Goede voornemens, De EetLijn

Goede voornemens: 12 tips om het niet bij voornemens te laten

Goede voornemens: de één vindt het onzin, de ander put er hoop uit. Er zijn verschillende redenen waarom mensen goede voornemens maken. En verschillende oorzaken waardoor het er toch vaak niet van komt.

Waarom zou je goede voornemens maken?

Sommigen zijn in december helemaal los gegaan met eten en nemen zich voor om het in januari écht anders te gaan doen. Dat geldt trouwens niet alleen voor eten. Je kunt in zoveel andere zaken ook helemaal los gaan. Soms helpen die voornemens ook inderdaad wel. Maar lang niet altijd. Daar kom ik straks nog op terug.

Dingen die je zou willen veranderen

Behalve het met je voeding over een andere boeg te willen gooien, kunnen er ook veel andere dingen zijn die je zou willen veranderen. Daarom maak je goede voornemens: stoppen met roken, minderen of stoppen met alcohol,  meer rust nemen, meer bewegen… Het begint allemaal bij de wens om te veranderen. Besef dat dat niet perse op 1 januari hoeft. Je kunt op elk moment beginnen. Nog een reden voor goede voornemens is dat je jezelf een nieuwe kans wilt geven. Vorig jaar is het wellicht mislukt, maar dit jaar…

De nadelen van goede voornemens

Er zitten niet alleen voordelen aan goede voornemens. Als je van plan bent om in januari met gezond eten te beginnen, is er de neiging om het er in december nog even flink van te nemen. De effecten daarvan zijn juist vaak demotiverend. Ik heb in december nog een paar nieuwe cliënten van De Eetlijn geholpen bij het opstarten. Zij zeiden ook zelf: ‘Als ik het nu niet doe, heb ik in januari er nóg een paar kilo’s bij, omdat het in december dan allemaal niet zo uitmaakt’. Het is echt een valkuil bij goede voornemens als je per 1 januari wilt starten. Daarnaast zit er ook vaak een negatieve gedachte bij goede voornemens: Het zal wel weer niet lukken… Dat werkt verlammend. Ik kom daar nog op terug.

Het positieve effect van goede voornemens

Toch zijn die nadelen zeker geen reden om dan maar geen goede voornemens te maken. Want goede voornemens kunnen juist ook hoop bieden. Wist je dat dat alleen al positieve energie geeft? Dat werkt zelfs stimulerend voor je algehele gezondheid, mentaal en fysiek. Het gaat dan wel om goede voornemens die ook echt haalbaar zijn.

Waarom zijn veel goede voornemens gedoemd om te mislukken?

Goede voornemens zijn een beetje berucht. Soms spreken mensen erover alsof het toch geen zin heeft, alsof het onzin is, alsof het altijd maar bij een holle frase, een loffelijk streven, blijft. Laten we eens kijken waarom de meeste goede voornemens mislukken.

  1. We willen vaak te veel in één keer. Bijvoorbeeld én gezondere voeding én stoppen met roken én meer bewegen én meer tijd voor onszelf én meer vrijwilligerswerk. Misschien heb jij deze of andere dingen op je lijstje van goede voornemens staan. Maar kijk eens of het allemaal niet teveel tegelijk is. Onze hersenen kunnen niet zoveel veranderingen tegelijk aan. Veranderen kost ook energie. Je kunt niet je focus op allerlei verschillende dingen tegelijk leggen.
  2. Soms programmeren we onszelf op een negatieve manier door te denken: Het zal toch wel weer niet lukken. Of: Wie denk je wel dat je bent, vorig jaar mislukte het ook. Dat werkt als een ‘self fulfilling prophecy’: dan mislukt het ook inderdaad. Spreek jezelf daarom toe met positieve verandertaal. Verzeker jezelf ervan dat het deze keer wél gaat lukken. Geloof in jezelf.
  3. Als je jezelf iets voorneemt wat je niet echt wilt, of omdat anderen vinden dat je iets moet doen, is dat ook een reden waarom mislukking op de loer ligt. Maak alleen goede voornemens voor zaken die je écht vanuit je diepste innerlijk wilt veranderen.
  4. We formuleren goede voornemens vaak op een negatieve manier: Ik wil niet meer zoveel zitten. Ik wil niet meer zo vaak een magnetronmaaltijd eten. Ik wil niet…. Maar ons brein kent het woord ‘niet’ niet. Als je het positief formuleert, wat je wél wilt, werkt dat stimulerend en is de kans veel groter dat het gaat lukken.

