Pistachenootjes De EetLijn

Pistachenootjes…vet maar toch gezond!

Heb jij, net als ik, altijd gedacht dat pistachenootjes ongezond zijn omdat ze zo vettig aanvoelen? Lees dan snel deze blog. Want ik ben (na onderzoek) erachter gekomen dat pistachenootjes juist de aller-gezondste nootjes zijn! Gelukkig maar, want ze zijn ook nog eens superlekker.

Pistachenootjes

Hoera, het pistachenootje past helemaal bij een gezonde levensstijl! Vanaf vandaag komt hij voor in het programma van De EetLijn. Een kwestie van voortschrijdend inzicht, kun je dat noemen. Want voorheen heb ik mij laten leiden door voedingsprogramma’s waarin het pistachenootje wordt afgedaan als te vet, te zout en dus niet gezond. Maar ik heb me de laatste tijd veel verdiept in allerlei soorten noten en heb daar ook al verschillende Facebookuitzendingen en blogs aan gewijd. Voor die uitzendingen/blogs doe ik altijd veel onderzoek want ik wel mijn eigen ervaring en kennis altijd goed onderbouwen. Zo kwam ik tot de ontdekking dat het verguisde pistachenootje eigenlijk een kanjer is. En ik wil jou ook graag overtuigen deze lekkernij niet langer te laten staan.

Koken, zouten, branden

De pistachenoot met zijn bijzondere groene kleur groeit aan een pistacheboom en wordt omhuld door een harde dop. Na het oogsten worden de nootjes gekookt. Hierdoor barst de dop open. Vervolgens worden ze in een zout bad gedaan en daarna gebrand. De meeste mensen kennen de pistachenoot in deze vorm; gezouten en gebrand en vaak nog met de opengebarsten dop er omheen. Lekker om te snacken en het is ook leuk om ze te pellen. In deze vorm zijn ze echter wel minder gezond dan wanneer je ze ongezouten en ongebrand eet. Omdat gebrande nootjes toch wel veel lekkerder zijn, brand ik ze altijd zelf.

DIY = Do it yourself

Voor het branden van noten wordt vaak zonnebloemolie gebruikt en die staat erom bekend dat hij ontstekingen aanjaagt. Maar als je zelf aan de slag gaat, heb je helemaal geen olie nodig. Ik gebruik een grote pan met een dikke platte bodem en voeg voor de smaak 1 el Culieet toe. Dit is een smaakmaker op basis van soja. In de webwinkel van De EetLijn kun je kiezen uit de normale variant, de zoete (met een beetje Stevia) en de glutenvrije. Je zet de pan op een heel laag vuur, doe er een scheutje Culieet bij en laat de ongebrande nootjes langdurig roosteren. Wel steeds even omscheppen natuurlijk! Door het branden krijgen de nootjes een heerlijke bite. Ze worden krokant als ze afgekoeld zijn dus af en toe even testen.

Pistachenootjes, wanneer zijn ze het lekkerst?

Natuurlijk worden de meeste pistachenootjes uit het vuistje gegeten. Lekker bij de ‘borrel’ (bij wijze van want ik ben geheelonthouder) of bij de groene thee. Weeg voor de zekerheid je portie af, 30 gram noten per dag is meer dan genoeg. De kans bestaat dat als je een grote schaal neerzet, je te veel eet. En dan ben je toch niet gezond bezig. Zelf pellen is in dit geval óók gezonder. Dat komt omdat je dan automatisch langzamer eet waardoor je verzadigingshormoon zijn werk beter kan doen. Je handen gaan er een beetje pijn van doen want de doppen zijn echt hard en je bent je dus bewuster van wat je eet. Dat is altijd gezonder! Maar pistachenootjes zijn ook erg lekker door salades, in cakejes, hartige taart, ijs en zelfs als vervanger van gehakt op een vleesloze dag.

