Marsepein, De EetLijn

Suikergoed en marsepein: Meedoen of niet? Met 9 tips voor een fijn Sinterklaasfeest

Suikergoed en marsepein en ander strooigoed… Een keertje moet toch kunnen? Of een klein stukje, dat kan toch wel? Want van een klein stukje word je toch niet dik? Of werkt dat niet bij jou, omdat het alles of niets is? In dit blog ga ik dieper in op het omgaan met suikergoed en marsepein.

Wat is marsepein?

In de basis is marsepein niets anders dan een mengsel van amandelmeel en (heel veel) suiker. Je vindt het in de winkel als snoepgoed in allerlei leuke vormen en figuren en in taarten en ander gebak.

Welke andere producten lijken op marsepein?

Er zijn verschillende producten te koop die op marsepein lijken, maar toch anders zijn. Ze worden ook op een andere manier gebruikt.

  • Amandelspijs bestaat uit amandelen en suiker, maar het is grover dan marsepein. Ook bevat het minder suiker dan marsepein.
  • Banketbakkersspijs lijkt veel op amandelspijs. Toch zijn de ingrediënten anders: banketbakkersspijs is gemaakt van gekookte witte bonen met suiker.
  • Fondant is iets heel anders, al smaakt het vergelijkbaar. Het is een mengsel van suiker en glucose.
  • Parzipan of persipan is een goedkope variant op amandelspijs. Het is gemaakt van abrikozenpitten, omdat amandelen veel duurder zijn.

Wat verstaan we onder suikergoed?

Volgens de definitie is suikergoed snoepgoed dat gemaakt is van voornamelijk suiker. Het zit vaak door strooigoed (pepernoten etc) gemengd. Omdat juist in de sinterklaastijd ook veel andere zoetigheid op tafel komt, zoals pepernoten, chocoladeletters, speculaas en amandelstaven, bedoel ik dat soort producten in dit blog ook.

Suikergoed of suikerslecht?

Je kunt je afvragen of het deze zoete producten nu zo’n probleem zijn. Zouden we ons er niet zo druk om moeten maken en er ‘gewoon’ van genieten? Het is belangrijk te beseffen dat het allemaal heel veel suiker bevat. Ik wil suiker geen gif noemen, maar het kan wel heel veel schade in ons lichaam veroorzaken. Bovendien hebben marsepein en andere zoetigheid geen of nauwelijks voedingswaarde. Integendeel: ze bevatten suiker, granen en gluten en bovendien vaak veel kleur- en smaakstoffen, die zeker niet onschuldig zijn.

Wat doet suiker in je lichaam?

Suiker is geen voedingsstof. Het kan zorgen voor veel schade in ons lichaam. Ik noem een paar van die negatieve gevolgen.

  1. Je darmen worden er niet blij van. Het heeft een slechte invloed op de darmflora. Als je darmen niet in goede conditie zijn, kan dit leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand. Hierdoor kunnen o.a. afvalstoffen in het bloed ‘lekken’ en elders in het lichaam klachten veroorzaken.
  2. Suiker leidt tot laaggradige ontstekingen in de bloedvatwanden. Dit zorgt voor een verhoogd LDL-cholesterol.
  3. Suiker zorgt voor overgewicht.
  4. De genoemde laaggradige ontstekingen kunnen ook leiden tot degeneratieve ziekten, o.a. hart- en vaatziekten, reuma, artrose, verhoogde bloeddruk, diabetes, kanker, vervette lever. Zelfs Alzheimer lijkt hiermee verband te houden.

Het is goed om hierbij wel een nuancering aan te brengen. Deze effecten zijn niet alleen te wijten aan het eten van suiker alleen. Ook roken, medicatie, stress, teveel zitten, alcoholgebruik en te weinig water drinken kunnen hierbij een rol spelen. Het is echter de combinatie van verschillende factoren die deze tijd wel tot een uitdaging maakt.

Eén klein stukje marsepein dan??? Of 1 pepernoot?

Er zijn verschillende manieren waarop je tegen het omgaan met alle zoetigheid aan kunt kijken. Ik noem een paar opvattingen en hoe ik daarover denk.

