paprika, de eetlijn

Paprika, gezond maar niet voor iedereen…

Ik houd van stoplichten! En dan bedoel ik niet de verkeersstoplichten (waarvan er in Fijnaart gelukkig geen één staat). Nee, met een stoplicht heb ik het over drie kleuren paprika’s; groen, geel/oranje en rood. Zo’n stoplicht heb ik altijd wel in huis. En dat komt niet alleen omdat ze zo lekker zijn, paprika’s zijn namelijk ook heel gezond. In deze blog vertel ik je waarom.

Paprika, bewaar ze nooit in de koelkast

Een paprika is een vruchtgroente. Dat betekent dat het eigenlijk vruchten zijn, botanisch gezien, maar dat je hem meestal als groente eet. Let bij het kopen erop dat de paprika stevig aanvoelt want dan is hij nog vers. Een rimpelige paprika is echt over zijn hoogtepunt heen. Een paprika houdt niet van kou, bewaar een paprika dus nooit in de koelkast want dan zal hij veel sneller gaan bederven. De fruitschaal is de beste plek voor een paprika om te bewaren of ergens in een donkere kelder.

Hoe rijper, hoe zoeter

Groene paprika is eigenlijk nog niet helemaal rijp. Daarom is hij niet zo zoet en vinden de meeste mensen hem niet zo lekker. Hoe rijper de paprika, hoe donkerder hij wordt. Op de fruitschaal rijpen paprika’s nog na. Hierdoor komen er steeds meer vitaminen en mineralen in de paprika en wordt hij dus steeds gezonder. Zoete puntpaprika en snackpaprikaatjes zijn zo zoet dat je ze gemakkelijk uit het vuistje kan eten. Heerlijk als tussendoortje!

Paprika kopen? Kies biologisch

Kies wel altijd voor een biologische paprika. Want heb je wel eens gehoord van de dirty dozen en de clean fifteen? Deze termen geven aan bij welke producten veel of juist weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt voor de teelt ervan. Er is een ranglijst van 15 heel schone producten, maar ook een top 12 van heel vieze teelten. De dirty dozen wordt aangevoerd door de aardbei, maar de paprika staat er ook in. Gelukkig kun je in de gewone supermarkt steeds meer biologisch geteelde producten kopen.

Waarom is een paprika zo gezond?

  • Paprika’s bevatten dus heel veel vitamines. In rode paprika zit meer vitamine C dan in een kiwi (die toch bekend staat als een vitaminebommetje) en 3x zoveel als in een sinaasappel.
  • Er zit veel foliumzuur in zoete puntpaprika’s. Als je zwanger wilt worden of zwanger bent, zou je extra foliumzuur moeten slikken. Dit is goed voor de ongeboren baby. Foliumzuur zorgt voor veel energie in onze cellen en is dus goed voor iedereen.
  • Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen.
  • Er zitten heel veel antioxidanten in paprika. Dat zijn de soldaatjes die je lichaamscellen beschermen tegen gevaarlijke invloeden van buitenaf. Antioxidanten kunnen oxidatie van het cholesterol helpen voorkomen en ervoor zorgen dat je cholesterol niet te hoog wordt.

Nachtschade geeft je een prikkel

Paprika behoort tot de familie van de nachtschade, net als bijvoorbeeld aardappel en tomaat. Dit is tegelijk gezond en ongezond. Ik zal het je uitleggen. Nachtschades produceren gifstofjes die hen beschermen tegen vraat door dieren. Als mensen deze planten eten, kunnen ze ook reageren op deze stofjes. Je kunt er last van je darmen van krijgen en het kan winderigheid veroorzaken. De een zal hier meer last van hebben dan de ander. Ernstiger is het wanneer je iemand bent met reuma-achtige klachten. Die kunnen door het eten van nachtschades verergeren. Ook kunnen nachtschades calciumuitputting veroorzaken. Hierdoor kan je nerveus worden en slechter gaan slapen. Heb je last van deze symptomen, dan kun je paprika (en andere nachtschades) beter vermijden.

Hormesis

Hoe kan nachtschade dan ook gezond zijn? Dat heeft te maken met het fenomeen hormesis. Dit betekent dat een stof die in hoge dosis schadelijk is voor een mens, bij lage dosis positieve effecten kan hebben. Dat is niet zo vreemd als het lijkt. Een beetje stress of een beetje angst kan vaak heel goed uitpakken bij een moeilijke taak. Even heel intensief sporten is ook gezond, net zoals koud afdouchen of met je blote voeten over grind lopen. ‘Daar word je hard van’, zeiden ze vroeger al. Je af en toe openstellen voor een beetje pijn is dus gezond voor je lichaam en bevordert herstel.

Variatie is de sleutel

Paprika is dus heel gezond, mits je er niet te veel van eet. Daarbij geldt: rauw is gezonder vanwege de hogere dosis vitamines. Maar bereid is beter omdat door verhitting de effecten van de nachtschade gifstofjes min of meer teniet worden gedaan. Gelukkig bestaan er heel veel mogelijkheden om paprika te eten. Het is lekker in salades, rauw met eventueel een dipsausje erbij, in de soep, gevuld of in allerlei sauzen en wokgerechten. Vanmorgen maakte ik nog een gebakken eitje in een ring van paprika. Dat ziet er prachtig uit en is heerlijk!

De EetLijn laat je lichaam zichzelf herstellen

Bij De EetLijn komen veel mensen die darmklachten hebben. Zij kunnen vaak helemaal niet tegen het eten van paprika of andere nachtschades. Maar na enkele weken ons programma gevolgd te hebben, blijkt dat hun darmen zich herstellen en dat ze allerlei producten die ze lange tijd hebben vermeden, weer kunnen eten. Dat is vaak een feest! Heb jij ook last van een opgeblazen buik, winderigheid of darmkrampen? Misschien lijd je aan een lekkende darm door bijvoorbeeld een teveel aan lactose of gluten? Neem dan eens contact op met een van de coaches van De EetLijn. Zij helpen je van je darmproblemen af te komen door  je darmflora te laten herstellen met behulp van De EetLijn Methode. Daarna kan je lichaam zich op eigen kracht verder gaan herstellen.

Met Nettie in de keuken

Wat is het heerlijk als je goed in je vel zit en fit en vitaal door het leven gaat! Maar iedereen vindt het wel eens lastig om inspiratie te vinden in de keuken. Ik kan je daarbij helpen. Schrijf je in op www.deeetlijn.nl/kookvideos en ontvangt 6 weken lang 2 makkelijke kookvideo’s per week. Bovendien ontvang je dan een bundel met feestdinerrecepten en de 6 basisregels voor een gezonde leefstijl.

Gratis handgemaakt theeglas van De EetLijn

Ik heb op veler verzoek het kruidentheeassortiment van Pukka uitgebreid met heerlijke nieuwe smaken. Om dat te vieren krijg je nu een gratis De EetLijn theeglas bij aankoop van 4 pakje Pukkathee. Dit bijzondere exclusieve theeglas is handgemaakt en maar in beperkte oplage verkrijgbaar. Bestel nu je thee via deze link en ontvang het theeglas gratis zolang de voorraad strekt. Let op, je kunt maar maximaal 2 sets bestellen per bestelling en op is op!

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?