Spinazie, De EetLijn

Popeye en de Spinazie-mythe

Vroeger lustte ik helemaal geen spinazie. Die vieze groene kledder kreeg ik er bijna niet in! Het is dat Popeye de zeeman soms ingezet werd… dat zorgde ervoor dat ik zo af en toe toch mijn bordje leegat. Want ik wilde wél graag net zo sterk worden als hij. Helaas heb ik nooit zijn superkrachten gekregen maar ik ben inmiddels wel een fan van spinazie geworden. Gelukkig maar want het is een oergezonde groente en bovendien heel veelzijdig. In deze blog lees je hoe gezond deze groente krachtpatser is en waarom je de hardnekkige vooroordelen naar het land van de fabeltjes kunt verwijzen.

Spinazie, ik lust hem rauw!

Spinazie is een snelgroeiende eenjarige bladgroente en is er in allerlei varianten, maar het meest bekend zijn natuurlijk de losse blaadjes. De grote bladen kun je koken, stoven of wokken. En als je de steeltjes eraf haalt (omdat je ze misschien wat hard vindt), dan gooi je die natuurlijk niet weg. In het kader van koken met afval, maak je er bijvoorbeeld soep van. Babyspinazie is uitermate geschikt om sla van te maken. Gooi er wat kerstomaatjes bij en blauwe kaas en je hebt een heerlijke pittige salade.

Verse spinazie of uit de diepvries?

De meest verse spinazie komt uit eigen tuin. Hij groeit heel makkelijk in de volle grond. Gelukkig is het ook het hele jaar rond vers in de supermarkt te koop. Probeer dan altijd de biologisch variant te kiezen, die is een stuk smakelijker. Bovendien wordt niet-biologische spinazie flink bespoten waardoor hij dus veel minder gezond is. Gebruik je de spinazie niet voor de sla, dan is diepvriesspinazie een aanrader. Deze wordt direct na het oogsten ingevroren en is dus ook heel vers, misschien wel verser dan losse blaadjes. Bovendien is het heel goed betaalbaar, betaalbaarder dan biologische verse die ook veel moeilijker verkrijgbaar is, zeker als je op een dorp woont zonder biowinkel, zoals ik.

Mineralen en vitaminen

Spinazie zit boordevol mineralen, waaronder ijzer, calcium, magnesium en kalium. Calcium zorgt voor sterke botten en een gezond gebit. Kalium is heel goed voor je bloeddruk. Ook zit er veel ijzer in wat een goede combinatie is met de volop aanwezige vitamine C. Door de vitamine C, die je evt. ook nog toe kunt voegen door citroensap te gebruiken, wordt de ijzer beter opgenomen. Vitamine C is natuurlijk onmisbaar voor een gezond lichaam. Het is goed voor je weerstand en het helpt ontstekingen te voorkomen. Bovendien zitten in spinazie ook veel andere vitamines zoals vitamine K en D.

Gezond met minder koolhydraten

Spinazie past in een koolhydraatbewuste levensstijl, zoals die van De EetLijn, want hij zit heel laag in calorieën en koolhydraten. Als je me vaker volgt, weet je dat ik zelf nooit calorieën tel omdat ik dat grote onzin vind, maar ik ben wel voor koolhydraatbewuste voeding. Koolhydraten moet je zeker niet schappen want die heb je gewoon nodig. Het is wel belangrijk dat je de goede koolhydraten neemt. En die komen zeker voor in spinazie; goede koolhydraten. Spinazie is ook ontstekingsremmend en daardoor cholesterolverlagend.

Veel vezels en carotenoïden

Er zitten veel vezels in spinazie. Dit is goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel. De oplosbare vezels zijn goed voor de darmflora en de niet-oplosbare vezels zijn een voedingsbron voor je darmbacteriën. En last but not least zit er caroteen in spinazie en dat is heel goed voor je ogen. Veel mensen van mijn leeftijd hebben last van netvliesveroudering (maculadegeneratie) maar dit natuurlijke proces kan je vertragen of tegengaan door gezonde voeding waar o.a. carotenoïden in voorkomen.