  1. Je hoort wel eens: ‘Doe toch gewoon mee! Snoepgoed is om van te snoepen. Altijd dat gezonde gedoe. Zo werk je verstoord eetgedrag in de hand.’ Dit klinkt wel aannemelijk. Toch wil ik er kanttekeningen bij plaatsen. Het lijkt alsof ‘gezond doen’ betekent dat je iets niet mag. Het gaat echter niet om niet mogen, maar om goed voor jezelf te zorgen. Waarom zou je je lichaam plagen? Bovendien zijn er maar weinig mensen die na Sinterklaas dan weer hun gezonde eetpatroon kunnen oppakken. Want suiker smaakt altijd naar meer. Die eerste pepernoot smaakt lekker, en je kunt ervan genieten. Maar de smaak in je mond zorgt voor een toenemende zoetbehoefte en je eet door. De structuur, het mondgevoel en de zoetigheid zorgen voor de afgifte van dopamine. Dat doet je even goed voelen. Maar direct daarna wil je meer, en meer, en meer. Dan voel je je helemaal niet goed meer! Zelfs na jaren gezond eten kan één pepernoot een domino-effect hebben.
  2. Niet meedoen is het andere uiterste. Je kunt je verre houden van alle suikergoed en speculaas. Dit is echter voor weinigen weggelegd, want als je te maken hebt met kinderen of kleinkinderen word je er toch mee geconfronteerd. Het valt dan niet mee om altijd ‘nee’ te zeggen.
  3. Je gezonde basis vasthouden en daarbij de 80-20 regel hanteren. Je kunt dan een heel klein beetje meedoen. Het gevaar bestaat dat je toch doorslaat en meer neemt, vanwege de hoge dooreetfactor. Het is dan belangrijk dat je afspraken maakt met jezelf en je daaraan houdt. Je kunt bijvoorbeeld één stukje chocolade of 10 pepernoten nemen en de rest weggeven. In de EetLijn Methode fase 2 gebruiken we de 80-20 regel.
  4. Alles zelf maken met gezonde ingrediënten. Dit klinkt misschien heel ‘streng’, maar het is het niet. Als je deze keuze maakt om goed voor jezelf te zorgen en je lichaam niet te schaden, zal het maken van lekkers je niet zwaar vallen. Het is geen beperking van jezelf, maar liefdevolle zorg. Omdat je lichaam het waard is! Hierbij moet ik denken aan de uitspraak: ‘Als je nu geen tijd maakt om goed voor jezelf te zorgen dan zul je vroeg of laat tijd moeten maken om ziek te zijn.’

Wat kun je doen als alternatief?

Er zijn vele manieren om gezonde producten zelf te maken. Als je zelf lekkers maakt met gezonde ingrediënten, is het makkelijker om van het gewone suikergoed af te blijven.

  • Marsepein en pepernoten kun je maken van gezonde ingrediënten. Zo voed je je lichaam in plaats van het te belasten. De EetLijn heeft hiervoor ook verschillende recepten. Klik hier voor de recepten: Marsepein en pepernoten.
  • Natuurlijk mag chocolademelk niet ontbreken. Dit kun je eenvoudig zelf maken door amandelmelk en/of kokosmelk in een pannetje op te warmen. Doe er wat cacaopoeder en steviadruppels door en klaar is je chocolademelk.
  • Als het gaat om hartige producten, zoals borrelnootjes, is het een leuk idee om EetLijn Kaasbrood te bakken. Dit kun je in blokjes snijden die je opbakt in een koekenpan met wat kokosolie of in de airfryer.
  • De EetLijn heeft verschillende receptenboekjes met ideeën voor zoete en hartige gerechten, zoals
    https://shop.deeetlijn.nl/product/gezonder-highteaen-de-2e-ronde-e-book-incl-12-kookvideos/
    https://shop.deeetlijn.nl/product/gezondere-tapas-de-2de-ronde-e-book/

Hoe kom je deze tijd zonder kleurscheuren door?

Tot slot nog enkele tips voor deze periode, die voor veel mensen toch lastig is vanwege alle suikergoed.

  1. Zoals ik hierboven al noemde: maak het zelf… En als je geen tijd hebt? Neem dan de meest pure variant van bijvoorbeeld marsepein. Kies dan voor de ‘aardappeltjes’ of een staafje, maar niet al die figuurtjes met kleurstoffen.
  2. Sla geen maaltijden over. Dit leidt al snel voor dooreten van ongezonde producten.
  3. Zorg dat je níet met honger aan het feest begint. Als je daarvoor een gewone, voedzame maaltijd gegeten hebt, zal de trek ook minder zijn.
  4. Drink veel water. Dit zorgt voor een voller gevoel en helpt om je lichaam goed te hydrateren.
  5. Blijf bewegen. Denk hierbij ook aan regelmatige, kleinere beweegmomenten: even opstaan, een trap op lopen etc.
  6. Poets je tanden. Als je net je tanden gepoetst hebt, smaakt voeding niet lekker. Dit helpt dus om dooreten tegen te gaan.
  7. Bewaar het lekkers voor de dag van Sinterklaas. Het is per slot van rekening maar één dag. Al die voor- en nadagen zijn helemaal niet nodig.
  8. Om weer in het goede ritme te komen kun je de dag na Sinterklaas een ‘stop-met-snaaien-dag’ inlassen, waarop je heel strikt gezond eet.
  9. Ken jezelf. Als je weet dat je het niet bij een bescheiden portie kunt houden, eet het dan niet of maak strikte afspraken met jezelf of evt. met anderen.

Hoe je ook over het eten van suikergoed en marsepein denkt, het is belangrijk om bewust een eigen keuze te maken. Richt je aandacht vooral op de mensen met wie je het feest viert en de gezelligheid. Geniet daarvan!

Heb je belangstelling voor EetLijn Kaasbrood?
https://shop.deeetlijn.nl/product/eetlijn-bakmix-voor-kaasbrood/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?