Spirulina, De EetLijn

Spirulina: Krachtige voeding met 12 voordelen voor je gezondheid

Spirulina heeft de naam je voor altijd jong te houden. Daarnaast heeft het ook nog heel veel andere voordelen voor je gezondheid. Het is de vraag of je dan onbeperkt spirulina kunt nemen. Zouden er naast de vele voordelen ook nadelen aan zitten? Ik geef je in dit blog veel informatie over dit geweldige superfood.

Wat is spirulina?

Spirulina is een blauwgroene alg die in zout water groeit. De naam betekent ‘klein spiraaltje’. Dit verwijst naar de structuur die het heeft. Die wordt zichtbaar als je het onder de microscoop legt. Sommige wetenschappers zeggen dat spirulina eigenlijk geen alg is maar een bacterie. Misschien is het dan juister om te zeggen dat het qua verschijningsvorm tussen bacteriën en planten in zit. Spirulina haalt alle energie en voeding voor de groei uit water en zonlicht.

Uit de zee of kweek?

Oorspronkelijk groeit spirulina in zeeën en meren. Tegenwoordig wordt het vooral gekweekt in buitentanks rond de evenaar, waar zowel warmte als zonlicht in overvloed aanwezig zijn. Bij minimaal 320 dagen zon per jaar gedijt spirulina het best. Spirulina is enorm geconcentreerd qua voedingswaarde en bevat veel meer vitamines en mineralen dan welke groente en fruit dan ook. Je kunt het daarom met recht een superfood noemen. Daar kom ik hieronder nog op terug.

In welke vormen is het verkrijgbaar?

Het is te koop in poeder- en pilvorm (tabletten of capsules). Als je het koopt, let er dan op dat het biologisch is. Dan ben je er zeker van dat het schoon, dus zonder kunstmatige stoffen, gekweekt is en niet uit een vervuilde zee komt. Bij tabletten is het goed om erop te letten dat er geen stoffen aan toegevoegd zijn, zoals conserveringsmiddelen. Capsules hebben het nadeel dat er vaak een antiklontermiddel toegevoegd is aan de inhoud. Ook de capsules zelf kunnen bestaan uit minder gezonde stoffen (al hoeft dit niet zo te zijn). Het voordeel van een tablet is dat je het direct in kunt nemen. Ook in het vitaminen- en mineralencomplex van De Eetlijn (de Dubbel M) zit spirulina.

Hoe kun je spirulina gebruiken?

Spirulina hoef je niet klaar te maken. Dat is een groot voordeel als je niet veel tijd hebt. Je kunt de poeder door een smoothie doen, een groentesap of door de soep. Je kunt er thee mee maken of een smeersel voor op je EetLijn-brood of -crackers. De smaak is niet heel nadrukkelijk. Je zou het kunnen omschrijven als een beetje zilt en een tikje bitter. Spirulina is en blijft echter wel een aanvulling op de voeding. Een lepeltje spirulina of een paar tabletten kunnen nooit gezonde voeding vervangen. Het is altijd eerst voeding en leefstijl (o.a. gezonde voeding, voldoende bewegen, voldoende schoon water drinken en een positieve mindset), daarna supplementen als vitamines en mineralen. Wel zou je spirulina kunnen zien als onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Wat zijn de voordelen van spirulina voor het milieu?

Spirulina heeft vele voordelen boven andere producten als het gaat om het milieu. Een paar van die aspecten zet ik op een rij.

 1. Spirulina groeit in water onder invloed van zonlicht. Helaas is er weinig schoon zeewater meer. Waar de oceanen nog wel schoon zijn, is het water vaak te diep, zodat er te weinig zonlicht door kan dringen. Daarom is de meeste spirulina afkomstig uit kweek. Uiteraard moet de kweker er dan wel zorgvuldig mee omgaan. Vandaar dat biologische spirulina veruit de voorkeur heeft.
 2. Bij de kweek wordt geen landbouwgif gebruikt wat over het algemeen bij de teelt van niet biologische groente en fruit wel het geval is.
 3. Er is geen (kunst)mest nodig bij de kweek.
 4. Spirulina kun je zien als een nieuwe bron van voedingsstoffen. Veel landbouwgronden raken uitgeput, maar voor spirulina is alleen water en zonlicht nodig. Door de concentratie aan voedingsstoffen is het een interessant product met een hoog rendement.
 5. Er komt geen genetische manipulatie aan te pas bij de kweek van spirulina.

