Pistachenoten klinken als superdeluxe. Eerlijk is eerlijk, ze zijn niet goedkoop. Maar ze zijn wel erg lekker én supergezond omdat ze BOMvol voedingsstoffen zitten. In dit blog neem ik je mee in alle ins en outs van pistachenootjes.
Wat zijn pistachenoten?
We noemen ze nootjes, maar plantkundig gezien is pistache geen noot. Ze maken deel uit van de pruikenboomfamilie, waartoe ook de mango en cashew toe behoren. Deze boom kan wel 10 meter hoog worden. In ideale omstandigheden kunnen deze bomen wel honderden jaren nootjes produceren. Van oorsprong komen ze uit de tropen. Nog iets nauwkeuriger: uit Centraal- en Klein-Azië (Turkije en omstreken). De ‘nootjes’ zijn de zaadjes van de boom. Ze groeien in trosjes bij elkaar. De zaadjes hebben een kleine bolster, die vaak al open splijt voor de oogst. De pistachenootjes zijn paars aan de buitenkant en groen aan de binnenkant. Na de oogst worden de nootjes vaak gekookt, waardoor de dop openbarst als dat nog niet zo is. Vervolgens krijgen ze vaak een zout bad, waarna ze gebrand worden. Zo zijn ze vaak te koop als snack. Misschien handig om te weten: de schillen van pistachenoten kun je gebruiken als anti-slakkenmiddel in de tuin.
In welke vormen zijn pistachenoten te koop?
Je kunt pistachenootjes in vrijwel elke supermarkt kopen, al zijn ze wel vrij prijzig. Ze zijn altijd gekookt. Verder kun je ze op verschillende manieren tegenkomen:
- Geroosterd
- Gebrand
- Gezouten of ongezouten
- Gepeld en ongepeld
- Niet gebrand en ongezouten (zowel gepeld als ongepeld)
- Er zijn ook extra groene pistachenootjes. Men zegt dat ze nóg lekkerder zijn als ze groener zijn.
Waar let je op als je pistachenoten koopt en hoe bewaar je ze?
Bij het kopen van pistachenootjes zijn er wel wat aandachtspunten.
- Het liefst koop je ze ongebrand, omdat er vaak zonnebloemolie (ontstekingsbevorderende, bewerkte olie) gebruikt wordt bij het branden. Wil je toch die knapperigheid eraan hebben, dan kun je ze zelf r0osteren in een droge koekenpan, evt. met een smaakmaker als Culieet. In de airfryer gaat ook super. op 150 graden plm. 9 min afhankelijk van de hoeveelheid. Even uitproberen.
- Pistachenootjes hebben – zoals alle noten ook – een hoge ‘dooreetfactor’. Door het gebruik van ongepelde pistachenootjes kun je het eettempo wat vertragen doordat je er moeite voor moet doen.
Bewaar pistachenoten droog en goed afgesloten. Zo blijven ze wel een tijdje goed.
Wat kun je doen met pistachenootjes?
Pistachenootjes zijn zowel in zoete als in hartige gerechten te gebruiken. Bedenk wel dat de karakteristieke pistache smaak die je in bewerkte producten aantreft vooral een kunstmatige smaak is. Zo smaken pistachenootjes niet. Maar ze hebben wel een heerlijke, pittige smaak. Ik geef je wat ideeën voor het gebruik van pistachenootjes in de keuken.
- Over een salade of voorgerecht, al dan niet gehakt
- Als snack, ook lekker samen met een notenmix.
- Vul paprika’s met een mix van champignons, kaas en gehakte pistachenootjes.
- Als vleesvervanger van gehakt
- Door een dessert. Ze vormen een prima combinatie met chocolade, zowel in kleur als in smaak. Recent is de zgn. Dubai reep een hit geworden. De commerciële versie is echter wel een behoorlijk ongezond product!
- Pistachecake
- Pistache ijs
Welke voedingsstoffen zitten er in pistachenootjes?
