Veilige vetten in de keuken

10 maart, 2023 | 0 reacties

‘Nettie, welke vetten gebruik jij in de keuken?’ wordt mij vaak gevraagd, ‘want ik wil graag weten welke vetten gezond zijn en welke niet.’ Ik begrijp het wel dat veel mensen moeite hebben met de keuze voor een gezond en verantwoord product. Er is zo’n groot aanbod aan oliën, boters en vetten, en er is zoveel tegenstrijdig advies! Daarom vertel ik je in deze blog welke veilige vetten bij mij in de (koel)kast staan en welke vetten mijn keuken beslist niet inkomen.

Veilige vetten maken niet dik!

We hebben vet nodig om ons lichaam gezond te houden. Dat wordt eigenlijk steeds duidelijker. In 1977 startte de Nederlandse overheid een campagne tegen het eten van vet. Nederlanders werden in die tijd steeds dikker en dat moest veranderen, zo was het idee. Die campagne vormde de opmars van margarine en halvarine. Maar omdat eten zonder vet minder lekker is dan mét vet, werden er andere smaakmakers gebruikt zoals o.a. suikers, waardoor er meer koolhydraten werden gegeten. Met als gevolg dat Nederland juist steeds dikker werd! Zo langzamerhand komt men erachter dat geen vet eten helemaal niet goed is. Sommige veilige vetten zijn juist heel gezond.

Veilige vetten; verzadigd en onverzadigd

Volgens het voedingscentrum zijn verzadigde vetten per definitie niet oké. Maar ook dit is een achterhaalde stelling. Om te beoordelen of een vet gezond is of juist niet, is het belangrijk om te weten hoe vetten in elkaar zitten. In de online inspiratiecursus ‘365 dagen gezond(er) van A tot Z’ leg ik je dat precies uit. Voor nu is het voldoende om te weten dat er onverzadigde vetten zijn en verzadigde vetten. Dat verschil is met het blote oog te zien: Verzadigde vetten hebben een vaste, gestolde vorm bij kamertemperatuur terwijl onverzadigde vetten dan juist vloeibaar zijn. Men maakt ook nog onderscheid in enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Ook dáár ga ik tijdens bovengenoemde cursus uitgebreid op in.

In de keuken van Nettie

Bij mij in de keuken (en dus ook in De EetLijn) gebruik ik vooral de volgende veilige vetten:

  • Olijfolie
  • Kokosolie
  • Biologische ongezouten grasroomboter
  • Koolzaadolie
  • Hazelnootolie

Ik vertel je hieronder graag waarom.

Olijfolie met laag oliezuurgehalte

Wat ik rijkelijk gebruik is olijfolie. Olijfolie bevat precies de goede verhouding Omega 3, 6 en 9. Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van olijfolie is het oliezuurgehalte. Die moet zo laag mogelijk zijn, in ieder geval onder de 0,3%. Als de olijven zijn gaan oxideren voordat ze verwerkt werden tot olie, dan gaat het oliezuurgehalte in de olijfolie omhoog. En een hoog oliezuurgehalte is slecht voor je lichaam want het bevordert ontstekingen.

Plukken is beter

De meeste olijven worden geoogst door ze van de boom af te slaan. Daarna worden ze van de grond afgeraapt en verwerkt tot olie. Maar iedereen weet wel dat je vruchten voorzichtig moet behandelen! Zodra ze op de grond vallen, worden ze beurs en krijgen ze bruine plekken (oxideren). Dat geldt ook voor olijven. De beste olijfolie is dus gemaakt van olijven die met de hand geplukt zijn. Uiteraard is dit een duurdere werkwijze maar je krijgt een veel gezonder product. De olijfolie die ik gebruik bevat een oliezuurpercentage van 0.3% of minder. Hij is niet te koop in winkels, alleen via internet of via de coaches van De EetLijn. Mocht je er interesse in hebben, vraag het aan je eigen EetLijn Coach en als je die niet hebt, mail dan even naar nettie@jouwlijflijn.nl.

Kokosolie

Ja echt, ik gebruik heel graag kokosolie. Ik vind het heerlijk ruiken en lekker naar kokos smaken. Het is een verzadigd vet maar ongelooflijk goed voor je gezondheid. De voordelen van dit vet wegen op tegen de nadelen. De voordelen zijn:

  • De enzymen in kokosolie verhogen de stofwisseling. Juist in deze tijd wordt onze stofwisseling steeds trager door bijvoorbeeld verkeerde voeding of door vasten.
  • Kokosolie bevat enorm veel vezels.
  • Het is ontstekingsremmend.