Tips bij het maken van goede voornemens

  • Maak goede voornemens over iets wat JIJ echt wilt, wat bij jou past. Kijk niet naar wat anderen doen of zich voornemen of wat ‘men’ vindt. Het gaat echt om JOUW goede voornemens.
  • Schrijf je voornemens op. Maak er een plan voor en verdeel je doelen in subdoelen. Zo blijft het overzichtelijk en heb je het gevoel dat je het kunt. Je kunt beter wat meer kleine stappen verdelen over wat meer tijd en dan succes hebben, in plaats van een groot doel in korte tijd willen behalen zonder succes!
  • Deel je goede voornemens met anderen en vraag steun aan de omgeving.
  • Vier je successen en beloon jezelf met iets kleins als je weer een subdoel hebt behaald.
  • Wees je bewust waar je valkuilen liggen en bedenk wat je kunt doen om jezelf daarvoor te beschermen. Schrijf ook dat op, zodat je jezelf helpt om de valkuilen te vermijden.
  • Als het een keer niet lukt, geef dan niet meteen op. Falen mag. Dat hoort ook bij het proces. Denk niet in alles of niets maar pak de draad weer op.

Een twaalftal goede voornemens die moeten lukken

Ik wil nog een aantal goede voornemens met je delen die niet zo moeilijk zijn, maar wel veel impact kunnen hebben op je algehele gezondheid en welbevinden. Kijk maar eens of er één of meer aspecten tussen zitten waar jij écht mee aan de slag wilt en kunt.

