Paranoten, de eetlijn

Paranoten, harde krakers uit Zuid-Amerika

Paranoten zijn misschien wel de minst populaire noten in Nederland. Het zijn grote noten met een hele harde bast. Koop je ze ongepeld, dan is het een hele klus om ze open te maken. Pak er gerust een hamer bij! Maar als je ze gepeld in een zakje koopt, dan loop je de kans er veel te veel van te eten. Want ze zijn zo lekker! In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over deze harde kraker en vooral waarom hij zo gezond is.

Paranoten, waar komen ze vandaan?

In het Engels heet de paranoot ‘Brazil nut’. Dat komt omdat hij oorspronkelijk uit Brazilië komt. Maar in Brazilië zelf noemen ze deze noten castanha-do-pará, wat kastanje uit Para betekent. De paranotenboom groeit namelijk vooral in het tropisch regenwoud in de Braziliaanse streek Pará. In het Nederlands hebben we deze benaming overgenomen. Inmiddels groeien paranoten ook in Suriname, Venezuela, Colombia, en elders in Zuid-Amerika. De paranotenboom groeit alleen in een tropisch regenwoud en kan wel tot 15 meter hoog worden. De vruchten hangen in kluwens aan de boom. In de vrucht zitten ongeveer 10 tot 25 zaden met een harde bast, de paranoten. Omdat de noot niet speciaal gekweekt wordt, is hij heel duurzaam.

Lekker tussendoortje

De smaak van de paranoot is kokosachtig en ook een beetje aards. Ik vind hem heel erg lekker, maar natuurlijk niet iedereen houdt van deze smaak. Je kunt de paranoot het beste als tussendoortje of als snack eten. In een mix vormt hij een lekkere afwisseling met andere noten en vruchten. Ook als pasta is hij heel lekker. Smeer de paranotenpasta eens met een laagje roomboter op een boekweitwafel; dat is puur genieten! Toch moet je wel een beetje oppassen dat je niet te veel paranoten snoept. Ik leg je verderop uit waarom.

Nootje vol goede eigenschappen

Paranoten zijn heel gezond. Dit is wat er allemaal in zo’n klein nootje zit:

  • Vitaminen: In paranoten zit veel vitamine E en vitamine B1.
  • Mineralen: Er zit onder andere koper, kalium, calcium en ijzer in deze noten. Maar het mineraal wat het meest voorkomt in paranoten is fosfor.
  • Fosfor is heel belangrijk voor het vormen en onderhouden van je botten en tanden.
  • Eiwitten, vetten en vezels: Er zitten veel goede vetten in paranoten. Die zorgen er samen met de vezels voor dat je minder snel honger krijgt. Daarom is het ook zo’n lekker tussendoortje.
  • Selenium: In paranoten zit heel veel selenium. In één gemiddelde noot ongeveer 50 mcg, dat is 175% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die je nodig hebt om gezond te blijven. Selenium is een antioxidant die het lichaam beschermt tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Ik noem antioxidanten altijd soldaatjes. Selenium beschermt je tegen een aantal ziekten, waaronder hart- en vaatziekten. Je hoeft maar 1 of 2 noten per dag te eten om de juiste hoeveelheid selenium binnen te krijgen.

De gezonde voordelen van paranoten

Een nadeel van paranoten is eigenlijk dat ze zo lekker zijn en een redelijk hoge dooreetfactor hebben door de heerlijke knapperige bite. Maar er zijn wel een heleboel voordelen en die hebben bijna allemaal met selenium te maken:

  1. Paranoten beschermen je tegen de opname van zware metalen. Dit komt door het hoge gehalte selenium dat de opname van zware metalen, die je binnenkrijgt, belemmert. Wist je dat zware metalen in je lichaam terecht komen via sigarettenrook, voeding, water, verf en nog op heel veel andere manieren?
  2. Ze geven je immuunsysteem een boost.
  3. Paranoten regulieren de schildklier: in 2 noten zit evenveel selenium als in een supplement.
  4. Ze zijn ontstekingsremmend, ze beschermen zo je lichaam tegen een hoog cholesterol en helpen hierdoor hart- en vaatziekten te voorkomen.
  5. Selenium beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging.
  6. Ze zijn uitstekend voor je bovenkamer. Ze kunnen mee helpen Alzheimer en de ziekte van Parkinson te voorkomen.

Kun je ook te veel selenium binnenkrijgen?

Ja dat kan wel, maar het komt niet vaak voor. Een veilige bovenwaarde van selenium is 300 mcg, dat staat gelijk aan ongeveer 20 gr paranoten, ongeveer 5 à 6 stuks. Je hebt dan nog wel een veilige marge maar het is niet goed om er al teveel overheen te gaan. Een teveel aan selenium brengt de volgende symptomen met zich mee:

  • Slechte adem
  • Brosse nagels en haren
  • Huiduitslag
  • Vermoeidheid
  • Zenuwpijnen

Als je al deze symptomen hebt en je bent inderdaad iemand die veel paranoten eet, dan is het tijd om daarmee te minderen. Blijven de klachten dan nog, dan zou ik even  langs de huisarts gaan.

Bij De EetLijn kraak je het nootje niet alleen

Paranoten passen perfect in het gezonde voedingsprogramma De EetLijn. Dit voedingsprogramma werkt op basis van verschillende fases. Een eerste fase waarin je lichaam ontgift en een tweede fase waarin je leert hoe je een leven lang gezond kunt blijven. Het is geen dieet, maar een prettige bijkomstigheid is wel dat je vanzelf een gewicht krijgt waar jij je prettig bij voelt. En weet je wat zo mooi is: bij De EetLijn ben je niet alleen. Want herken jij het gevoel dat je alles zelf uit moet vinden? En dat je alleen staat in je zoektocht naar een gezonde(re) levensstijl? De EetLijn heeft coaches door heel Nederland, en er komen er steeds meer bij. Er is altijd een coach bij jou in de buurt die je helpt met al je vragen en onzekerheden. Neem eens een kijkje op de website www.deeetlijn.nl en zoek een coach in jouw buurt.

Vind je het leuk om elke dag geïnspireerd worden met tips, quotes, recepten, handige keukentips, weetjes e.d. van Nettie? Meld je dan aan voor de proefmaand: ‘365 dagen GEZOND(er) van A tot Z’ voor slechts 10 euro. Klik op deze link en bekijk of het iets voor je is.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?