Pistachenoten zijn enorm voedzaam. De belangrijkste voedingsstoffen zijn:
- Kalium, calcium, magnesium, selenium, fosfor, koper en mangaan
- Vitamine B1, B2, B6 en B11, vitamine C en vitamine E
- Vezels
- Eiwitten
- Antioxidanten: zeaxanthine, astaxanthine, luteïne, polyfenolen en tocoferolen
Wat kunnen pistachenootjes betekenen voor je gezondheid?
Door al deze voedingsstoffen kunnen pistachenootjes, in combinatie met een verder gezond voedingspatroon, een bijdrage leveren aan je gezondheid. Ik noem een aantal aspecten.
- Door de vitamine B6 en de andere B-vitaminen kunnen ze het brein ondersteunen. Het is een bouwstof van o.a. serotonine, melatonine, epinefrine en gamma-aminobutyriczuur. Al deze stoffen zijn belangrijk voor de overdracht van zenuwimpulsen.
- Pistachenootjes bevatten veel antioxidanten. Deze specifieke antioxidanten hebben verschillende functies:
– Het voorkomen van celschade door vrije radicalen (en daarmee het risico verlagen op allerlei ziekten)
– Luteïne en zeaxanthine zijn belangrijk voor de ogen ter bescherming tegen blauw licht en maculadegeneratie. - Ze bevatten veel essentiële aminozuren. Dit maakt ze tot een mooie plantaardige eiwitbron. Kies dan zeker voor ongezouten nootjes!
- Pistachenootjes kunnen helpen bij het afvallen: ze bevatten veel vezels, waardoor ze een vol gevoel geven. Bovendien lijken de vetten niet volledig te worden opgenomen. Anderzijds hebben pistachenootjes wel een hoge dooreetfactor. Als je ze zelf pelt is dit ‘gevaar’ minder groot.
- De vezels werken als prebiotica voor de darmen.
- Pistachenootjes hebben een lage Glycemische Index: je bloedsuikerspiegel zal niet gaan schommelen.
- Diverse onderzoeken tonen aan dat pistachenootjes kunnen helpen om cholesterol en bloeddruk in balans te houden.
- De mineralen fosfor, magnesium, kalium en calcium kunnen zorgen voor een betere bot- en tandgezondheid.
- Vitamine E is belangrijk voor een gezonde huid.
- Vitamine B6 kan ook het immuunsysteem ondersteunen.
- Pistachenootjes kunnen helpen om keelpijn tegen te gaan door het aminozuur arginine.
- Het aminozuur L-arginine kan worden omgezet tot stikstofoxide, wat mede zorgt voor verwijding van de bloedvaten en daarmee de regulatie van de bloeddruk. Gezond voor hart en bloedvaten dus!
Welke nadelen zitten er aan pistachenootjes?
Er zitten nauwelijks nadelen aan het eten van pistachenootjes. Uiteraard geldt voor het eten van deze lekkere nootjes ook: met mate. Maximaal ongeveer 30 gram per dag is een goede portie. Houd wel rekening met een paar punten:
- Pas op voor gezouten pistachenootjes. Je krijgt snel teveel (geraffineerd) zout binnen.
- Varieer met andere noten. Het is handig om zelf een notenmix te maken. Zo krijg je een variatie aan voedingsstoffen binnen.
- Het is mogelijk dat je allergisch bent voor pistache. Je kunt dan symptomen krijgen als huiduitslag, zwelling, netelroos en ademhalingsproblemen. Natuurlijk moet je ze dan niet eten!
Hoe zit het met de EetLijn Methode en pistachenootjes?
Pistachenootjes passen prima in de EetLijn Methode vanwege alle mooie eigenschappen. Natuurlijk is het wel belangrijk om te variëren. Vandaar dat we allerlei soorten noten gebruiken. Maar ook pistachenootjes staan af en toe op het menu. Wil je iets bijzonders proeven? Probeer dan eens deze taart: https://www.deeetlijn.nl/wp-content/uploads/2021/12/Pistache-cranberrytaart.pdf? Je waant je meteen in andere oorden! Genieten binnen de EetLIjn Methode met pistachenootjes kan dus heel goed. Doe er je voordeel mee!