Tryglyceriden, De EetLijn

Trigylceriden en 7 tips hoe je ze in balans kunt houden.

Triglyceriden: wat zijn het en wat doen ze in ons lichaam? Is een verhoogde waarde gevaarlijk? En zo ja, wat kun je er zelf aan doen dan? In dit blog kun je lezen over al deze aspecten.

Wat zijn triglyceriden?

Misschien is het een nieuw begrip voor je. Toch is het niet onbelangrijk om er iets van af te weten. Bij triglyceriden gaat het om een bepaalde vorm van vet. Het kan circuleren in het bloed. Tevens kan het opgeslagen worden in het lichaam. Triglyceriden zijn bron en opslag van energie voor het lichaam. Ook zijn ze nodig om hormonen en vitamine D aan te kunnen maken. Het is een verzamelnaam: de triglyceriden kunnen bestaan uit gezonde vetten (bijvoorbeeld meervoudig onverzadigd en omega 3), maar het kunnen ook schadelijke vetten zijn (bijvoorbeeld transvetten en de ontstekingsbevorderende omega 6). Triglyceriden kunnen dus nuttige, nodige vetten (lipiden) zijn, maar er zijn ook schadelijke vormen. Een teveel levert echter altijd risico’s op. Daarover lees je verderop meer.

Wat is het verband tussen cholesterol en triglycerides?

Als een arts bloedonderzoek wil in verband met bijvoorbeeld cholesterol en diabetes, zal o.a. een vetprofiel geprikt worden. Daarbij zijn in ieder geval de volgende 5 waardes van belang:
– Totaal cholesterol
– LDL (het ‘slechte’ soort cholesterol)
– HDL (het ‘goede’ cholesterol,  want dit verwijdert o.a. LDL uit slagaders)
– Ratio (dit is het Totaal cholesterol gedeeld door HDL. Uiteindelijk is dit belangrijker dan de cholesterolwaardes op zichzelf).
– Triglyceriden
Hoe hoger het percentage triglyceriden, hoe lager het percentage HDL.
Vaak gaat een verhoogd LDL-cholesterol samen met verhoogde triglyceriden.

Wat zijn normale waardes van triglyceriden?

In de ziekenhuislaboratoria wordt een normaalwaarde van 2 mmol/l of lager aangehouden. Hoger dan 7 vereist specialistische behandeling.

Hoe kun je weten of jouw waardes te hoog zijn?

Als je gezond bent, heb je grote kans dat je je niet afvraagt hoe hoog of laag je triglyceriden zijn. Vaak wordt het pas bepaald als er gezondheidsproblemen of vermoedens daarop zijn. De huisarts kan de bovengenoemde bepalingen laten doen. Liefst laat je dan nuchter bloedprikken, minimaal 12 uur na het eten of drinken. Reden daarvan is dat je na het eten van een vette maaltijd, bijvoorbeeld na een barbecue waarbij je ook nog alcohol gedronken hebt, dit terug kunt zien in de triglyceriden waarde in het bloed. Als de triglyceriden te hoog zijn, levert dit risico’s op.

Wat is de oorzaak van verhoogde waardes triglyceriden?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de triglyceriden te hoog kunnen worden. Ik noem de belangrijkste. Sommige oorzaken hebben ook weer met elkaar te maken.

