Snurken, De EetLijn

Snurken: alles over deze irritante kwaal, met de oplossing erbij!

Snurken: is dat ook jouw grote frustratie? Lig je soms wakker van het gesnurk van je partner of jezelf? Dat kan heel vervelend zijn. Je kunt daardoor sneller geïrriteerd raken en eerder moe zijn. Je gezondheid kan er zelfs onder gaan lijden. In dit blog vertel ik je meer over snurken. Bovendien krijg je de oplossing, die vaak eenvoudiger is dan je denkt!

Snurken: het komt vaker voor dan je denkt!

Als het over snurken gaat, is dat vaak in de lacherige sfeer. Het is voor velen een gênant thema. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Naar schatting zijn er zo’n 6 miljoen mensen in Nederland die er last van hebben. De helft van de mensen snurkt wel eens. Zelfs 40% van de volwassen mannen en 24% van de volwassen vrouwen snurkt regelmatig. Dat is behoorlijk wat. Er is geen enkele reden om je ervoor te schamen.

Feiten en fabels

Er doen nogal wat fabeltjes de ronde over snurken. Misschien heeft dat te maken met onwetendheid door de schaamte die er is over snurken. Daarom geef ik je eerst wat feiten en fabels.

Eerst wat fabeltjes:

  • Vrouwen snurken niet.
  • Je snurkt alleen met je mond open.
  • Slanke mensen snurken nooit.

De feiten zijn:

  • Mannen snurker vaker dan vrouwen.
  • Je snurkt meer als je op je rug ligt.
  • Van alcohol ga je snurken. Dit heeft te maken met de ontspanning van de spieren in het mond-keel gebied.
  • Roken kan leiden tot snurken: de chemische stoffen irriteren mond- en keelholte, waardoor de weefsels opzwellen.
  • Oudere mensen snurken meer. De spieren in mond en keel worden slapper. Bovendien is er vaak meer vet rond de nek naarmate de leeftijd vordert.

Wat is snurken?

Maar wat is het nu eigenlijk? Door de ontspanning tijdens de slaap verslappen de spieren in het mond-keel gebied. De zwaartekracht helpt daarbij ook mee. Hierdoor vernauwen de luchtwegen. De lucht die je inademt via de neus en keel, gaat door de luchtpijp naar de longen. Als er een vernauwing zit in die luchtweg, zorgt de lucht die langs de stembanden gaat, voor de trillingen. Dit trillen van de slijmvliezen, de huig en het gehemelte in de keelholte zorgt daarbij voor het snurkgeluid. Het snurkgeluid kan ook ontstaan door trillingen van de achterzijde van de tong en/of het strottenklepje. De houding waarin je ligt en de positie van je mond -bepaalt het specifieke geluid. Het klinkt als het ontsnappen van lucht uit een luchtballon of zelfs als zagen. Het kan behoorlijk hard gaan. Soms snurkt iemand zo hard dat hij of zij er zelf wakker van wordt. Als je door je mond ademt, heb je een grotere kans dat je gaat snurken dan wanneer je door je neus ademt.

Op welke manieren kun je snurken?

De kans is groot dat je er nooit bij stil gestaan hebt dat er verschillende manieren zijn om te snurken. Ik som ze even voor je op:

  1. Je kunt met je mond dicht snurken.
  2. Ook is het mogelijk om met je mond wijd open te snurken.
  3. Er is een vorm waarbij de tong een rol speelt.
  4. Sommige mensen gaan direct snurken wanneer ze op hun rug slapen.
  5. Anderen snurken met een ronkend geluid door de neus.
  6. Ook zijn er mensen die in alle posities snurken.

Wat zijn de oorzaken?

Er is niet één oorzaak voor snurken aan te wijzen; vele factoren kunnen een rol spelen. Ik noem de belangrijkste.

  • Bij het ouder worden verslappen alle spieren, ook die in het mond-keel gebied. Door een gezonde leefstijl kun je dit soort ‘ouderdomsverschijnselen’ beperken en uitstellen, maar niet voorkomen.
  • Er kunnen erfelijke factoren een rol spelen: in sommige families komt vaker snurken voor dan in andere families. Je kunt je wel afvragen of de leefstijl geen bepalender rol speelt dan de erfelijke factoren op zich.
  • In de overgang is er bij vrouwen veel aan het veranderen in de hormoonhuishouding. Dit kan, net zoals tijdens een zwangerschap, een mede oorzaak zijn voor snurken.
  • Ontstekingen in je neusholte (de sinus), zwellingen van het neusslijmvlies door verkoudheid of hooikoorts.
  • De houding waarin je slaapt is van belang: als je op je rug ligt, zul je eerder snurken dan wanneer je op je zij ligt. Stabiele zijligging het beste.
  • Astma kan ook zorgen voor snurken. Bij astma is er vaak sprake van een vochttekort in de cellen. Daardoor knijpen de longblaasjes zich samen om te voorkomen dat er vocht via de longen ontsnapt. Dit zorgt voor benauwdheid, wat weer risico geeft op snurken.
  • Alcohol zorgt voor meer verslapping van de keelspieren.
  • Roken geeft irritatie aan de luchtwegen.
  • Slaapmedicatie leidt tot ontspanning in mond-keelgebied. Sommige andere medicatie geeft irritatie in dit gebied.
  • Overgewicht is niet de enige, maar wel een belangrijke oorzaak van snurken.
  • Aangeboren afwijkingen in neus- en keelholte
  • Oververmoeidheid
  • Brandend maagzuur kan leiden tot verdikking van het keelgebied.
  • Vergrote keel- en/of neusamandelen
  • Neuspoliepen
  • Een neustussenschot dat scheef staat.
  • Traag werkende schildklier

Is snurken gevaarlijk?

