Quinoa, De EetLijn

Quinoa, Zuid-Amerikaans superfood

Eigenlijk is mijn stelregel dat als je iets niet kunt uitspreken, je het ook niet moet eten. Maar voor quinoa maak ik een uitzondering. Want quinoa is superfood; voedzaam, rijk aan proteïne, glutenvrij en vetvrij. Maar hoe spreek je het dan uit? Als KIENoá (met een heel klein Spaans o-tje). In deze blog vertel ik je waarom het zo gezond is en hoe je het gebruikt in je keuken.

Moedergraan

Quinoa lijkt op echt graan zoals tarwe, rogge en maïs (familie van de grassen), daarom wordt het pseudograan genoemd. Maar het is eigenlijk zaad. Het is afkomstig van de Zuid-Amerikaanse Inca’s en wordt ook nu nog vooral geteeld in Peru en Bolivia. In de taal van de Inca’s betekent quinoa trouwens moedergraan. In Nederland is quinoa inmiddels erg trendy en hip geworden, het is hier het meest gegeten pseudograan. Maar veel van mijn klanten verzuchten nogal eens ‘Nettie, ik heb geen idee wat ik ermee moet!’ Daarom begin ik deze keer mijn blog eens met de praktische kant van het verhaal. Ik geef je eerst de tips uit de keuken.

Eet niet te veel

Allereerst moet je weten dat quinoa geen hoofdgerecht is, maar dat je het eet als bijgerecht. Er bestaat witte, rode en zwarte quinoa, maar de smaak is van alle drie min of meer gelijk. Je moet quinoa altijd eerst wassen, daarna kook je hem in 8 tot 12 minuten beetgaar. Gebruik een fijnmazige zeef om af te gieten. ’s Morgens is quinoa heerlijk als vervanger van havermout of brood. Als lunch maak je bijvoorbeeld een salade met rode bietjes, appel en geitenkaas. Bij de koffie of thee serveer je heerlijke quinoamuffins en ’s avonds is een schepje quinoa een gezonde toevoeging bij elke maaltijd. Maar, eet niet te veel. Bij De EetLijn rekenen we per persoon 50 gram gekookte quinoa per portie.

Waarom superfood?

Quinoa wordt geprezen vanwege zijn supergezonde eigenschappen. Het bevat meer eiwitten dan alle bekende granen. Het zit laag in zetmeel, maar bevat wel koolhydraten. Dit is goed voor de werking van de schildklier. Het is ook vezelrijk en hierdoor voedzamer dan bijvoorbeeld brood. Het is niet genetisch gemodificeerd en altijd biologisch. Bovendien is het een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die alle essentiële 9 aminozuren bevat. Je kunt aminozuren vergelijken met legosteentjes die samen het bouwwerk eiwit vormen. Deze aminozuren maakt ons lichaam niet zelf aan, we moeten die halen uit onze voeding.

Meer energie, minder snoepen

Goed nieuws voor diabetespatiënten en mensen die graag op gewicht willen blijven; de glycemische index van quinoa ligt heel laag waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Hierdoor krijg je meer energie, houd je langer een verzadigd gevoel en ga je dus minder snaaien.

Van nature glutenvrij

Omdat quinoa geen graan is, bevat het ook geen gluten. Gluten zijn eiwitten die vaak darmproblemen veroorzaken (zoals coeliakie). Daarom eten we bij De EetLijn bijna helemaal glutenvrij. Maar als je op zoek gaat naar glutenvrije producten, dan zul je merken dat dit vaak dure geraffineerde producten zijn, bomvol suikers. Glutenvrije producten zijn dus vaak helemaal niet zo gezond. Maar quinoa is van nature glutenvrij en alleen daarom al superfood! Let er wel op dat het niet in fabrieken verwerkt wordt waar wél gluten zijn, want dan kun je een kruisbesmetting krijgen. Wil je zekerheid? Koop dan een merk wat gecertificeerd glutenvrij is.

Nog gezonder dan cranberries

Quinoa bevat onder andere de volgende gezonde eigenschappen:

  • Het is cholesterolverlagend waardoor hart- en vaatziektes voorkomen kunnen worden.
  • Het is ontstekingsremmend en helpt tegen nierproblemen. Er zijn veel mensen die om deze redenen regelmatig cranberries eten. Maar wist je dat er in quinoa twee keer zoveel antioxidanten voorkomen?
  • Het bevat magnesium en dit kan migraine helpen voorkomen.

Zijn er nadelen?

Er kleven eigenlijk maar twee nadelen aan quinoa. De eerste is dat er namelijk fytinezuur in zit. Dit is een antinutriënt, een stofje dat een plant aanmaakt om zich te beschermen tegen gevaar van buitenaf. Het heeft de eigenschap zich te binden aan mineralen waardoor deze hun werk niet goed kunnen doen. Fytinezuur kunnen we gelukkig eenvoudig uitschakelen door de quinoa eerst te laten weken.

Ingewikkelde discussie

Het tweede probleem bij quinoa is de prijs. Omdat er in het Westen steeds meer vraag naar is, is het duur geworden. Dat is vervelend voor ons maar ook erg voor de bewoners van de hoogvlakten in Zuid-Amerika. Quinoa is al eeuwenlang een eerste levensbehoefte in Zuid-Amerika. Het is gezond en goedkoop. Maar door de westerse belangstelling verkopen de boeren de quinoa liever aan het buitenland. In Nederland wordt ook steeds vaker quinoa geteeld. Dat is net zo gezond en lekker als de Zuid-Amerikaanse. Maar we helpen er de boeren in Peru en Bolivia niet mee.

Laat het zaadje kiemen

Weet je wat nog gezonder is dan quinoa? Het kiempje van een quinoazaadje! En het leuke is: die kun je zelf maken. In mijn nieuwe online inspiratieprogramma ‘365 dagen gezond(er) van A tot Z’ schenk ik daar ook aan. Je kunt je hiervoor aanmelden via deze link of via je eigen EetLijnCoach. Met dit laagdrempelige voedingsprogramma word je 365 dagen lang wakker met een nieuwe tip van mij over alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van leefstijl. Recepten, wijsheden, filmpjes, korte blogs en heel veel waardevolle, inspirerende informatie. Je kunt dit programma nu een maand lang uitproberen voor maar €10,00! Wil je na die maand graag verder met 365 gezond(er) dan betaal je pas de rest van het abonnementsgeld. Om aan het programma te kunnen proeven, kun je jezelf aanmelden via deze link.

 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?