  1. Als je meer calorieën binnen krijgt dan je verbrandt, stapelen de triglyceriden op. Het lichaam slaat ze op als reserve energie. Tegenwoordig is die opslag niet of nauwelijks meer nodig, omdat er altijd voeding voorhanden is. Er is geen winterseizoen waarbij voeding schaars is. Zodoende blijft het vet in het lichaam ‘hangen’ en opgeslagen in vooral borsten, buik en billen. Ook in het bloed blijft een verhoogde concentratie aanwezig. Het opgeslagen (buik)vet is ontstekingsgevoelig en geeft nog meer risico’s. Zie ook dit blog: https://www.deeetlijn.nl/buikvet-door-te-vet-eten-vetten-zijn-niet-de-boosdoeners-met-11-tips-hoe-je-van-teveel-buikvet-af-kunt-komen/
    Zowel teveel eten van gezonde vetten (zoals olijfolie, avocado’s, noten en zuivel) als ongezonde vetten (transvetten, margarine en zonnebloemolie) kunnen zorgen voor een verhoogd triglyceride gehalte. Bij ongezonde vetten gebeurt dit echter veel sneller. Overgewicht is dus één van de oorzaken van verhoogde triglyceriden.
  2. Door het eten van teveel koolhydraten (suikers) maakt de lever vetten aan. Dit is een proces waarbij vooral de insuline-afgifte een rol speelt. Insuline is namelijk het ‘vetopslag hormoon’. Je zou denken dat teveel vetopslag komt door alleen teveel vet eten, maar dit klopt dus niet. Sterker nog: teveel koolhydraten zijn een grotere oorzaak van vetopslag dan vetten. Uiteindelijk kan dit leiden tot leververvetting en metabool syndroom.
  3. Gebruik van alcohol. Ook bij een geringe consumptie kan dit al grote gevolgen hebben voor de triglyceriden waarde.
  4. Sommige medicatie heeft als bijwerking dat de triglyceriden verhogen. Je kunt daarbij denken aan bèta blokkers (een bepaalde soort medicatie tegen o.a. verhoogde bloeddruk), corticosteroïden en bepaalde vormen van anticonceptie.

Wat zijn de risico’s van verhoogde triglyceriden waardes?

Het is zeker niet zonder gevaar om langdurig rond te lopen met verhoogde triglyceriden. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Ik noem een aantal van die gevolgen.

  • Vorming van plaque in de slagaderen. Dit heeft verband met verhoogd LDL cholesterol. Als de wanden van de slagaders verharden kan er atherosclerose ontstaan. Verhoogde triglyceriden versnellen het proces van atherosclerose.
  • Meer kans op hart- en vaatziekten zoals een hartaanval en beroerte (CVA en herseninfarct).
  • Ook de kans op obesitas is groter.
  • Diabetes type 2 is een serieus risico bij verhoogde triglyceriden.
  • Grotere kans op metabool syndroom (een situatie waarbij sprake is van verhoogde bloeddruk, insuline resistentie, verhoogde cholesterolwaarden, verhoogde triglyceriden en overmaat aan buikvet).
  • Meer kans op acute pancreatitis (alvleesklierontsteking)
  • Trage schildklier
  • Nier- en leverproblemen
  • Meer kans op dementie door de aantasting van de bloedvaten.

Wat kun je zelf doen om je waardes op een natuurlijke manier te verlagen?

Het is niet de bedoeling om je bang te maken door de hierboven genoemde risico’s. Gelukkig is er veel te doen met voeding en leefstijl. Dat zijn factoren waar je zelf invloed op hebt. Het kan dus belangrijk zijn om te weten hoe het staat met de waardes van je bloedvetten. Ga naar je huisarts om te bespreken of je in de gevarenzone zit. Bedenk dat voeding en leefstijl eerst komen. Daarna suppletie. Als al die maatregelen niet voldoende zijn, kan het soms nodig zijn om medicatie te gaan gebruiken.

Wat kun je doen met leefstijl om je triglyceriden in balans te houden?

Er zijn veel factoren waar je zelf mee aan de slag kunt als het gaat om leefstijl:

