Prei, De EetLijn

Prei, een doodgewone groente of toch heel speciaal?

Prei, een ‘doodgewone’ groente die behoort tot de zeer bekende alliumfamilie waar o.a. ook ui en bieslook onder vallen. Maar deze groene stengels hebben toch wel een aantal bijzonderheden die ik vandaag met je ga delen. Je hebt 2 soorten; zomer- en winterprei. Het witte deel van de prei groeit onder de grond en de groene stengels bóven de grond.

Speciale eigenschappen van prei

  • Je kunt hem in zijn geheel eten; je hoeft er eigenlijk alleen het kleine kontje vanaf te snijden. Veel mensen gooien de groene stukken weg, super zonde. Het witte deel is wél het lekkerste, dát dan weer wél… 
  • Je kunt prei opnieuw laten groeien. Als je het kontje eraf gesneden hebt, kun je dat op een laagje water zetten. Regelmatig verversen. Je ziet vanzelf wortels verschijnen. In de grond zetten en na verloop van tijd: tatatataaaaaa…. nieuwe prei!
  • Het  is een smaakBOM maar bevat daarnaast ook vitamines, o.a. vitamine C.
  • Daarnaast bevat hij veel vezels waardoor hij enorm verzadigend is en snaaitrek voorkomt.
  • Het is prettig om prei te combineren met iets zouts omdat prei van zichzelf vrij zoet smaakt. De combinatie met kaas is perfect maar olijven en rookvlees doen het ook goed. Een stamppotje prei met een moot zalm…een echte aanrader.
  • Prei is het hele jaar door verkrijgbaar. ’s Zomers zijn de stengels wél wat dunner en lichter van kleur maar dat mag de pret niet drukken. De herfst- en winterprei is dikker en donkerder van kleur. Qua smaak maakt het niet uit.

Biologisch

Je kunt het beste biologische kopen, al is het alléén al omdat daar het groene blad nog aan zit. Ik heb op een aantal sites berichten gelezen dat prei tot de clean fifteen behoort; dat zijn de 15 groentes die het minst bespoten worden met bestrijdingsmiddelen. Op andere sites wordt het weer tegengesproken en valt hij daar niet onder. Het zou dan wél gaan om de prei uit Nederland. Zolang er wisselende berichten over zijn, gaat mijn voorkeur uit naar de biologische. Een groot voordeel van prei is dat de ecologische voetafdruk heel gering is. 

Wat kun je ermee?

Prei is zo’n beetje één van de meest veelzijdige groentes die ik ken. Je kunt het rauw eten, in hele dunne reepjes gesneden, alhoewel ik de smaak wel heel bepalend vind. Je kunt het koken, stoven, smoren, roerbakken, in de soep doen, stamppotjes mee maken, je kunt ermee bakken enz. enz. De lijst van mogelijkheden is eindeloos.  

Waarom is prei zo gezond?

Omdat prei behoort tot dezelfde familie als bieslook en ui, gaan de voordelen voor de gezondheid van die producten ook op voor deze heerlijke veelzijdige groente. Wat belangrijk is, is dat je niet alleen het witte maar ook echt het groene blad eet, want…

  • Daar zit namelijk de stof kaempherol in, wat een ongelofelijk belangrijke stof is bij het bestrijden van hart- en vaatziekten en kanker.
  • Bovendien is deze stof remmend bij schimmels en ontstekingen met alle positieve gevolgen van dien.
  • Een belangrijke stof bij alle alliumachtigen is de stof allicine, een zwavelverbinding die bacteriën, virussen en schimmels bestrijdt.
  • Tot slot nog de stof inuline die erin zit en die een positief effect heeft op de darmflora en de stoelgang.
Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?