Restless legs, de eetlijn

Restless legs de oorzaak van slapeloze nachten?

Word je ’s avonds vaak geplaagd door een tintelend of rusteloos gevoel in je benen of kun je zelfs je benen niet stilhouden in bed? Misschien heb je last van het restless legs syndrome (RLS), dat is Engels voor het rusteloze benen syndroom.  Er zijn ontzettend veel mensen die hieraan lijden. Het klinkt misschien niet zo spannend voor iemand die niet weet wat het is, maar het is een heel naar gevoel. Daarom deze blog met uitleg en tips.

Restless legs, oorzaak onbekend?

Veel mensen die last hebben van RLS, lijden ook aan slapeloze nachten. Maar wanneer je wakker wordt van rusteloze benen en steeds uit bed gaat om de klachten te verminderen, dan is het logisch dat je slapeloze nachten hebt, toch? Het gekke is dat onderzoek heeft uitgewezen dat slapeloze nachten niet het gevolg zijn van RLS. Bij proefpersonen bleek dat toen het RLS was weggenomen, door medicatie, de slapeloze nachten niet minder werden. Het gaat hier dus niet om oorzaak en gevolg.

Dopamine

Sterker nog, toen de onderzoekers verder zochten kwamen ze tot de bijzondere conclusie dat RLS en slapeloze nachten dezelfde oorzaak kunnen hebben, namelijk een dopamine tekort. Dopamine is een neurotransmitter, die net als bijvoorbeeld de stofjes melatonine en adrenaline signalen vanuit de hersenen doorgeven aan ons lichaam. Je kunt het zien als een zender en een ontvanger. Als er een verstoring in de dopamine huishouding is, dan kan RLS en dus ook slapeloze nachten het gevolg zijn.

Zwanger

Restless legs komt 2x zo vaak bij vrouwen voor als bij mannen. Er zijn ook vrouwen die er last van krijgen tijdens de zwangerschap. Dit heeft niets met dopamine te maken maar juist met een ijzertekort. Na de zwangerschap gaat RLS dan vanzelf weer over. Zelf heb ik daar ook last van gehad. Mijn fysiotherapeut gaf me een fijne oefening mee die ik elke avond voor het slapengaan deed: Ga op je handen en knieën zitten en maak zo’n 20x achter elkaar heel rustig afwisselend een holle en bolle rug. Mij hielp het goed!

Glutamaat

Een derde oorzaak van RLS is geen tekort maar juist een teveel. Een teveel aan glutamaat kan de (mede)veroorzaker zijn van epilepsie, de ziekte van Parkinson en dus ook R.LS. Glutamaten zijn smaakstoffen die in bijna alle supermarktproducten verwerkt zitten. En dat is dus wel even schrikken! Want hoe kun je ervoor zorgen dat je minder of helemaal geen glutamaten binnenkrijgt. Je moet dan goed de etiketten lezen op elke verpakking. E621 is glutamaat, maar vaak worden er schuilnamen gebruikt voor E-nummers, dus het is niet altijd even duidelijk wat er allemaal aan ons voedsel is toegevoegd.

5 Tips

Gelukkig kan RLS voor je gezondheid geen kwaad, behalve dan dat je er zo moe van kunt worden. Bovendien zorgt een slechte nachtrust ervoor dat het lichaam niet kan herstellen, dus indirect kunnen er zeker klachten ontstaan, gerelateerd aan R.L.S. Niet meteen levensbedreigend maar de klachten zijn wel heel vervelend. Daarom deze tips:

  1. Vermijd E621. Veel van mijn cliënten van De EetLijn vertellen me dat ze veel minder last of zelfs helemaal geen last meer hebben van RLS. Het klopt dat De EetLijn alleen maar gebruik maakt van verse producten en nooit samengestelde producten uit de supermarkt gebruikt. Wil je zekerheid, volg dan de recepten van De EetLijn en probeer of dit voor jou ook werkt.
  2. Matig je alcoholgebruik.
  3. Stop met roken.
  4. Drink geen koffie en/of zwarte thee voor het slapen gaan.
  5. Laat intensief bewegen vlak voor je gaat slapen achterwege. Hierdoor komen je benen niet tot rust.
  6. Wat je wél kunt doen: Overdag voldoende bewegen. Maak een rustige wandelening. Neem wat vaker de trap. Blijf niet de hele avond op de bank zitten. Doe oefeningen die de bloedsomloop stimuleren.

Meer mensen door kortere live-uitzendingen

De live-uitzendingen via facebook die ik elke week gratis geef, worden korter. Het blijkt dat kortere uitzendingen vaker gedeeld worden. Zo bereik ik meer mensen met mijn tips over een gezonde(re) leefstijl. En mijn doel is van Nederland het gezondste land ter wereld te maken. Wil je nog wel graag de lange uitzendingen volgen en meer tips ontvangen, word dan lid van de besloten betaalde facebookgroep ‘365 dagen gezond(er) van A tot Z’. Je wordt dan elke dag wakker met een gezonde tip van Nettie, krijgt lekkere recepten, leuke kookvideo’s en nog veel meer. Meld je aan via www.deeetlijn.nl/365-dagen-gezonder. Mocht je een coach hebben, geef je dan op via haar. Jouw coach heeft dan voor jou een kortingscode op zak zodat je met € 30,00 korting aan het programma kunt deelnemen.

 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?