Prikkelbare Darm Syndroom, de eetlijn

Prikkelbare Darm Syndroom (P.D.S.) en de juiste voeding

Heb je vaak pijn in je buik, buikkrampen en last van winderigheid? Of obstipatie? Diarree? En voel je je weer wat beter als je naar de wc bent geweest? Dan zou het zo maar kunnen dat je aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) lijdt. Wereldwijd heeft 6 tot 18% van de bevolking daar last van. In deze blog vertel ik je wat PDS precies is, en hoe je met de juiste voeding en leefstijl er iets aan kunt doen. Onderaan de blog kom ik nog met een leuke primeur…

Prikkelbare Darm Syndroom en de signalen 

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een niet te onderschatten aandoening met de volgende signalen;

 • Diarree
 • Obstipatie
 • Buikpijn
 • Buikkrampen
 • Winderigheid

Van al deze signalen kun je ook nog eens erg vermoeid raken, angstig worden, aan slapeloosheid gaan lijden en zelfs een depressie ontwikkelen. Sommige mensen zien hun hele leven ontregeld worden. “Ik kan niet eens een dagje met mijn kinderen op pad om iets leuks met ze te doen”, vertelde een man die langskwam voor een consult. Zijn darmen waren zo overprikkeld dat hij niet meer naar zijn werk kon en zijn hele sociale leven stond stil. Gelukkig kon ik hem met het programma De EetLijn zo goed helpen dat hij zich na twee weken al veel beter voelde en weer wat kon gaan ondernemen.

Fodmap

Maar hoe kan het toch dat je darmen zo overprikkeld raken? De veroorzaker van P.D.S. zijn stofjes die we fodmaps noemen. Dat klinkt als een heel grappig woord, maar het is een afkorting van een heleboel ingewikkelde termen, namelijk:

 • F = Fermenteerbare
 • O = Oligosachariden (fructanen en galactanen).
 • D = Disachariden (lactose oftewel melksuiker)
 • M = Monosachariden (fructose)
 • A = And (en)
 • P = Polyolen (bekend van o.a. zoetstoffen maar komen ook voor in andere producten)

Van mij mag je deze opsomming direct weer vergeten als je maar wel weet wat al deze stofjes met je lichaam kunnen doen en in welke voedingsproducten ze zitten. Dat vertel ik je hieronder.

Voeding voor je darmen

Fodmaps zijn kleine moleculen (oftewel koolhydraten), die onverteerd vanuit de dunne darm in de dikke darm terechtkomen. Daar vormen ze de voeding voor je darmbacteriën. Dit is een heel gezond proces maar bij sommige mensen veroorzaakt het een opgeblazen gevoel, gasvorming, pijn, diarree en/of obstipatie, kortom: symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom (P.D.S.).

Lange darmen

De fodmaps trekken veel water aan als ze in grote hoeveelheden in de dunne darm zitten. Tijdens het transport naar je dikke darm verandert de samenstelling van de massa. Blijven de voedingsresten te kort in de darmen, dan krijg je last van diarree. Maar blijven de voedingsresten te lang in je darmen hangen, dan wordt er veel water aan onttrokken en kun je juist last krijgen van verstopping. Vrouwen hebben over het algemeen meer last van P.D.S. omdat ze een langere dikke darm hebben dan mannen en ook nog eens een diep bekken.

Prikkelbare Darm Syndroom, de een is gevoeliger dan de andere

Een goede darmflora hoeft trouwens niet te betekenen dat je nooit last kunt krijgen van het Prikkelbare Darm Syndroom. Als je veel bacteriën in je darmen hebt die goed kunnen fermenteren dan kan het júist zijn dat je meer last hebt van de fodmaps omdat je gewoon meer gassen produceert. De ene persoon is gevoeliger voor de effecten van fodmaps dan de andere. Dus ook al eet je gezond, je kunt toch te maken krijgen met P.D.S. Overigens is het zo dat je pijnklachten vaak verdwijnen na de ontlasting. Als dat niet zo is, dan komen je klachten waarschijnlijk ergens anders vandaan en raad ik je aan de huisarts te bezoeken.