  1. Beweeg meer. 5x per week minimaal 20 à 30 minuten aaneengesloten is ideaal. Het hoeft geen intensieve sport te zijn. Ook wandelen kan al groot verschil maken.
  2. Zit niet te lang achter elkaar. Als je veel sport en daarnaast veel tijd achter elkaar zit, doe je het effect van de sport teniet. Als je een zittend beroep hebt, kan een stabureau een goed idee zijn. Bij film of tv kijken kun je opstaan tijdens een reclameblok en even naar toilet gaan, een trap op en af o.i.d. Idealiter sta je elk half uur even op.
  3. Bereik en behoud een gezond gewicht. Bij 5-10 % gewichtsverlies kunnen de triglyceriden al 0,5 mmol lager worden. Ik zie dit vaak gebeuren als cliënten de EetLijn Methode gaan toepassen.
  4. Zorg voor een gezonde bloeddruk.
  5. Gebruik geen alcohol.
  6. Wees voorzichtig met medicatie zoals bèta blokkers, pijnstillers, steroïden en diuretica. Stop daar nooit mee op eigen houtje, maar overleg dit met de arts die het voorgeschreven heeft!

Wat kun je doen met voeding om je triglyceriden in balans te houden?

Ook voeding is een belangrijke pijler om je triglyceriden in balans te houden. Denk daarbij aan de volgende aspecten:

  1. Neem pure en onbewerkte voeding, dus met zo min mogelijk toevoegingen.
  2. Eet koolhydraatbewust. Je hoeft koolhydraten zeker niet te mijden, maar let op de hoeveelheid. Laat zeker snelle koolhydraten staan (suiker, rijst, brood, pasta, aardappelen). Daarom is de EetLijn Methode een koolhydraatbewuste leefstijl.
  3. Eet veel vezels, zowel oplosbare als niet oplosbare vezels: groente, fruit (met mate), noten, zaden, psylliumvezels etc.
  4. Wat betreft vetten:
    – Eet geen transvetten (bewerkte, industriële vetten)
    – Leg de nadruk op onverzadigde vetten: noten, zaden, olijfolie
    – Zorg voor een goede balans tussen Omega 3 en omega 6. Vette (wilde) vis (max. 2 x per week), lijnzaad, hennepzaad en chiazaad kunnen daarbij helpen.
    – Gebruik dagelijks olijfolie van goede kwaliteit bij de bereiding van je eten. Ook dit kan helpen om de triglyceriden in balans te houden.
  5. Zorg voor een regelmatig eetpatroon, zodat de insuline-afgifte niet teveel schommelt.
  6. Noten kunnen helpen om het triglyceriden niveau te verlagen. Natuurlijk moet je daar ook weer niet teveel van eten, want noten zijn behoorlijk calorierijk.
  7. Voeding met vitamine B3 (niacine) kan ook helpen. Je vindt deze vitamine o.a. in tonijn, kip, kalkoen, lever, rund, paddenstoelen, zonnebloempitten en avocado’s.

Welke supplementen kunnen helpen om het triglyceriden niveau te verlagen?

Naast voeding en leefstijl zijn er enkele supplementen die verder kunnen ondersteunen:

  • Omega 3 vetzuren als supplement, ook als je vis eet
  • Magnesium zorgt mede voor de aanmaak van lipase, het enzym dat vetten afbreekt
  • Fenegriek
  • Knoflook
  • Vitamine B3. Gebruik dit alleen met begeleiding van een orthomoleculair therapeut: teveel kan schadelijk zijn. Bovendien heeft het een wisselwerking met sommige medicatie.
  • Kurkuma als supplement. Ook dit is niet voor iedereen geschikt i.v.m. interactie met medicatie. Laat je dus goed informeren.

Een gezonde balans van bloedvetten is absoluut belangrijk voor een goede gezondheid nu en in de toekomst. De basis daarvan is altijd voeding en leefstijl met daarbij eventueel suppletie. Als dat alles niet voldoende helpt, kan soms medicatie nodig zijn. Bij voeding en leefstijl zijn er veel aandachtspunten om rekening mee te houden. De EetLijn Methode biedt een compleet pakket waar alle 12 belangrijke puzzelstukjes mee gelegd worden. Zo helpt de EetLijn Methode om je lijf gezond(er) te maken en je klachten op te lossen of terug te dringen.

Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl Ik zoek dan een coach bij jou in de buurt.

Heb je belangstelling voor een goede olijfolie? https://shop.deeetlijn.nl/product/olijfolie/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?