaalde tijd gevolgd is. Dan is het lichaam vaak zo gereinigd en in betere voedingstoestand dat zwangerschap toch mogelijk blijkt te zijn!

Wat kun je doen met leefstijl om vruchtbaarheid te bevorderen?

Deels volgen de leefstijltips al uit de oorzaken. Ik zet ze concreet op een rijtje.

  1. Neem voldoende rust en ontspanning en slaap voldoende om stress te verminderen.
  2. Zorg voor een gezond gewicht: geen (ernstig) over- of ondergewicht.
  3. Beweeg voldoende maar overdrijf niet. Probeer door de dag heen steeds even te bewegen. Als je de hele dag zit en ’s avonds ga je intensief sporten, heeft dat veel minder effect. Of je gaat in de ochtend 10 kilometer lopen en komt verder die dag de bank niet meer af. Geen effect! Want onthoud dat zitten funest is. Sta steeds even op en beweeg, al is het maar heel even.
  4. PCOS blijkt bij veel vrouwen de oorzaak te zijn van onvruchtbaarheid. Daar kun je veel aan doen met voeding:
    – Zorg voor een goed ontbijt. Dat betekent het gebruik van veel eiwitten (vooral plantaardige eiwitten) en gezonde vetten. Onderzoek laat zien dat er bij het eten van 5% meer plantaardige eiwitten als 50% minder kans is op problemen bij de eisprong.  
    – Verminder de snelle, geraffineerde koolhydraten omdat die zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel en insuline productie. Dat leidt weer tot ontregeling van vrijwel alle andere hormonen.

Welke voedingstips kunnen helpen?

Naast de voedingstips die ik hierboven al noemde bij PCOS, is er nog meer wat je kunt doen met voeding:

  1. Eet zoveel mogelijk antioxidanten. Die maken vrije radicalen, die eicellen en sperma kunnen beschadigen, onschadelijk. Denk bij antioxidanten aan zoveel mogelijk kleuren groente en fruit. Vooral wilde bosbessen bevatten belangrijke antioxidanten voor goede kwaliteit sperma.
  2. Ook noten, zaden en pseudogranen kunnen dit ondersteunen. Vooral walnoten ondersteunen en goede kwaliteit sperma.
  3. Groene thee werkt ook als antioxidant. Voor iedereen zijn 2 bekers per dag aan te raden. Als je de smaak niet lekker vindt, kun je wat verse munt erin doen.
  4. Eet voeding met ijzer, vooral non heem ijzer. Dit is van plantaardige oorsprong. Een supplement is meestal niet nodig. Eet deze voeding tegelijk met vitamine C  voor een betere opname.
  5. Vermijd alcohol. Meer dan 5 à 7 glazen per week geeft al meer kans op onvruchtbaarheid.
  6. Eet alleen gefermenteerde soja (kefir van sojamelk en tempeh). Niet gefermenteerde soja (sojamelk en tofu) zorgt voor een mindere kwaliteit sperma. Dit heeft te maken met de anti nutriënten die niet gefermenteerde soja bevat. Dat zorgt voor een moeilijkere opname van mineralen (o.a. zink, wat juist zo belangrijk is).
  7. Vermijd transvetten. Onderzoeken laten zien dat er een relatie is tussen transvetten en een groter risico op onvruchtbaarheid door problemen met de ovulatie. Dat betekent dat je bewerkte producten als koekjes, cakes, taart, brood, alles wat gefrituurd is, margarine, halvarine beter kunt laten staan.
  8. Eet vezels, vezels, en nog eens vezels. Ze helpen om een teveel aan hormonen  (vooral oestrogeen) te binden en uit het lichaam te verwijderen als afval. Bovendien houden ze je bloedsuikerspiegel in balans en zorgen ze voor een gezond darmmilieu.

Welke supplementen kunnen helpen?

Naast en na voeding- en leefstijlaanpassing zijn er enkele supplementen die je zou kunnen overwegen.

  • Een goede multi vitamine, waar ook foliumzuur in zit, zoals De EetLijn Dubbel M.
  • Foliumzuur en zink kunnen de vruchtbaarheid verhogen bij mannen én bij vrouwen. Zinktekort zorgt voor ‘traag’ zaad.
  • Vitamine D verbetert het testosteron niveau van de man, naast de vele andere functies die het heeft.
  • Vitamine C zowel voor mannen als vrouwen.
  • Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid. Het bevordert in sterke mate de beweeglijkheid van inactieve zaadcellen en heeft daarnaast een positieve invloed op de innesteling van de eicel in de baarmoederwand.

Conclusie

Wat is het bijzonder dat de natuur zelf alles regelt! Een te zware of te lichte vrouw kan vaak niet zwanger worden omdat er geen sprake is van een gezond lichaam. Te veel stress zorgt voor verminderde vruchtbaarheid maar ook voor een lager libido. Geen activiteit ’tussen de lakens’? Geen voortplanting. Precies zoals de natuur het bedoelt want elke baby heeft het recht om verwacht te worden in een schoon en gezond lichaam. Om die optimale situatie te bereiken, kun je met voeding en leefstijl heel veel doen. Waarom zou je het geen kans geven?!

Heb je belangstelling voor een supplement met foliumzuur en ijzer? https://shop.deeetlijn.nl/product/ijzer-foliumzuur-120-tabletten/
Heb je belangstelling voor een supplement met zink? https://shop.deeetlijn.nl/product/zink-sticks/

Wil je meer weten over de EetLijn Methode om je lichaam te reinigen tot op celniveau? Of je nu zwanger wilt worden of niet? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl . Dan ga ik kijken of er een EetLijn Coach bij jou in de buurt zit.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?