Fodmaps zitten voornamelijk in de volgende producten:

 • Tarwe, rogge en spelt
 • Peulvruchten
 • Fruit
 • Melk
 • Uien, prei en knoflook
 • Kool
 • Suikervrije producten die gezoet zijn met zoetstoffen

Probeer het uit

Hoeveel last je krijgt van de fodmaps, hangt  mede af van de hoeveelheid die je per keer binnenkrijgt. Hoe meer je er in een maaltijd van eet, hoe erger de klachten kunnen worden. Bij De EetLijn zijn de ‘lastigste’ fodmaps (o.a. gluten en grote hoeveelheden lactose) uit het voedingspatroon verdwenen maar er zitten er nog wel in want ook bepaalde groentes bevatten fodmaps. En groentes eten we natuurlijk wél! Vermoed je dat je lijdt aan P.D.S., begin dan met het programma De EetLijn en ervaar wat de resultaten zijn. Krijg je niet alle klachten weg, dan is het verstandig om bij te houden bij welke voedingsmiddelen die je eet en in welke hoeveelheden je alsnog last krijgt. Krijg je na de maaltijd last van P.D.S.-symptomen, dan laat je díe voedingsmiddelen een poosje weg. Zo kun je door veel zelf uit te proberen erachter komen wat jouw zwakke plek is. Bespreek dit ook met je EetLijn Coach; zij helpt je om de puntjes op de ‘i’ te zetten. En ze helpt je aan lekkere recepten.

Laagdrempelig gezond

‘Nettie, je live uitzendingen zijn interessant, maar ze duren soms best lang’, krijg ik wel eens als reactie op mijn wekelijkse praatje. Terwijl er ook mensen zijn die het juist prettig zouden vinden als ik nog wat meer de diepte in zou gaan. Wat is het prachtig dat er zoveel verschillende mensen naar mijn live-uitzendingen kijken, maar hoe moet ik iedereen tevreden houden? En hoe kan ik De EetLijn laagdrempelig houden en er zo voor zorgen dat Nederland het gezondste land ter wereld wordt?

Primeur: 365 dagen gezond(er) van A tot Z

Ik denk dat ik een oplossing heb gevonden in mijn nieuwe programma ‘365 dagen gezond(er) van A tot Z’. Dit laagdrempelige online inspiratie programma ben ik op dit moment aan het ontwikkelen met als doel een brug te slaan voor iedereen die wel gezonder wil leven maar die een totale leefstijlverandering nog niet aandurft. Het is ook een nazorgprogramma voor mensen die De EetLijn al hebben gevolgd en die de begeleiding en de bijbehorende mailtjes missen. Met ‘365 dagen gezond(er) van A tot Z’ word je elke dag wakker met een gezonde tip van Nettie, krijg je lekkere recepten, leuke kookvideo’s en nog veel meer. Bovendien word je lid van een besloten Facebookgroep zo lang je zelf wilt waarin we elkaar tips kunnen geven en ondersteunen bij de weg naar een GEZOND(er) leven.

Kan ik meedoen?

Je moet nog even geduld hebben want ik ga 21 mei a.s. testen met een testgroep die al vol zit. Daarna komt de echte lancering op een hele speciale datum. Als jij je binnen twee weken na de lanceerdatum aanmeldt voor deze bijzondere inspiratie cursus met bijbehorende Facebookgroep betaal je geen € 127,– maar slechts € 77,– (dat is maar € 6,- per maand!). Wat kun je voor dat geld verwachten?

 • Een jaar lang elke dag een mail van De EetLijn. We gaan het hele alfabet langs. De tips gaan over voeding, fit zijn en blijven, lekker in je vel zitten en nog veel meer.
 • Regelmatig kookvideo’s
 • Regelmatig overheerlijke nieuwe recepten
 • Zo lang als jij wilt een lidmaatschap op de bijbehorende besloten Facebookgroep

Mocht je het programma De EetLijn al volgen en een coach hebben, meld je dat a.u.b. aan via jouw eigen coach als je interesse hebt. Heb je géén coach, dan kun je je aanmelden door te reageren op deze mail om aan te geven of je in principe geïnteresseerd bent. Aanmelden kan nog niet maar meer info volgt!

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?