Pistachenootjes hebben hele goede eigenschappen

Pistachenootjes hebben heel veel goed eigenschappen waardoor ze ook zo gezond zijn. Ik noem ze hier:

  • Ze hebben de minste calorieën van alle noten.
  • Ze bevatten veel vitamines, onder andere A en E.
  • Er zitten veel mineralen in.
  • De nootjes zijn vezelrijk.
  • Ze bevatten antioxidanten.
  • Er zit foliumzuur in.
  • Er zitten veel trage koolhydraten in.
  • 90% van het vetgehalte bestaat uit onverzadigd vet.

Skinny nuts

De kleine groene nootjes worden ook wel skinny nuts genoemd omdat je er niet dik van wordt. Ze voelen heel vet aan maar dit is bijna alleen onverzadigd vet. Ze zijn dus goed voor de gezondheid én voor de slanke lijn. Maar zoals je weet, vind ik dit nog het minst interessante voordeel van gezond voedsel. Veel belangrijker vind ik het dat pistachenoten door hun bijzondere eigenschappen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezond lichaam. Ze werken ontstekingsremmend, zorgen voor een evenwichtig cholesterol en zijn goed voor je hart en bloedvaten. Bovendien zorgen ze voor minder schade aan je cellen en aan het DNA daarin.

Vitamines

De vitamines in pistachenootjes helpen je lichaam zijn functies goed uit te voeren. Vitamine A is een fantastisch product voor je ogen en kan helpen oogproblemen te voorkomen. Vitamine E is goed voor je huid en kan eczeem tegengaan. Door een tekort aan vitamine B6 raak je vermoeid en laat deze vitamine nou net in pistachenootjes zitten! Als klap op de vuurpijl zit er ook nog de stof arginine in, wat verlichtend helpt bij keelpijn.

Weerstand opbouwen tegen Corona virus

Het nieuws is er vol van; het Corona virus verspreid zich snel. Dit griepvirus is natuurlijk niet tegen te gaan met het eten van een paar nootjes. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat we een goede weerstand opbouwen en dat doe je door onder andere gezond te eten. Pistachenootjes passen in een gezonde levensstijl. Ze geven zelfs een boost aan je immuunsysteem en totale gezondheid en zorgen ervoor dat je beter beschermd bent tegen welk griepvirus dan ook.

Notenvariatie

Er is nog steeds een hardnekkige mythe dat noten niet gezond zouden zijn. Dat is dus niet waar, de meeste noten zijn juist supergezond. En om te profiteren van alle gezonde eigenschappen kun je het beste elke dag een portie noten eten. Maak een mix van jouw favoriete nootjes en eet elke dag 30 gram. Dan weet je zeker dat je goed bezig bent. Variëren is ook hier weer het sleutelwoord.

Bijleren

Ik begon deze blog met te vertellen dat ik ook nog steeds bijleer. Want tot voor kort wist ik niet dat pistachenootjes zo gezond zijn. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en deel mijn kennis graag met anderen. Heb jij ook het gevoel dat je nog wel bijgespijkerd kunt worden over een gezonde levensstijl? Kom dan op 21 maart naar de inspirerende workshop die ik samen met Kirsten Kok van Powervrouw Academie geef. De titel van deze dag is: “Overgewicht, eigen schuld, dikke bult???” Daarin gaan we onder andere in op de vraag waarom het zo ingewikkeld is om blijvend gezond te leven. Want mensen denken heel vaak, en krijgen ook te horen, dat het hun eigen schuld is als ze overgewicht hebben of allerlei vage en minder vage klachten. En dat elk pondje door het mondje gaat. Maar is dat ook zo? Zowel de voedingskant als de psychische kant wordt belicht. Het wordt een super inspirerende dag, volledige verzorgd incl. warme Surinaamse maaltijd, helemaal EetLijnProof. Wil jij ook bij deze inspirerende workshop zijn? De waarde van deze dag is €147,00 maar de eerste 30 snelle boekers betalen slechts € 97,00. Meer informatie over deze dag en/of metéén boeken kan via deze link: Ik zou het super vinden als je erbij was.

 

 

 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?