Wie af wil vallen, moet kou lijden

Een van de vijf onbekendere redenen dat we te dik worden, is een overdaad aan warmte, zelfs in de winter. Omdat we niet genoeg kou lijden hoeft ons lichaam minder bruine vetcellen aan te maken waardoor het witte vet meer kans krijgt. Dat klinkt je misschien nu nog wat vreemd in de oren, maar na het lezen van dit artikel zul je begrijpen hoe het zit.

Een klein lesje biologie

Ons lichaam bestaat uit cellen. Elke cel bestaat uit een kern en een wand, en in de cel heb je het celvocht. In het celvocht drijven verschillende soorten fabriekjes waarin alle chemische processen, die ons lichaam nodig, heeft plaatsvinden. Via de celwand komen de voedingsstoffen voor deze processen naar binnen en worden de afvalstoffen weer afgevoerd. Er bestaan heel veel verschillende soorten cellen, elk met hun eigen functie. Vetcellen hebben een slechte naam maar zelfs d??e vormen een belangrijk onderdeel van je lichaam.

Wat is wit en bruin vet

Jazeker, vetcellen hebben een belangrijke functie in je lichaam. We kunnen ze onderverdelen in twee soorten: Bruine en witte vetcellen. Bij bruine vetcellen gebeurt er van alles in het celvocht, daarom noemen we dit ook wel levende vetcellen. Ze zijn in staat energie om te zetten in warmte. Witte vetcellen daarentegen slaan de energie om in vet. Zijn witte vetcellen dan slecht? Niet per definitie want vet heeft ook een aantal belangrijke functies.

Beschermen en isoleren

De witte vetcellen zijn ook weer onder te verdelen in twee soorten, namelijk in subcutaan vet en visceraal vet. Het subcutaan vet noemen we ook wel onderhuids vetweefsel. Het beschermt je lichaam tegen stoten en vallen. Daarnaast zorgt het voor een goede isolatie tegen de kou. Het vet beneden je navel is met name voor vrouwen van groot belang. Dit kleine buikje zorgt voor een goede oestrogeenhuishouding. Zeker tijdens de overgang is dit superbelangrijk.

Buikvet maakt je ziek

Visceraal kun je niet zien. Het is buikvet wat tussen de inwendige organen zit. Het percentage visceraal vet mag voor vrouwen tussen de 4 en 6 liggen, hooguit 7. Voor mannen tussen de 6 en 8, hooguit 9. Je kunt dit meten met een bodyscan. Als de organen drijven in het vet, dan kan het orgaansysteem van de rails raken. Veel buikvet maakt je ziek. Je kunt er hart- en vaatziekten door krijgen en diabetes type 2 door ontwikkelen. Mensen met veel onderhuids vetweefsel hebben vaak ook te veel buikvet, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Baby’s hebben bruine vetcellen

Wist je dat baby’s geboren worden met vooral bruine vetcellen? In deze cellen wordt energie omgezet in warmte. Normaal gesproken kan een baby zichzelf dus goed op temperatuur houden. Dat is heel belangrijk voor zo’n klein hulpeloos mensje dat nog niet onder een dekentje kan kruipen als hij het koud heeft.

Kom in beweging!

Bruine vetcellen zijn dus gezond en witte vetcellen zijn dat maar in heel beperkte mate. Als je visceraal vetniveau te hoog is, moet je afvallen, anders word je ziek. In de orthomoleculaire therapie 2 zorgen we ervoor dat je lichaam op een natuurlijke manier weer in balans komt. Om af te vallen moet je in beweging komen. Ga wandelen en doe aan krachttraining, zo maak je van je lichaam een vetverbrandend machientje.

Koud is goed

Daarbij kun je zorgen dat je kouder gaat leven want overgewicht wordt deels veroorzaakt doordat we te warm leven. Ons lichaam is gewend geraakt aan de aangename warmte, ook in de winter. De bruine vetcellen hebben we niet meer zo hard nodig. Witte vetcellen nemen de overhand. Maar bij plm. 17°C wordt wit vet omgezet naar bruin vet. Als je op een natuurlijke manier wilt afvallen, kan het al helpen door een paar graadjes kouder gaan leven.

Slapen in een koude kamer

De energiemaatschappij adviseert je om je huis op een constante temperatuur van 19°C te houden. Dit voorkomt dat de cv-ketel ’s morgens overuren draait om de boel eens goed op te stoken. Beter voor het milieu en je portemonnee. Voor je gezondheid echter is het beter om ’s nachts in een koude kamer te slapen. De bruine vetcellen in je lichaam houden je (samen met je dekbed) wel warm.

Zet je (innerlijke) thermostaat laag

Om je bruine vetcellen te activeren moet je overdag de thermostaat niet zo hoog zetten. Je zou zelfs kunnen wennen aan die grens van 17°C . Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dat zelf ook niet doe. Je kunt wel vasthouden aan 19°C en dan ’s avonds met een dekentje op de bank kruipen. Je hoofd en handen blijven dan koel, en dit zijn juist de lichaamsdelen waar je warmtereceptoren in zitten. Dat is zeg maar je innerlijke thermostaat. Tijdens winterwandelingen is het ook verstandig om de muts eens af te laten en ook geen handschoenen aan te trekken. Laat je lichaam zelf het werk weer doen!

Ijskoud advies

Ken je de Iceman, Wim Hof, die extreem lage temperaturen kan verdragen? Hij heeft een heel gezond lichaam én een gezonde geest. Daarom is het ijskoude advies van tante Nettie dat je je dagelijks afdoucht met koud water. Bijt maar op je tanden en laat je even door en door koud worden (dus niet alleen even schrikken). Hierdoor zal je lichaam meer bruine cellen aan gaan maken. En zul je weer gaan bruisen van energie!

5 bekende redenen van te dik worden

Kou is maar één van de vijf onbekende redenen dat de moderne mens te dik wordt. Aluminiumfolie is nog zo’n boosdoener. Ben jij benieuwd naar alle vijf redenen? Binnenkort verzorg ik een training waarin ik uitgebreid op deze sluipende dikmakers inga. Want wist je dat zelfs wilde dieren al overgewicht vertonen? Bescherm jezelf en je familie en kom in actie. Houd mijn facebookpagina in de gaten voor de details over deze training. Je kunt je nu al abonneren op Jouw LijfLijnSchrijfsels die wekelijks verschijnen. Dat doe je via www.jouwlijflijn.nl/ja. Je ontvangt dan 20 weken lang een wekelijks gezond EetLijnRecept en het blog met het onderwerp van die week.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?