Wat zijn de eigenschappen voordelen van spirulina voor je gezondheid?

Ik heb al een paar keer genoemd dat spirulina zoveel voedingsstoffen bevat. Je vraagt je misschien af wat het dan precies zo gezond maakt. Dat is een lange lijst, die niet eens uitputtend is!

 1. Het bevat  veel eiwitten, wel 70%. Het mooie van spirulina is dat het een compleet eiwit is: het bevat alle essentiële aminozuren. Dat zijn de aminozuren die het lichaam niet zelf kan maken. Daarnaast zijn deze eiwitten ook makkelijk opneembaar en verteerbaar voor het lichaam.
 2. Spirulina bevat onverzadigde vetzuren. Dit zijn ook nog eens essentiële vetten (o.a. omega 3), die ons lichaam niet zelf kan maken. Je moet ze dus via je voeding binnen krijgen. Deze vetzuren zijn o.a. belangrijk voor het brein. Het is goed om omega 3 te eten (of in te nemen als supplement), maar je kunt het ook via spirulina binnen krijgen.
 3. Het zit bomvol antioxidanten. Die beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Eigenlijk kun je nooit teveel antioxidanten binnen krijgen. Bij beschadiging van de cellen door vrije radicalen kun je ziek worden. Heel veel aandoeningen hebben daarmee te maken, o.a. kanker. Het gebruik van spirulina, samen met een gezonde voeding- en leefstijl, kan mede helpen te beschermen tegen kanker.
 4. Spirulina bevat de vitamines A, C, E, K, en verschillende B-vitamines, die allemaal hun eigen eigenschappen hebben (zoals voor de botten, anti-stress, voor de ogen en de huid).
 5. Er zitten de mineralen calcium, magnesium, ijzer in (o.a. goed voor de tanden en de botten) en diverse sporenelementen. Ook bevat het jodium, wat een goede schildklierwerking ondersteunt.
 6. Spirulina werkt ontgiftend. Er is heel wat te ontgiften voor het lichaam. Dat komt door o.a. milieuvervuiling, landbouwgif, zware metalen (o.a. door de consumptie van vis, waarin PCB’s. PAKs, lood en kwik ons lichaam binnen komen, de omringende lucht, schoonmaak- en verzorgingsproducten). Spirulina bindt deze afvalstoffen, zodat ze het lichaam kunnen verlaten. Overigens kun je van aluminium alleen maar ontgiften door te zweten. Daarbij kan de sauna helpen.
 7. Het is goed voor de darmen. Spirulina is een pre-biotisch productl. Het dient dus als voeding voor de darmflora. Zodoende kunnen mensen met darmklachten er baat bij hebben.
 8. Spirulina geeft energie. Dit heeft o.a. te maken met het enorm hoge gehalte aan chlorofyl (bladgroen). Je zou kunnen zeggen dat je via chlorofyl zonlicht eet. Chlorofyl heeft heel veel positieve effecten, o.a. dat het de zuurstofopname in het bloed bevordert. Ook de eerder genoemde ontgiftende eigenschappen heeft spirulina mede te danken aan het aanwezige chlorofyl.
 9. Spirulina kan helpen om de hormonen in balans te brengen en te houden. Ook dit heeft met de werking van chlorofyl te maken.
 10. Het kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
 11. Ook heeft spirulina ontstekingsremmende eigenschappen. Zodoende kan het ook helpen tegen allerlei aandoeningen die het gevolg zijn van (laaggradige) ontstekingen. Het stimuleert ons immuunsysteem. Ook hier geldt natuurlijk weer: gebruik het als onderdeel van een gezonde voedings- en leefstijl.
 12. Spirulina bevat stoffen die veroudering tegengaan.