Spinazie goed voor je tanden?

Net als in rabarber zit er in spinazie oxaalzuur. Dit kun je merken doordat je stroeve tanden krijgt als je het eet. Niet iedereen heeft hier evenveel last van. Het hangt een beetje af van de samenstelling van je speeksel. Oxaalzuur is absoluut niet schadelijk voor je, integendeel, mensen met gevoelige tandhalzen merken misschien dat ze beter tegen koud eten kunnen of koude wind op hun tanden als ze spinazie hebben gegeten. Dat komt omdat het oxaalzuur zich bindt aan calcium wat komt uit je tandglazuur, uit het speeksel en uit de spinazie zelf. Zo vormt zich calciumoxalaat wat voor een beetje afzetting zorgt op de tandhalzen waardoor die beter beschermd worden.

Minder last van oxaalzuur

Vind je dat stroeve mondgevoel vervelend, dan zou je kunnen proberen minder te kauwen op je spinazie. Hierdoor krijgt het oxaalzuur minder kans om zich af te zetten op je gebit. Een klein theelepeltje wijnsteenpoeder tijdens het koken van de spinazie doet ook wonderen. Het oxaalzuur bruist dan weg. Veel mensen gebruiken liever alleen spinazie á la crème omdat hierin geen oxaalzuur meer zit. Maar ik ben hier geen voorstander van omdat er zoveel rare ingrediënten (meuk noem ik dat altijd) aan zijn toegevoegd dat de spinazie niet meer gezond is.

Weg met de fabeltjes!

Wij zijn lange tijd opgevoed met het idee dat er grote hoeveelheden nitraat in spinazie zouden zitten. Daarom mochten we niet meer dan 1x per week spinazie eten, niet in combinatie met vis en al helemaal geen opnieuw opgewarmde spinazie. In combinatie met ei of witte vis zou nitraat omgezet worden in nitriet en dat weer in nitrosamines, die heel schadelijk zouden zijn. Maar recent onderzoek van TNO heeft aangetoond dat dit niet meer klopt. Er zit haast geen nitraat in spinazie. En zeker niet meer dan in andere groentes. Het is prima om vis te combineren met spinazie. Sterker nog, het is heel gezond. Mensen zeggen wel eens: hoe zit het nu? Het verandert elke keer. Ik noem dit voortschrijdend inzicht!

Kleine kans

Sommige mensen wordt ontraden om veel spinazie te eten omdat er exorfinen in voorkomen. Deze hebben een remmende werking op endorfines, het anti-stresshormoon. Wanneer je last hebt van depressies, veel stress ervaart of aan een angststoornis lijdt, dan kun je spinazie misschien beter vermijden of i.i.g. niet overdrijven met het gebruik ervan. Dit geldt ook voor mensen met nierstenen omdat de oxalaat ook daar invloed op kan hebben. Als het oxalaat zich ophoopt, gebeurt dat vaak in het urinewegstelsel zoals de plasbuis, de blaas en de urineleider. Ben je normaal gezond, dan is de kans heel gering dat je door het eten van spinazie klachten kunt oplopen. En wat ik altijd roep: hoe meer variatie, hoe beter het is.

Gratis recept van spinaziefritata

Goed lieve mensen, ik besef dat ik niet zo onweerstaanbaar sterk ben als Popeye. Maar ik hoop dat ik jullie toch heb kunnen stimuleren om wat vaker spinazie te gaan eten. Als dat niet het geval is, dan weet ik je vast wel over te halen door een lekker recept met je te delen. Meld je nu aan op 12 gratis kookvideo’s en maak met behulp van de 9e video in de rij eens heerlijke spinaziefritata’s met geitenkaas. Of neem een proefabonnement op mijn nieuwe voedingsprogramma ‘365 dagen gezond(er) van A tot Z’. Met dit laagdrempelige voedingsprogramma leer je op een snelle manier alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van voeding en leefstijl. Je krijgt heel veel recepten, tips, weetjes en video’s. Klik op deze link en probeer het gewoon eens een maandje uit.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?