Voor de mensen die kokos niet lekker vinden ruiken, bestaat er ontgeurde kokosolie. Maar dit product moet je niet kopen! Het is slecht voor je gezondheid omdat het één bonk vet is. De positieve werking van de kokos wordt samen met de geur verwijderd uit de olie door het proces van ontgeuren.

Heerlijk; Een broodje boter en kaas!

Op mijn broodje kaas smeer ik graag een beetje biologische grasroomboter. Ik neem altijd de ongezouten variant want die is veel gezonder. Grasboter wordt gemaakt van melk van koeien die lekker in de wei kunnen grazen en de ruimte hebben in hun stal. Biologische producten zijn altijd gezonder! Bovendien wordt dit natuurlijke product ook afgebroken door bacteriën. Misschien vind je dit gek klinken maar dat is een goed teken. Halvarine, margarine en ook Becel worden nooit afgebroken en blijven eeuwig houdbaar. Dat is niet goed voor je gezondheid.

Koolzaadolie

Ik maak altijd zelf mayonaise. Dat doe ik niet met olijfolie, want die is iets te doordringend van smaak. De lekkerste mayonaise maak je met koolzaadolie. En deze is ook nog eens heel gezond. De verhouding Omega 6 en 3 is helemaal in balans. Koolzaadolie is ontstekingsremmend en daardoor goed voor je cholesterol. Sommige van mijn cliënten gebruiken ook lijnzaadolie. Hierin zit voornamelijk Omega 3 dus prima, maar…… als je meer Omega 3 wilt gebruiken, dan kun je beter vette vis eten of een visoliesupplement. Een dierlijke omega 3 wordt door je lichaam beter herkend en opgenomen.

Verwenmomentje met hazelnootolie

Wil je mij echt verwennen? Trakteer me dan op een bakje yoghurt of kefir met een scheutje hazelnootolie. Dat is superlekker! En de allerlekkerste variant is die van Guenard. Ik houd er niet zo van om merken te noemen, maar dit merk steekt met kop en schouders boven alle andere merken uit. Deze olie moet je niet verhitten, want dan gaan alle essentiële stoffen verloren. Hij is heel geschikt voor salades maar ook voor zoete gerechten omdat er een nootachtige smaak in zit. Hij bevat wel veel omega 6, waar ik niet zo’n voorstander van ben, omdat het ontstekingen aanjaagt. Toch neem ik met een gerust hart af en toe de hazelnootolie want door te eten volgens De EetLijn heb ik nagenoeg alle omega 6 al geschrapt waardoor er ruimte is voor deze guilty pleasure.

Veilige vetten…jouw smaak, jouw keuze

Wat ik in mijn keuken gebruik, is niet zaligmakend. Want jouw smaak is misschien wel heel anders dan de mijne, en dus wil jij zelf kiezen wat voor olie je gebruikt. Daarvoor moet je leren wat gezond is en wat niet. Best lastig in deze tijd met een overvloed aan keuzes. Mijn gezondheidsprogramma De EetLijn helpt je daarbij. Je kunt ook met al je vragen terecht bij een van de coaches van De EetLijn. Zoek via www.deeetlijn.nl/coaches naar een coach in jouw buurt.

365 dagen gezond(er) van A tot Z met korting

Er bestaat nu ook een laagdrempelig programma met veel interessante informatie waardoor je veel over voeding te weten komt. Met ‘365 dagen gezond(er) van A tot Z’, word je elke dag wakker met een gezonde tip van Nettie, krijg je lekkere recepten, leuke kookvideo’s en nog veel meer. Bovendien word je levenslang lid van een besloten facebookgroep met een verdieping van de live video’s en een ondersteuning bij jouw weg naar een gezond(er) leven. Als jij je dinsdag 12 juni 2019 voor 21.00 uur aanmeldt, krijg je de snelle beslissers korting. Je betaalt dan maar € 77,- in plaats van € 127,-. Meld je aan via www.deeetlijn.nl/365-dagen-gezonder en profiteer nu nog van dit super interessante aanbod. Ben je al lid van De EetLijn, meld je dan aan via je eigen EetLijn Coach. Na 21.00 uur op 12 juni 2019 is de vroegboekkorting ten einde en betaal je € 127,00 voor 365 dagenlang inspiratie. Nog steeds slechts 35 cent per dag.