Wanneer moet je er voorzichtig mee zijn?

Spirulina is ongetwijfeld een krachtig superfood. Toch zijn er een paar aandachtspunten om rekening mee te houden als je spirulina wilt gaan gebruiken.

 • Als je begint met het gebruik van spirulina, is het belangrijk de dosering op te bouwen. Als je teveel ineens neemt, kun je er klachten van krijgen, zoals misselijkheid of extreme vermoeidheid. Dat komt doordat er plotseling veel ontgifting plaatsvindt. Als je de hoeveelheid spirulina per dag opbouwt, heb je daar geen of veel minder last van.
 • Als je zwanger bent (of wilt worden) of borstvoeding geeft, kun je spirulina beter niet gebruiken in grote hoeveelheid. De afvalstoffen, die opgeslagen lagen in de vetcellen, komen vrij door de ontgifting.  Zodoende kunnen ze terecht komen in de foetus of baby. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!
 • Bij het gebruik van medicijnen is het ook goed om voorzichtig te zijn met het gebruik van veel spirulina.
 • Als je een auto-immuunziekte hebt, is er ook voorzichtigheid geboden. Spirulina stimuleert nl. het immuunsysteem.
 • Je kunt er hyper van worden als je het als poeder of supplement neemt. Sommige mensen nemen het daarom niet ’s avonds omdat ze anders niet kunnen slapen.
 • In het begin van het gebruik kun je vermoeidheid ervaren door de ontgifting. Dit is van voorbijgaande aard.

Het verschil tussen spirulina en chlorella

Spirulina en chlorella worden vaak in één adem genoemd. Chlorella is soortgelijk product. Toch zijn er wel wat verschillen. Chlorella is een zoetwateralg; spirulina is een zoutwateralg. Qua voedingsstoffen bevat spirulina eiwitten die iets makkelijker verteerbaar zijn. Daartegenover bevat chlorella wat meer vitamine B12, maar spirulina weer iets meer vetzuren. Misschien is het belangrijkste verschil wel dat chlorella nog vele malen sterker ontgiftend werkt. Dus ook chlorella kun je beter in kleine hoeveelheden gebruiken, zeker als je zwanger bent. Zowel spirulina als chlorella zijn dus een interessante aanvulling op je voeding, beide met wat specifieke eigenschappen.

Spirulina en chlorella in de Dubbel M

Ook in het vitaminen- en mineralencomplex Dubbel M van De Eetlijn zitten zowel spirulina als chlorella. Het bevat beide stoffen in een lage dosering. Zo heb je er wél de voordelen van, maar niet de mogelijke nadelen. Mits je rekening houdt met de genoemde aandachtspunten, kan spirulina dus een mooie aanvulling zijn op een gezonde voeding en leefstijl. Je kunt er dan zeker profijt van hebben. Doe er je voordeel mee!

Wil je meer lezen over vitamine C en antioxidanten? https://www.deeetlijn.nl/vitamine-c-wat-je-teveel-binnenkrijgt-plas-je-weer-uit-was-dat-maar-waar/
Wil je meer lezen over omega 3? https://www.deeetlijn.nl/omega-3-slikken-grote-onzin-of-pure-noodzaak/
Heb je belangstelling voor de Dubbel M, waar ook spirulina in zit? Mocht je een EetLijn Coach hebben, bestel het dan bij de je coach. Ook kun je vragen om verkooppunten bij jou in de buurt. Beide niet van belang? bestel het dan via https://shop.deeetlijn.nl/product/de-eetlijn-dubbel-m-multivitamines-en-multimineralen/

Wil je meer weten over de EetLijn Methode? Stuur dan een mailtje naar nettie.bom@deeetlijn.nl

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?