  1. Beter en meer slapen. Wist je dat slaap ontzettend belangrijk is voor je algehele gezondheid? Minder slaap zorgt voor meer stress voor je lichaam. Dat zorgt voor meer cortisol en meer insuline, wat je bloedsuikerwaarden uit balans brengt. Als je meer slaapt, meer rust en indien mogelijk vaker op vakantie gaat, krijgt je hele systeem meer rust. Denk daarin in kleine activiteiten, die grote gevolgen kunnen hebben. Je kunt denken aan meer tijd voor jezelf nemen, wandelen, een hobby beoefenen. Doe iets wat jou rust en ontspanning geeft. Zelf vind ik Diamond Painting ontzettend rustgevend. En ga dus op tijd naar bed!
  2. Leer een nieuwe hobby of een nieuwe taal. Dat is goed voor de conditie van je hersenen. Bovendien zorgt het voor nieuwe ervaringen en wellicht nieuwe contacten.
  3. Vind een lichamelijke activiteit die je echt leuk vindt. Hoeveel mensen nemen er in januari een abonnement op de sportschool en doen er na een half jaar niks meer mee? Dat is mij ook wel eens gebeurd. Een abonnement op de sportschool werkt niet als je het niet leuk vindt om op die manier bezig te zijn. Zelf heb ik Fit20 ontdekt. Dit is een concept waarbij je 20 minuten per week gerichte spiertraining doet onder leiding van een personal trainer. Dan hoef je jezelf niet in het zweet te werken, maar train je wel. Want spierkracht is erg belangrijk. Daarnaast kun je wandelen of fietsen ter ontspanning. Maar misschien vind jij hardlopen juist heel leuk, of een teamsport. Kies iets wat bij jou past!
  4. Ga meer naar buiten. Meer bewegen en minder zitten. Lang achter elkaar zitten blijkt heel ongezond te zijn. Door lang te zitten doe je het effect van beweging te niet. Daarom is het goed om je zittijd regelmatig te onderbreken. Zelf pas ik de Pomodori methode toe. De kookwekker herinnert me er elk half uur aan om even te bewegen: even naar de wc, thee zetten, tafel dekken, een minuut naar buiten enz.
  5. Drink meer gezuiverd water. Dat is belangrijk om je lichaam in conditie te houden. Je kunt het water drinken koppelen aan eetmomenten (maaltijden en tussendoortjes). Als je het klaar zet, help je jezelf om eraan te denken.
  6. Ga meer zelf koken. Want gemaksvoeding, de kant en klaar producten, zitten vaak BOMvol met verslavende toevoegingen. Als je op weg geholpen wilt worden bij het bereiden van heerlijke, gezonde maaltijden, kun je de EetLijn Recepten en recepten e-books gebruiken. Gezond koken IS lekker koken. Dat laat ook het laatst verschenen EetLijn recepten e-book ‘Gezond(ere) Nederlandse Streekgerechten uit alle Provincies’ wel zien, net als de andere e-books.
  7. Bevrijd je keukenkastjes van alle chemische schoonmaakmiddelen die erin staan en ga over op natuurlijke (biologische) schoonmaakmiddelen. Het probleem met de gangbare schoonmaakmiddelen is dat ze hormoon verstorende stoffen bevatten. Het gebruik daarvan kan je hormoonhuishouding behoorlijk in de war schoppen. Dit geldt ook voor verzorgingsproducten als doucheschuim, shampoo en make-up.
  8. Kijk positief naar jezelf en je eigen lijf. Dat valt niet altijd mee. Als je overgewicht hebt, is het soms best moeilijk om positief naar je eigen lichaam te kijken en het positief te beleven. Maar wat brengt het je om negatief te doen? Ook verandert je lichaam met de leeftijd. Wees tevreden met wie je bent. Kies daarvoor. Het is zoals het is. Je bent meer dan je lijf. De EetLijn Methode zorgt voor een GEZOND(er) gewicht en mooie huid bij het afvallen, maar de leeftijd doet hoe dan ook zijn werk.
  9. Leer te luisteren naar het fluisteren van je lichaam. Heb je een simpel hoofdpijntje? Kijk dan eens naar de oorzaak daarvan en doe er wat aan, voor zover mogelijk. Vaak werkt het zo met relatief kleine klachten dat we geneigd zijn ze te negeren. Toch wil ons lichaam ons daarmee iets zeggen. Ga dus op zoek naar de oorzaak en doe er wat aan, voordat je lichaam ernstiger signalen af gaat geven en je serieus ziek wordt.
  10. Breng jezelf steeds weer in het hier en nu. We kijken vaak naar de toekomst. Natuurlijk mag je ook toekomstplannen maken, maar zorg dat dat je niet belemmert om te genieten van deze dag. Ook in verleden blijven hangen kan heel verlammend zijn. Ik heb een spreuk op de overloop hangen: ‘Herinner je het verleden, droom van de toekomst, maar leef vandaag’. Een mooie les! Het kan echt helpend zijn om jezelf hier elke dag weer aan te herinneren.
  11. Minder met alcohol en stop met roken. Als dat tenminste jouw wens is! Doe het voor jezelf. Anders ga je het niet volhouden.
  12. ‘Word vriendjes met jezelf, want je moet het er je hele leven mee doen’. Dit is een uitspraak van Joost Prinsen. Een wijze uitspraak. Veel mensen hebben wel een rolmodel. Dat is prima voor zover het je stimuleert. Maar probeer niet een andere persoon te zijn. Jij bent jij en dat is ok.

Heb jij inmiddels een andere kijk gekregen op goede voornemens? Ga er eens op deze manier mee aan de slag. Kijk vooral wat voor jou belangrijk is, wat bij jou past en ga daar wat mee doen!

Wil jij komend jaar toch iets aan je gezondheid doen? Je lichaam datgene geven wat het nodig heeft en op die manier je lichaam het zelfhelend vermogen teruggeven? Wil je wat aan je gewicht doen? Doe het dan op een gezonde manier zoals m.b.v. De EetLijn Methode! Stuur een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl voor meer informatie of een coach bij jou in de buurt.

Wil je nog meer lezen over tips om te bewegen, goede voornemens en te stoppen met alcohol?
https://www.deeetlijn.nl/zitten-is-dat-het-nieuwe-roken-en-10-tips-om-meer-te-bewegen/
https://www.deeetlijn.nl/goede-voornemens-geven-hoop/
https://www.deeetlijn.nl/dry-january-en-3-tips-om-alcoholgebruik-te-verminderen/

Heb je interesse in één of meer van De EetLijn Recepten e-books?
https://shop.deeetlijn.nl/product-categorie/boeken/

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?