Hoewel het heel vervelend kan zijn als je (of je partner) snurkt, is snurken op zichzelf ongevaarlijk. Wel kan het tot vermoeidheid en irritatie in de keel leiden. Het kan dus wel wenselijk zijn om er wat aan te doen. Wat wel gevaarlijk kan zijn, is slaapapneu.

Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen snurken en slaapapneu?

Soms worden snurken en slaapapneu met elkaar verward. Ze kunnen met elkaar te maken hebben, maar dit is niet altijd het geval. Al gaan ze wel vaak samen. Je kunt snurken en geen apneu hebben en
je kunt apneu hebben zonder te snurken. Slaapapneu kan leiden tot ernstige aandoeningen (o.a. hersenbeschadigingen en dementie). Daarom is het wel van belang om het op tijd te herkennen. De signalen dat er sprake kan zijn van slaapapneu zijn:

  1. Ademstops
  2. Heel luidruchtig snurken
  3. Wakker schrikken met het gevoel dat je stikt
  4. Extreme vermoeidheid bij het wakker worden die onverklaarbaar is
  5. Concentratieproblemen
  6. Extreme hoofdpijn bij het wakker worden
  7. Overdag slaperig zijn en in slaap vallen van vermoeidheid
  8. Droge mond bij het wakker worden
  9. Potentie stoornissen (mannen) en onregelmatige menstruatie bij vrouwen (hormoonverstoring dus

Overgewicht

In 90% van de gevallen is overgewicht de oorzaak van slaapapneu. Overigens kan overgewicht ook een gevolg zijn. Door de verstoring van de slaap raakt de stofwisseling ook verstoord. Het gaat daarbij om verandering in de suikerstofwisseling door de aanmaak van een grote hoeveelheid adrenaline tijdens de ademstops. Dit kan leiden tot overgewicht. Afvallen en gezonder gaan leven is in heel veel gevallen de sleutel tot het oplossen van slaapapneu. Er kunnen ook ernstiger oorzaken een rol spelen. Als je de genoemde signalen herkent (of als je partner merkt dat je ademstops hebt) is het belangrijk om naar de huisarts te gaan om te laten onderzoeken of je inderdaad te maken hebt met slaapapneu en om eventuele ernstige oorzaken uit te sluiten. Sowieso is het belangrijk om af te vallen als je overgewicht hebt. Uit onderzoek blijkt dat 10% meer gewicht 30% meer ademstops geeft. De Eetlijn Methode is zeer geschikt om te helpen afvallen en gezonder te worden.
Kortom: snurken en slaapapneu zijn verschillende dingen. Snurken kán wel een signaal zijn van slaapapneu, wat je zeker serieus moet nemen.

Wat kun je eraan doen met leefstijl als je snurkt?

Als je de oorzaken van snurken bekijkt, kun je wellicht de remedie(s) al wel ontdekken. Ik noem een aantal acties die je kunt inzetten als je wat wilt doen aan het snurken met betrekking tot leefstijl.

  • Gezonder gaan leven is een belangrijke sleutel.
  • Alcohol vermijden
  • Stoppen met roken
  • Luchtbevochtiger omdat droge lucht de ademhaling bemoeilijkt.
  • Een anti snurk beugels (en meer van dit soort hulpmiddelen) kunnen verlichting geven, maar je lost het echte probleem er niet mee op. Er zijn zelfs operaties mogelijk, afhankelijk van de oorzaak van het snurken (verwijdering van keel- en/of neusamandelen, verwijdering van neuspoliepen, verwijdering van een deel van de huig, operatie aan het neustussenschot).
  • Als je op je rug slaapt: op je zij gaan slapen kan helpen het snurken te verminderen.
  • Stoppen met slaapmiddelen of andere kalmerende medicatie
  • Afvallen bij overgewicht

Wat kun je doen met voeding en supplementen?

Ook voeding kan invloed hebben op snurken. Het zal het snurken niet verhelpen, maar het kan wel ondersteunen. Daarbij spelen de volgende elementen een rol:

  1. Gebruik ’s avonds laat geen melkproducten, omdat die slijmvormend zijn.
  2. Eet ’s avonds laat geen grote maaltijden: een volle maag kan tegen het middenrif drukken. Dit kan de ademhaling beïnvloeden.
  3. Gebruik ontstekingsremmende voeding met veel antioxidanten. Let daarbij op het vermijden van suiker, granen en slechte vetten (omega 6 en transvetten). Leg de nadruk op omega 3. Een supplement omega 3 kan daarbij belangrijk zijn.
  4. Boost je immuunsysteem. Neem extra vitamine C (evt. als supplement), zeker wanneer er sprake is van verkoudheid.
  5. Daarnaast zijn er een aantal producten die kunnen helpen om de keelholte te ontspannen. Dat zijn o.a. tofu, olijfolie, amandelen en rozemarijn.

Snurken kan een vervelende kwaal zijn, al is het meestal op zichzelf onschuldig. Eén van de belangrijkste oorzaken is overgewicht. Met de Eetlijn Methode kun je daar snel en effectief wat aan doen. Je wordt er alleen maar GEZOND(er) door!

Wil je meer weten over de Eetlijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl Ik zoek dan een coach bij jou in de buurt.

Heb je belangstelling voor olijfolie of vitamine C supplement?
https://shop.deeetlijn.nl/product/olijfolie/
https://shop.deeetlijn.nl/product/vitamine-c-plus-60-stuks/

 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?