Verzuring De EetLijn

Verzuring van het lichaam en 7 tips wat je zelf kunt doen

Heb je wel eens van verzuring gehoord? Niet in de vorm van een citroen die zuur is maar dat je lichaam kan verzuren? Dat is onder andere één van de gevolgen van het ouder worden. Er wordt niet voor niets wel eens gezegd: Wat een oude zuurpruim. Dat kan dan met het karakter of humeur te maken hebben, dus figuurlijk verzuren.  Maar als mensen ouder worden, gaan ze ook létterlijk verzuren. In dit artikel de oorzaken en gevolgen van verzuring.

Verzuring van het lichaam, wat is dat?

Na het verteren van voedsel blijft er altijd een zure of basische “rest” over. Een goede zuren-basen balans is één van de meest kritische factoren voor onze gezondheid. Voor een goede gezondheid moet ons lichaam 80% basisch zijn en 20% zuur. Hier in de Westerse landen zijn de meeste lichamen 80% zuur en 20% basisch. En een lichaam wat té zuur is, kan allerlei vage of ernstige klachten ervaren.  Dus je verzuurt létterlijk.

Hoeveel kans maak jij dat je verzuurd bent?

Zeker te weten dat je nieuwsgierig bent hoeveel kans jij maakt om verzuurd te zijn. Kijk eens naar de volgende vragen en geef daar door jezelf een antwoord op.

  • Drink je veel koffie?
  • Rook je?
  • Heb je veel stress?
  • Eet je veel suiker?
  • Drink je veel alcohol?
  • Eet je veel bewerkt en gefrituurd voedsel?
  • Ga je laat naar bed?
  • Beweeg je weinig?
  • Of sport je juist heel veel?
  • Sta je veel bloot aan milieu vervuiling?

Als je op 4 van deze vragen met “ja” hebt geantwoord, heb je al een aardige kans dat je lichaam min of meer verzuurd is. Is dat schrikken of valt het mee?

Verzuring, wat zijn de oorzaken?

Er zijn heel veel oorzaken van verzuren. Een aantal oorzaken zal je logisch in de oren klinken maar er zullen zeker ook factoren bij zijn, waarvan je geen idee zult hebben dat ze een rol spelen bij het verzuren van je lichaam.

  • Slechte voeding, o.a. het gebruik van veel te veel verkeerde koolhydraten zoals suiker, wit meel, brood, pasta’s, rijst enz. enz.
  • Overmatig alcohol- en suikergebruik; een keer een wijntje of iets lekkers bij de koffie hoeft geen enkel probleem te zijn. Het wordt pas risicovol als er dagelijks slechte koolhydraten in de vorm van suiker op het menu staan of je krijgt via kant-en-klaar maaltijden veel verborgen suikers binnen. Of als je echt dagelijks één of meer glazen alcohol nuttigt.
  • Slechte eetgewoontes, o.a. slecht kauwen, te snel eten. Dus niet alléén wát je eet is belangrijk, maar ook hóe je eet. Langzaam eten, goed kauwen, leg af en toe je mes en vork weg, neem eens een pauze met het eten. Kleine happen i.p.v. alles naar binnen schuiven, dat zijn allemaal zaken die een rol spelen.
  • Stress belasting; dit is zo’n factor waar je zelf niet altijd invloed op hebt. Zaken overkomen je soms gewoon. Je kunt stress niet sturen, of wat je meemaakt of niet meemaakt. Wat wel belangrijk is, is hoe je met de stress omgaat.
  • Milieu invloeden. Ook daar staan we allemaal bloot aan, of je nou wilt of niet.
  • Verminderde functie lever, nieren en longen waardoor afvalstoffen minder goed uitgescheiden worden
  • Te weinig beweging of juist overmatige sportactiviteiten
  • Roken
  • Crash diëten
  • Veroudering in zijn algemeenheid

Verzuring, wat zijn de gevolgen?

Stadium 1:

  • Slaapstoornissen
  • Obstipatie
  • Zure oprispingen
  • Beslagen tong
  • Cariës
  • Witte plekjes in de mond
  • Infectie gevoeligheid
  • Huidproblemen
  • Spierkrampen
  • Depressie
  • Libidoverlies
  • Allergieën
  • Vermoeidheid

Signalen negeren?

Als je alle signalen, bewust of onbewust negeert (vaak is het onwetendheid) en gewoon verder gaat met dát te eten wat je at, zó te bewegen zoals je altijd al bewoog enz. enz., zal je uiteindelijk terechtkomen in stadium II.

Stadium II:

  • Diabetes type 2
  • Jicht
  • Hartinfarct
  • Reuma
  • Beroerte
  • Maagzweer
  • Botontkalking

Heel vaak hoor ik mensen zeggen: Maar daar is toch niets aan te doen? O.a. reuma, mensen denken heel vaak dat je dat hebt en dat er niets aan te doen is. Niets is minder waar. Door de basen-zuren balans weer “in balans” te brengen, kunnen heel veel ziektebeelden voor een groot deel teruggedrongen worden. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Laten we eens kijken naar de zuren die je (zonder dat je misschien weet) binnenkrijgt.

Welke zuren zijn er?

  • Azijnzuren door de consumptie van zoetigheden en vet
  • Melkzuren door overmatig sporten
  • Urinezuren door het eten van rood vlees
  • Zwavel- en salpeterzuren door het eten van varkensvlees en (Franse) kaassoorten)
  • Acetylsalicylzuren (pijnstillers)
  • Looi- en chlorogeenzuren uit koffie en zwarte thee
  • Oxaalzuren door het eten van rabarber en spinazie
  • Koolzuur en fosforzuren dor het drinken van frisdranken
  • Zoutzuren door stress, angst en ergernissen

Reddingsoperatie van het lichaam

Je lichaam staat altijd in de overlevingsmodus en zal er alles aan doen om in ieder geval er voor te zorgen dat het bloed de juiste waardes behoudt. De pH van bloed mag zijn tussen de 7,35 en 7,45. Als er teveel zuren in het lichaam zijn en het bloed zou daardoor te zuur worden, gaat het lichaam overal mineralen vandaan roven om de zuren in het bloed te neutraliseren. Dus het haalt kalk uit je botjes, kalk uit je tanden, je nagels, overal haalt het mineralen uit je lichaam om de zuren maar te neutraliseren, met als resultaat o.a. botontkalking, cariës en andere minder leuke zaken. Zie het lijstje hierboven. Ook spierstijfheid en reuma zijn puur een vorm van verzuring en met de juiste voeding en eventueel supplementen is daar heel veel aan te doen.

Verzuring en 7 tips wat je zelf kunt doen

  • Je voedingspatroon aanpassen.
  • Indien nodig ontzurende supplementen gebruiken om daardoor de mineraalvoorraden aan te vullen.
  • Tijdens het eten goed kauwen zodat je speeksel, waarin enzymen zitten, goed vermengd wordt met het eten.
  • Veel zuiver water drinken.
  • Voldoende ontspanning nemen
  • Natuurlijke verzorgingsmiddelen gebruiken
  • Wees voorzichtig met verpakkingen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren

Conclusie en de rol van De EetLijn in dit verhaal

Zonder arrogant te willen zijn… ik ben er van overtuigd dat als je gaat eten volgens de richtlijnen van De EetLijn, je al een heel eind kunt komen en je lichaam kunt veranderen van zuur naar basisch. Dat kan een enorme verbetering betekenen voor je gezondheid. Er worden met name veel resultaten geboekt bij mensen met reuma of reuma-achtige klachten en spierstijfheid. Mocht je daar méér over willen weten…. www.deeetlijn.nl.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?